Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Újabb sötét BKV-s ügyben kerül elő a párttámogató cég

Vágólapra másolva!
Az [origo] által feltárt furcsa pártfinanszírozási ügyben ismertté vált C.C. Soft Kft. a szereplője annak a nyomásgyakorlási ügynek, amelyről a BKV korábbi vezetője, Balogh Zsolt számolt be egy interjúban. Balogh szerint a cég eleve vitatott módon kapott egy százmilliós megbízást a BKV-tól, Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes és egyik megbízottja pedig nyomást gyakorolt rá a vállalkozás érdekében. Balogh állítja, hogy Hagyó a nyakát elkapva fogalmazta meg kéréseit.
Vágólapra másolva!

Több súlyos állítást is megfogalmazott a BKV-nál korábban több magas pozíciót is betöltő Balogh Zsolt a Magyar Nemzetnek adott interjújában, és ezek közül a legtöbb részletet egy informatikai beruházásról közölte. Balogh állítja, hogy a megbízással kapcsolatban nyomás érte Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettes és környezete részéről.

Azt mondta: 2007 novemberében jött az első telefon, "egy informatikai beruházást érintett, amit egy bizonyos cég nyert el", "aligha" tiszta körülmények között. Balogh szerint azt mondták neki a telefonban, hogy a győztes cég majd jelentősen árat fog emelni, és a vállalt határidőt is kitolja, ez a bevett eljárás. "Lehet, hogy az effajta pályázatok formailag a legkedvezőbb ajánlattal nyernek, de utólag mindig jönnek ezek a módosítások, a megemelt árral és a határidővel bűvészkedéssel" - magyarázta Balogh a Magyar Nemzetnek. (Az interjúban elhangzottakról részletesen ebben a cikkünkben olvashat.)

Ez a vállalkozás a C.C. Soft Kft. volt - erősítette meg az [origo] információját szombaton Bárándy György, Balogh ügyvédje. Erről a megbízásról már egy korábban kiszivárgott BKV-s belső ellenőrzés is azt állapította meg, hogy az informatikai cég a százmilliós forint megbízási díjért olyan rendszert épített ki, amely az alapvető elvárásoknak sem felel meg. A jelentés készítői ezért azt javasolták a BKV vezetésének, hogy tegyen feljelentést az ügyben, így a C.C. Soft által kötött szerződés az egyike lett annak a több tucat megállapodásnak, amelyek miatt a közlekedési vállalat vezetősége feljelentést tett. (A C.C. Soft Kft. és a BKV ügyéről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.) A rendőrség hónapok óta nyomoz különböző BKV-s szerződések miatt, az ügynek gyanúsítottja többek között a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Balogh is.

Egy furcsa támogatás

A C.C. Soft Kft. sokáig nem volt különösebben ismert még az informatikai szakmán belül sem, tavaly év végén azonban feltűnést keltett azzal, hogy kiderült: százmillió forintos támogatást nyújtott a Magyarok Egymásért Szövetsége nevű kis pártnak. Ez a szervezet szorosan kötődik a titkosszolgálati kapcsolatai és egy jelenleg is folyó, milliárdos sikkasztás vádjával indult bírósági eljárás miatt ismertté vált Egymásért Alapítványhoz. A támogatás részleteit az [origo] tárta fel két korábbi cikkben, amelyekben a cég és a párt vezetői is megerősítették a tranzakció tényét, arról azonban egyikük sem beszélt, hogy mi lett a százmillió forintos adomány sorsa. A Magyarok Egymásért Szövetsége indul az áprilisi parlamenti választáson is, elnökét, a milliárdos sikkasztással vádolt egykori rendőrt, Földesi-Szabó Lászlót már regisztrálták is egyéni jelöltként az egyik Tolna megyei körzetben.

A BKV-tól kiszivárgott belső ellenőrzési jelentés azt is javasolja a cég vezetőségének, hogy a büntető feljelentés mellett tegyenek lépéseket a C.C. Softnak kifizetett százmillió forintos megbízási díj visszaszerzésére, ez azonban nem tűnik könnyű feladatnak. A vállalkozás ellen ugyanis tavaly novemberben felszámolási eljárás indult, miután több százmillió forintos adósságot halmozott fel, és egykori és jelenlegi dolgozóinak állítása szerint még az alkalmazottak fizetését sem rendezte. A felszámolást végző cég képviselője még a hét közepén is azt közölte az [origo]-val, hogy egyelőre várják a cég pénzügyeivel kapcsolatos hivatalos adatokat.

Hagyó állítólag elkapta a nyakát

Balogh a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy az informatikai vállalkozással kapcsolatos 2007 novemberi telefonbeszélgetésnél a vonal túlsó végén Hatvani Szabó János volt, az az ember, aki korábban bemutatta Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettesnek, és akiről azt mondta neki Hagyó, hogy ha ő hívja, vegye úgy, mintha személyesen Hagyó keresné. Balogh szerint Hatvani azt is mondta neki, hogy Antal Attila akkori vezérigazgató mindenről tud.

Hatvani Szabó János a kilencvenes évek első felében a privatizációval foglalkozott előbb az Állami Vagyonügynökségnél, majd az ÁPV Rt.-nél, ahol különböző vezető posztokat töltött be. Ugyan az [origo] által korábban megkérdezett városházi források nem sorolták Hagyó hivatalos stábjához, de volt, aki megemlítette Hatvani Szabót mint az egykori főpolgármester-helyettes segítőjét. Hatvani Szabó jelenleg nem rendelkezik semmilyen ismertebb állami vagy önkormányzati tisztséggel, a cégnyilvántartás szerint viszont érdekeltsége van több pénzügyi vállalkozásban.

Balogh azt állította: eleinte tiltakozott a Hatvani Szabó által megfogalmazott kérések ellen, mire be kellett mennie Hagyóhoz, aki elkapta a nyakát, és miközben így fel-alá sétáltak az irodája előtti folyosón, azt mondta neki, hogy a szerződésmódosítást márpedig meg kell csinálni, és a többletpénz teljes összegét ki is kell fizetni még karácsony előtt, azaz napokon belül. Balogh azt mondta: szégyellte ugyan magát, de ezután továbbengedte a módosított szerződést, és elismerte a teljesítést, mert féltette az állását.

Balogh az interjúban hozzátette: az eset nem hagyta nyugodni, 2009 tavaszán ezért újra elővette az informatikai beruházás ügyét, belső vizsgálatot indított, és hivatalosan felszólította a céget, hogy fizessen kártérítést a BKV-nak a késedelmes teljesítésért. Erre válaszul a cég vezetőjétől folyamatosan fenyegető sms-ket kapott - állítja Balogh. Balogh szerint ezután megmutatta az sms-ket a BKV-ügyben szintén meggyanúsított H. Évának, Hagyó tanácsadójának, aki azt válaszolta: ne törődjön az üggyel, nem kell az illetővel foglalkozni, semmi köze hozzá.

Balogh az interjúban megemlítette, hogy később épp Hagyóra várt, amikor az előszobában találkozott Hatvani Szabóval. "Kinyitotta a táskáját, benne volt egy nagyméretű boríték, tele pénzzel, azt mondta, ez jött vissza az általam átengedett beruházásból. Az általa említett visszatérítési ráta negyven százalék volt" - mondta Balogh.

Állítólag keményen dolgozott a cég

Még a BKV-s belső vizsgálat kiszivárgásakor az [origo] beszélt a C.C. Soft egyik korábbi munkatársával, aki ugyanakkor vitatta a kifogásokat. A kiszivárgott jelentés kifogásolta többek között azt, hogy a C.C. Soft ugyan 85 milliós ajánlattal nyerte el a munkát, de a szerződés összegét később 99 millió forintra módosították.

Az egykori céges munkatárs szerint azonban ennek oka egyszerűen az volt, hogy a HÉV-megállókba tervezett utastájékoztató rendszerre vonatkozó ajánlatukban még LED-es kijelzők szerepeltek, a BKV azonban meggondolta magát, és inkább a drágább, LCD-kijelzős megoldást választotta. Az egykori munkatárs azt is állította, hogy sok munkájuk volt a rendszerrel, a BKV-sok keményen számonkértek rajtuk minden határidőt, és nem is volt nagy hasznuk a munkán, "húszmilliónál több nyereség biztosan nem".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről