A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Háborogva szorít balhés pesti képviselőinek az MSZP

Vágólapra másolva!
Nagy a nyomás az MSZP vezetésén, hogy kezdjen valamit Budapesttel, ahol egymást érték az elmúlt hónapokban a pártot is érintő botrányok. Bár az egyéni jelöltek harmadát lecserélték, a fővárosi vezetőkhöz nem mernek hozzányúlni. Egy vidéki országgyűlési képviselő szerint az egykor erős bástyának számító főváros már elesett, és ezen az egész MSZP rajtaveszthet. A pesti MSZP-sek szerint viszont még megtépázva is túlteljesítik majd a párt országos eredményét.
Vágólapra másolva!

"Óriási a nyomás a párt vezetésén, hogy kezdjen valamit a fővárossal" - mondta az [origo]-nak az MSZP egyik névtelenséget kérő elnökségi tagja. Szerinte egyelőre hiába, nem lesz változás, "marad a status quo". Ez azt is jelenti, hogy a fővárosi szervezet vezetése és a legtöbbet támadott fővárosi szocialisták, így Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes is, a helyükön maradnak. "Hiába piszkálnák ki őket sokan, ebbe az országos elnökség nem tud beleszólni, a budapestiek pedig nem nyúlnak hozzájuk" - mondta az elnökségi tag.

Eddig erős MSZP-s hátország volt Budapest. A 2006-os országgyűlési választások második fordulójában az MSZP 32 egyéni választókerületből 26-ban győzött - ehhez kettőt még hozzátett akkori koalíciós partnere, az SZDSZ -, míg a Fidesz csak négy budai választókerületet tudott megszerezni. 2002-ben még sikeresebbek voltak az MSZP jelöltjei, akkor 27 szocialista került be a parlamentbe a fővárosi választókerületekből (a Fidesz akkor is 4, míg az SZDSZ 1 mandátumot szerzett).

Tavaly azonban több olyan botrány robbant ki a fővárosban, amely ártott a szocialistáknak. A korábban az MSZP-s Hagyó által felügyelt BKV-nál tavaly botrány lett számos munkatárs végkielégítéséből és a cég által kötött tanácsadói szerződésekből is. Ezekben az ügyekben a rendőrség is nyomoz (a BKV-ról szóló összes cikkünket itt megtalálja). Az ingatlanbotrányokba keveredett, előzetes letartóztatásban lévő VII. kerületi polgármester, Hunvald György is MSZP-s. De kellemetlen lehet a párt számára a Kopaszi-gát eladása miatt folyó nyomozás is, amelyben a Magyar Nemzet szerint kihallgathatják a XI. kerületi MSZP-s polgármestert, Molnár Gyulát is.

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke korábban azt mondta, sem Hagyót, sem Molnárt nem hallgatták ki azokban az ügyekben, amelyek miatt támadják őket, hipotézisekkel pedig nem foglalkozik. Az [origo]-nak nyilatkozó elnökségi tag szerint ugyanakkor a pártban többen attól tartanak, hogy a sorozatos botrányok miatt Budapest a 2010-es választásokon már nem felfelé fogja húzni a párt eredményét, többen úgy érzik, hogy a főváros kolonc az amúgy sem túl fényesen álló szocialisták nyakán.

"Felérne egy beismeréssel"

A pártvezetés szorult helyzetére utalhat, hogy idén több olyan hír jelent meg, amely szerint komoly huzakodás kísérte az MSZP fővárosi listájának összeállítását. Végül a négy évvel ezelőtt induló egyéni jelöltjeik mintegy harmadát lecserélték. Lendvai Ildikó pártelnök és Horváth Csaba egykori főpolgármester-helyettes arra hivatkozva nem indult megszokott kerületükben, hogy rájuk az országos, illetve a fővárosi kampányban nagyobb szükség van. Kimaradt az MSZP fővárosi egyéni jelöltjei közül pár alapnév: hiányzik a névsorból például Filló Pál, Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter, Csiha Judit és Baráth Etele.

A budapesti szervezet felsővezetéséből ugyanakkor szinte mindannyian indulnak egyéni jelöltként: Burány Sándor elnök, Steiner Pár elnökségi tag, Józsa István gazdaságpolitikai alelnök is megméreti magát, akárcsak Pál Tibor elnökségi tag és Molnár Zsolt alelnök-kampányfőnök. A budapesti területi listára is felkerültek, ezt Lendvai Ildikó pártelnök vezeti, de rögtön utána Burány Sándor következik, majd Hagyó Miklós, Horváth Csaba, Molnár Zsolt és Steiner Pál.

Hagyó Miklósról - aki szintén indul egyéniben a 18. számú választókerületben - a Népszabadság hétfőn azt írta, hogy hátrébb sorolhatják a fővárosi listán a botrányok miatt, de erre végül nem került sor. Sőt, az MTI információi szerint a budapesti párttanács hétfő esti ülésén - bár a sajtóban megjelent hírek elhangzottak - még csak hozzá sem szólt senki a témához.

"Hagyó nem egy szerethető valaki, és jócskán szerzett ellenségeket az országos vezetésben is... mindent megtett azért, hogy a fővárosban minél jobban központosítsa a hatalmát. Ugyanakkor nekünk sem érdekünk, hogy boruljon a párt Budapesten" - magyarázta az elnökségi tag, majd hozzátette: ha nekirontanak a fővárosi MSZP-nek, az ráadásul "felérne egy nyílt színi beismeréssel". Ráadásul több párttag makacsul kitart amellett, hogy az országos eredménynél még így is jobbat érhet el a párt a fővárosban.

A vidék nem is érti

A BKV-ba fogunk belebukni - jellemezte a vidéki bázissal rendelkező párttagok hangulatát egy névtelenséget kérő vidéki MSZP-s képviselő. "Hiába kezdenék a pártban sokan a rendrakást az ő elmozdításával, már úgyis késő" - mondta Hagyóról. Szerinte a fővárosban egymást érő "balhék" ártottak a legtöbbet a pártnak, "sok vidéki szocialista nem is érti, hogy a fővárosi szervezet hogyan nem vett észre akkora hibákat, mint a BKV-ügy vagy Hunvald".

A Zuschlag-ügy vagy a kereszttűzbe került sukorói telekcsere sem a fővárosban zajlott, és még lehetne sorolni - reagált a bírálatokra Molnár Zsolt, az MSZP budapesti kampányfőnöke. Szerinte "óvatosan kell bánni" ezzel a szembeállítással, mert sokkal inkább arról van szó, hogy Budapest jobban reflektorfényben van, "a BKV látványosabb, a Hunvald-ügy konkrétabb".

Molnár elismerte, hogy ezek az ügyek rengeteget ártottak a párt megítélésének, de mint mondta, az egész párt támogatottsága esett vissza, a fővárosban pedig a korábban "kényelmesen meglévő előny" veszett el. "Nem az a helyzet, hogy országosan milyen magasan vezetünk, csak Budapesten nem" - mondta Molnár, szerinte a közvélemény-kutatások azt bizonyítják, hogy a fővárosban továbbra is jobban áll az MSZP, mint országosan. A tavaly júniusi európai parlamenti választások eredménye is ezt mutatta, ha nincs Budapest, akkor az MSZP és a Jobbik ugyanannyi szavazatot szerzett volna. Molnár szerint "most tavasszal is a főváros fogja húzni a kampányt".

Budapest, az ország motorja

Erre próbált lelkesíteni Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje is az egyéni jelölteket bemutató múlt csütörtöki rendezvényen, amelynek az volt a mottója: "Budapest, az ország motorja". A pulpitusról a párttagok közé sétáló Mesterházy azt hangoztatta: visszautasítja a kollektív bűnösség elvét, szerinte legfeljebb korrupt emberek léteznek, de nincsenek korrupt közösségek. "Elhisszük, hogy az MSZP úgy ahogy van, korrupt? (..) Ez egy becsületes párt" - mondta, és azzal a fordulattal zárta beszédét: "Budapest az ország szíve, és a szív mindig bal oldalon dobog" (a beszédet itt megnézheti).

Forrás: MTI/Soós Lajos
Az MSZP fővárosban induló egyéni jelöltjei

"Ez a beszéd üzenet volt egyrészt a társadalomnak, másrészt azoknak, akik tehetnek valamit" - válaszolt az egyik fővárosi egyéni választókerületben induló, névtelenséget kérő jelölt arra kérdésre, nem érzi-e kínosnak, hogy bizonygatniuk kell a párt becsületességét. "Lehet, hogy ezt egyesek bizonygatásnak veszik, de miért ne lehetne úgy is érteni, hogy kikérjük magunknak azt, ha néhány ember hibái miatt kollektíven sütik ránk a korrupciót" - kérdezte. Hunvald Györgyre, a VII. kerület polgármesterének letartóztatására utalva még hozzátette: "ha egyvalakit elvisznek bilincsben, az nem jelenti, hogy mindenki ilyen, minden pártban akadhatnak gazemberek, erről szólt az a beszéd".

A névtelenül nyilatkozó fővárosi képviselőjelölt is elismerte ugyanakkor, hogy "akiknek felróják a problémákat, azok a helyükön maradtak". Szerinte azért Hagyó került leginkább kereszttűzbe, mert még mindig erős embernek számít a fővárosban. "Én sem fogok mögüle kiállni, és vagyunk így ezzel néhányan" - mondta a fővárosi képviselőjelölt, aki részt vesz a párt országos politikájának alakításában is. Mint mondta, a budapesti szervezet és a párt vezetése közt nem felhőtlen a viszony, Hagyónak sok az ellenlábasa. "Ezt tudják a fővárosban, nem véletlen, hogy nem akarnak asszisztálni ahhoz, hogy tönkretegyék", annak ellenére sem, mint fogalmazott, hogy budapesti vezetés követett el hibákat, és ezért politikai felelősség terheli - mondta.

Horváth szerint a Fidesz Budapestre koncentrál

Horváth Csaba Budapestért felelős kormánybiztos a Fideszt okolta azért, hogy Budapest ennyire a politikai csatározás középpontjába került. "Még ha nem lennének is botrányok és szándékos hangulatkeltés, akkor is előtérben lenne a főváros, mert a Fidesz ide koncentrál. Kétszer vesztettek Budapest miatt, nem véletlen, hogy ennyi energiát fordítanak erre" - mondta. A politikus szerint - aki valószínűleg az MSZP főpolgármester-jelöltje lesz az őszi önkormányzati választásokon - a szocialistáknak most az a feladatuk, hogy újraépítsék a bizalmat.

Nyáron volt a mélypont, mikor ezek a botrányok tetőztek, de ha most megnézzük, a párt támogatottsága 7-8 százalékkal meghaladja az országos átlagot - mondta Horváth, aki ezért arra számít, hogy már az országgyűlési választásokra fel tudnak jönni. "Tavasszal is nyerhetünk, tudom, hogy ez ambiciózus, de nem lehetetlen célkitűzés" - jelentette ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!