A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lehetnek vesztesei az MSZP tisztújításának

Vágólapra másolva!
Nagy átrendeződés nem várható, vesztesek azonban lehetnek az MSZP hétvégi tisztújító kongresszusán - írja a Népszabadság. A lap szerint Juhász Ferenc lehet a kongresszus egyik vesztese, előfordulhat, hogy semmilyen pártvezetői posztot nem sikerül szereznie. A pártelnöki székért nincs verseny, az elnökségi posztokért viszont nagy a tülekedés.
Vágólapra másolva!

Hétvégén tartja tisztújító kongresszusát a szocialista párt. A vezetői posztok közül csak a pártelnöki székért nincs verseny, az egyedüli jelölt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök. A két elnökhelyettesi posztért viszont hárman: Szekeres Imre, Juhász Ferenc és - új jelöltként - Lamperth Mónika küzd majd. A lap szerint Szekeres biztos befutó, Juhász Ferenc lehet azonban a választás vesztese, mert előfordulhat, hogy sem az alelnöki posztot, sem elnökségi helyet nem tud szerezni. Ezt mutatja, hogy a jelölőbizottsági meghallgatásán alig kapta meg a szavazólapra való felkerüléshez szükséges többséget, és a lap szerint többen úgy gondolják, hogy alig végzett érdemi pártszervezői munkát.

Mivel azonban Juhászt több vidéki bázis támogatja, és a nem mellette álló budapestiek rendre szétszavaznak a kongresszusokon, még nem szabad leírni. Ha viszont elbukja az elnökhelyettesi posztot, valószínűsíthető, hogy semmilyen más pártvezetői funkcióra sem számíthat Juhász Ferenc - olvasható a lapban.

Bár az MSZP alapszabálya nem maximalizálja az alelnökök számát, de az elnökség döntése szerint hármat választanának. A jelenlegi alelnökök - Kiss Péter, Hiller István, Ujhelyi István- újraindulnak, és belejelentkezett az egyik helyre Mesterházy Attila is. Az elnökségi tagságért is nagy a tülekedés: versenybe száll - a lap szerint szinte biztos sikerrel - Puch László volt pénztárnok, Baranya megyei elnök és Veres János pénzügyminiszter, a szabolcsi szövetség vezetője. A Népszabadság szerint azonban a budapesti szövetség és Veres között feszültség van, mert a szabolcsiak ígéretük ellenére nem segítették előrébb a szocialista EP-listán a fővárosiak által favorizált Kökény Mihályt.

Elnökségi tagságra hajt Szabó Vilmos, Gőgös Zoltán, Oláh Lajos és Tóbiás József is, de közülük várhatóan többen vissza fognak lépni. Ujhelyi István számíthat az ifjúsági kvótára, ahogy Varga László és Bárándy Gergely is, miután az EP-listán is hátraszoruló Harangozó Gábor várhatóan visszalép a kvótás indulástól. Női kvótán Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár biztos nyertes a lap szerint, a Pest megyei szocialisták viszont Szabóné Müller Tímeát favorizálják. Az Az elnökségben Gráf József agrárminiszter nem kért mandátumot, Mandur László pedig nem kapta meg a támogatást az újrainduláshoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!