Bajnai: Nem szabad lemenni kutyába

Vágólapra másolva!
Magyarország nem követhet el ugyanolyan hibát, mint ami miatt joggal kritizálta Szlovákiát - mondta Bajnai Gordon arról, hogy a balassagyarmati polgármester nem kívánatos személynek minősítette Robert Fico szlovák miniszterelnököt csütörtöki látogatása előtt. Bajnai nem gondolja, hogy minden egy csapásra megoldódik, de bízik az előrelépésben.
Vágólapra másolva!

Butaságnak és felelőtlenség, hogy a balassagyarmati polgármester nemkívánatos személynek minősítette Robert Fico szlovák kormányfőt - mondta Bajnai Gordon a Magyar Rádiónak adott interjúban.

Bajnai szerint "nem szabad lemenni kutyába", Magyarország nem kérdőjelezheti meg a schengeni szabad határátlépést az európai polgárok, közjogi méltóságok esetében, nem követhet el olyan hibát, amely miatt joggal kritizálta Szlovákiát, amikor kitiltotta területéről Sólyom László köztársasági elnököt.

A kormányfő szerint általában is felelőtlenség, ha valaki szimbolikus cselekedetekkel hiszterizálni akarja a közvéleményt. Szerinte az önkormányzatoknak a saját területükön vannak feladataik, ezek közé nem tartozik, hogy államközi ügyeket rendezzenek, feszültséget gerjesszenek a külpolitikában.

Bajnai szerint van esélyt arra, hogy eredményt érjenek el a szlovák miniszterelnökkel csütörtök délutánra, Szécsényben tervezett találkozójukon. Nem gondolja, hogy egy csapásra minden megoldódik, de bízik az előrelépésben. Konkrét javaslatokkal érkezik a találkozóra, de ezekről csak annyit mondott, arra tesz javaslatokat, miként lehetne elérni, hogy javuljon a viszony a két ország között, és javuljon mindkét országban az ott élő kisebbségek helyzete. A szlovák nyelvtörvény ügy Bajnai szerint megkerülhetetlen, mivel éppen emiatt jutott mélypontra a két ország viszonya.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről