Félgőzzel támad az ügyeletet tartó Fidesz

Vágólapra másolva!
Orbán ugyan a hétvégén ismét nekirontott a kormánynak, de a Fidesz az utóbbi hetekben annyira visszafogott lett, hogy még a szocialistáknak is feltűnt. Hirtelen abbahagyták az offshore-ozást, és még a parlamenti ülésszak utolsó napjaiban is csak félgőzzel dolgoztak. A párt frakcióigazgatója szerint csak arról van szó, hogy ügyeleti rendszerben dolgoznak nyáron.
Vágólapra másolva!

Nagyon kemény bírálatokkal illette a kormányt Orbán Viktor Fidesz-elnök szombaton, pártja országos választmányának ülésén. Kijelentette például, hogy az országot jelenleg "politikai adócsalók gyülekezete" irányítja, de szerinte az európai parlamenti választás megmutatta, hogy egy kormányképes erő van Magyarországon, és az a Fidesz.

A legnagyobb ellenzéki párt azonban épp hogy nem sokkal az EP-választás után szinte láthatatlanná vált, és a korábbi nagyon éles kormánybírálatból is jócskán visszavett. Ez még a rivális szocialistáknak is feltűnt, július elején legalábbis egy MSZP-s képviselő az [origo]-nak azt mondta, "senki nem számított ilyen kegyelmi hangulatra, hogy a Fidesz ennyire nem fogja kihasználni a győzelmét".

Elöl a második vonal

A szombati választmányi ülés előtt magának Orbánnak is június 21-én volt az utolsó nyilvános szereplése: a Story tv Esti Frizbi című műsorában többek között arról beszélt, hogy nem készül kétharmados győzelemre, valamint kormányra kerülésük után visszaállítják a gyes hároméves folyósítását. Sokatmondó az is, hogy még Orbán egyik közvetlen munkatársa és a párt egyik meghatározó politikusa sem tudta megmondani kérdésünkre, hogy a Fidesz-elnök mivel tölti a napjait, esetleg elment-e szabadságra az elmúlt hetekben.

Orbánhoz hasonlóan a párt más vezető politikusai is visszavettek nyilvános szerepléseikből. Navracsics Tibor frakcióvezető június 30-án tartott utoljára sajtótájékoztatót, Kósa Lajos alelnök ugyan többször megszólalt az EP-választások óta, ezek azonban leginkább a debreceni önkormányzat ügyeire vonatkoztak. Pokorni Zoltán, a párt másik alelnöke pedig azért került be a híradásokba, mert július 2-án az ATV-ben Lendvai Ildikó MSZP-elnök egyik kijelentésére azt válaszolta: "Menjen a fenébe!"

Az elmúlt hetekben a párt vezetői alig szólaltak meg, helyettük olyan, a másodvonalhoz tartozó politikusok tartották a frontot, mint Balsai István, Heintz Tamás, Mádi László vagy Bernáth Ildikó. Ráadásul megszólalásaikban többnyire csak reagáltak az olyan eseményekre, mint például az új MÁV-vezér kinevezése vagy a kormányzati negyed ügyében indított nyomozás.

Már a parlamentben is visszavettek

Mivel a parlament nem ülésezik, így érthető, hogy a pártok is kevésbé aktívak, a Fidesz azonban már az ülésszak végén is visszafogott volt. Az Országgyűlés utolsó ülése június 29-én volt, ekkor szavazott a parlament több, a Fidesz által hevesen támadott törvényről, többek között a gyes szűkítéséről, és az ingatlanadó elfogadásáról. Ezeket aznap már csak a KDNP-s Soltész Miklós, Cser-Palkovics András pártszóvivő-helyettes és Tarlós István fővárosi politikus kommentálta, aki nem is tagja a Fidesznek.

Bár az SZDSZ megosztottsága miatt még kétséges is volt az adótörvények elfogadása, a Fidesz nem is próbálta megszorongatni a kormányt a szavazásokon: 16 képviselőjük távol maradt az üléstől, köztük maga Orbán is. A Fidesz-frakció igazgatója, Répássy Róbert ráadásul közülük is csak nyolcról tudott előzetesen, a többiek nem igazolták távollétüket.

A tavasz slágertémája, az offshore cégek emlegetése is elmaradt a párt részéről. Az MTI szerint utoljára akkor hangzott el a kifejezés, amikor június 19-én felmerült, hogy az MSZP bizalma megrendült Simor András jegybankelnökben. Szijjártó Péter ekkor közölte, hogy a Fidesz azt várja, hogy Simor mellett az MSZP szorgalmazza a másik két "offshore-lovag", Bajnai Gordon kormányfő és Oszkó Péter pénzügyminiszter lemondását is. A három politikust a párt korábban többször azzal vádolta, hogy miközben a megszorításokkal egyre több terhet ró a lakosságra, addig ők a vagyonuk egy részét az adóelkerülés érdekében külföldi offshore cégekben tartják. Közülük Simorról derült ki, hogy megtakarításai nagy részét Cipruson tartja, ahol jóval alacsonyabb az adókulcs, mint itthon.

Ügyeletet tartanak

A párt aktivitásának lanyhulására vonatkozó kérdésünkre Cser-Palkovics András, a Fidesz szóvivő-helyettese titkárságán keresztül mindössze annyit közölt, hogy "ne magyarázzunk bele olyasmit a párt kommunikációjába, ami nincs". Répássy Róbert pedig az [origo]-nak azt mondta: az elmúlt hetekben azért szólaltak meg kevésbé ismert fideszes politikusok, mert nyáron ügyeleti rendszerben dolgoznak. Minden egyes szakterületen bizonyos időszakonként kijelölnek egy-két politikust és nekik kell tartani a frontot.

A kevesebb megszólalásról Répássy azt mondta, hogy a kampány alatt értelemszerűem aktívabb volt a kommunikáció. Annak ellenére, hogy jelenleg nem tartják napirenden például az offshore cégek kérdését, nem jelenti azt, hogy teljesen ejtették volna - fogalmazott Répássy. A frakcióigazgató hozzátette: a politikai főszezonban, amikor ülésezik az Országgyűlés, a pártok jobban tudják uralni a kommunikációt, a nyári uborkaszezonban azonban a pártok helyett inkább a sajtó adja a témákat. Nincs olyan stratégia a Fideszen belül, hogy hagynák a Bajnai-kormányt dolgozni, már csak azért sem, mert a kormány, amit akart azt elfogadtatta a parlamenttel, ráadásul a kormány kommunikációja se túl aktív - közölte Répássy.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről