Hordhatnak árpádsávos sapkát diákok a biztos szerint

Vágólapra másolva!
Nem a diákoknak, hanem az iskolai oktatásnak kell semleges világnézetűnek lennie, ezért az oktatási jogok biztosa szerint hibásan járt el az a székesfehérvári iskola, amelyben arra kérték az egyik kisiskolás szüleit, hogy a gyerek ne viseljen árpádsávval díszített sapkát. Az iskolaigazgató szerint viszont a sapka közérthető politikai üzenetet hordozott, és ennek nincs helye egy ilyen intézményben.
Vágólapra másolva!

Hibásan hivatkozik az egyik diák árpádsávval díszített sapkáját kifogásoló székesfehérvári iskola az oktatási törvényre Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerint. "Rosszul értelmezik a jogszabályt, az ugyanis az iskola világnézeti semlegességét mondja ki, hogy az oktatás többoldalú, tárgyilagos legyen" - mondta az [origo]-nak a biztos. "Ez az iskolára rótt kötelezettség a diákokra nem vonatkozik, kötődhetnek valamely világnézethez, politikai irányzathoz vagy egyházhoz, ahogy akár a tanárok is, csak ők ezt nem erőltethetik rá a tanulókra" - tette hozzá.

A múlt héten a székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskola egyik másodikos diákja olyan baseballsapkában ment iskolába, amelyen más nemzeti jelképek mellett árpádsávos zászló és Nagy-Magyarország jelkép volt. A pedagógusok a fiú üzenőfüzetén keresztül arra kérték szüleit, többször az iskolába ne vegyen fel ilyen ruhadarabot. A szülők viszont másnap kivették a gyereket az intézményből.

"Önkényuralmi jelképet természetesen senki nem használhat, és az öltözete más módon sem lehet másokra nézve sértő, de az öltözékről, jelvényekről is lehet demokratikus jellegű vitát folytatni" - mondta Aáry-Tamás Lajos. Szerinte sajnálatos, ha a szülők retorzióként élték meg az iskola kérését, de mint mondta, joguk van máshová járatni a gyereküket, ha úgy érzik, ellenségesek vele a másik intézményben.

Nem önkényuralmi jelkép, de üzenet

"Elismerem, az osztályfőnök tévesen írta az üzenőfüzetbe, hogy önkényuralmi jelképet ne viseljen a gyerek, és én ezt írtam alá. Ugyanakkor az elmúlt pár év történései alapján pontosan meg lehetett ítélni, a sapka milyen üzentet hordoz" - mondta az [origo]-nak Pokrovenszki László, a Tóvárosi Általános Iskola igazgatója. Részletesen leírta, hogy a láthatóan nem saját kivitelezésű ruhadarabon elől piros-fehér-zöld szalag, jobb oldalon árpádsáv, hátul a Nagy-Magyarországot ábrázoló kép volt, más jelképek mellett. "A nemzeti színekkel önmagában semmi gond nem lett volna, de a többi jelkép elvesztette régi, eredeti értelmét, és így összességében világos volt, ma ez milyen politikai állásfoglalást fejez ki" - tette hozzá.

Pokrovenszki ezért állítja, az oktatási törvényben lefektetett világnézeti semlegesség érdekében járt el. Azt mondta, hogy a gyereket emiatt nem érte egy rossz megjegyzés sem, nem vetették le vele a sapkáját, mindössze a szülőknek üzentek, hogy többet ne viselje az iskolában a sapkát. Másnap reggel viszont a fiú már egyáltalán nem jelent meg, a szülők kivették az intézményből. "A szülőnek joga van olyan ruhát adni a gyerekre, amilyet jónak lát, de azt nem akarjuk, hogy a politikai pártok csatározása az iskolában is megjelenjen" - tette hozzá az iskolaigazgató.

Az ügyből politikai vita alakult ki, miután Gál Péter, a Jobbik székesfehérvári elnöke a múlt heti közgyűlésen felvetette az esetet. A városi közgyűlésnek egykori SZDSZ-esként tagja az iskolaigazgató, Pokrovenszki László is, aki ugyanakkor azt mondta, ennek semmi köze ahhoz, hogy az intézmény vezetőjeként úgy gondolja, politikai üzeneteknek ilyen formában sincs helyük egy iskolában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!