Rengeteg ponton átírnák az új Ptk.-t

Vágólapra másolva!
Hétfőn megtartják az új polgári törvénykönyv zárószavazását az Országgyűlésben. A Fidesz szerette volna elhalasztani a szavazást a beérkezett mintegy háromszáz módosító indítvány miatt, de a szocialisták ezt nem támogatták.
Vágólapra másolva!

Hétfőn szavaz az Országgyűlés az új polgári törvénykönyvről (Ptk.), mert a képviselők többsége nem támogatta a Fidesz napirendi javaslatát, és nem vette le a napirendről a Ptk.-tervezetet. A napirendi szavazáson 143 képviselő támogatta, 191 pedig ellenezte a zárószavazás elhalasztását.

A múlt héten az Országgyűlés már elhalasztotta a Ptk. zárószavazását, akkor az MSZP kezdeményezésére. A törvényjavaslathoz ugyanis az utolsó pillanatban több mint 300 módosító indítványt nyújtott be a kormány.

"Ebből a rengeteg módosító indítványból körülbelül kétszáz érdemi volt, vagyis majdnem egy új Ptk.-t nyújtottak be" - mondta az [origo]-nak Vitányi István fideszes képviselő. A kormány egyik módosító javaslata például ismét a bíróságok hatáskörébe utalná a közös megegyezéses válásokat, miközben az eredeti szöveg szerint ilyen esetekben közjegyzők is felbonthatták volna a házasságokat - mondta. Az ellenzéki párt szerint a jelentős módosítások miatt elölről kellett volna kezdeni a javaslat vitáját.

Az SZDSZ-frakció csak feltételekkel támogatja az új Ptk.-t: csak akkor szavazza meg a tervezetet, ha az élettársak örökbefogadási jogait bővítik - jelentette ki Kóka János frakcióvezető. A törvényjavaslatnak a kormány által benyújtott tervezetében szerepelt, hogy az élettársak kapjanak jogot egymás gyermekeinek örökbefogadására. Ugyanakkor utólag a szocialista frakció nyomására - koherenciazavar címén - olyan módosító indítványok születtek, amelyek a végleges törvénybe építve már nem biztosítanák ezt a jogot - mondta Kóka. "Az élettársak jogait csorbító rendelkezésnek" szerinte ki kell kerülnie a módosító indítványok közül.

Az Országgyűlés várhatóan az esti órákban szavaz a módosítókról indítványról, majd az új Ptk. egészéről. Ha a javaslatot elfogadják, az új Ptk. felváltja a jelenleg hatályos, 1959-es törvénykönyvet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!