Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Keresztet vethet a BKV az állítólag kidobott százmillióra

Vágólapra másolva!
A BKV egy szerinte feleslegesen elköltött százmilliós megbízási díjat próbál visszaszerezni egy olyan cégtől, amely ugyan nemrég még ugyanekkora összegű adományt adott egy pártnak, de amelynél már hónapok óta sorban állnak a hitelezők. A közlekedési vállalattól kiszivárgott belső jelentés szerint a cég rosszul végezte a munkáját, a vállalkozás egyik korábbi munkatársa azonban vitatja a kifogásokat.
Vágólapra másolva!

A BKV vezérigazgatója a múlt héten sorban tette a feljelentéseket az előző vezetőség által kötött, szerinte visszaélésgyanús szerződések miatt, amelyek között szerepel a szentendrei HÉV-vonal utastájékoztató rendszerének kiépítésére szóló százmillió forintos megállapodás is. A közlekedési vállalatnál lezajlott belső ellenőrzés során készült - és az MTI birtokába került - jelentés szerint a megbízott informatikai cég olyan rendszert épített ki, amely az alapvető elvárásoknak sem felel meg, ezért azt javasolják a BKV vezetésének, hogy tegyen feljelentést az ügyben.

A BKV-val szerződött vállalkozást C.C. Soft Kft-nak hívják, és sokáig nem volt különösebben ismert még az informatikai szakmán belül sem, tavaly év végén azonban feltűnést keltett azzal, hogy kiderült: százmillió forintos támogatást nyújtott a Magyarok Egymásért Szövetsége nevű kis pártnak. Ez a szervezet szorosan kötődik a titkosszolgálati kapcsolatai és egy jelenleg is folyó, milliárdos sikkasztás vádjával indult bírósági eljárás miatt ismertté vált Egymásért Alapítványhoz. A támogatás részleteit az [origo] tárta fel két korábbi cikkben, amelyekben a cég és a párt vezetői is megerősítették a tranzakció tényét, arról azonban egyikük sem beszélt, hogy mi lett a százmillió forintos adomány sorsa.

Sorban állnak a hitelezők

A BKV-tól kiszivárgott belső ellenőrzési jelentés azt is javasolja a cég vezetőségének, hogy a büntető feljelentés mellett tegyenek lépéseket a C.C. Softnak kifizetett százmillió forintos megbízási díj visszaszerzésére, ez azonban nem tűnik könnyű feladatnak. A vállalkozás ellen ugyanis tavaly novemberben felszámolási eljárás indult, miután több százmillió forintos adósságot halmozott fel, és egykori és jelenlegi dolgozóinak állítása szerint még az alkalmazottak fizetését sem rendezte.

A kft. tartozik az APEH-nek és több nagy informatikai vállalatnak is, de Egervári Ajtony cégvezető korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy az adósságokat meghaladják a kinnlevőségek, és ha ezeket sikerül behajtani, akkor talpra állhat a cég. A vállalkozásnak ugyanakkor csak a 2007-es üzleti beszámolója érhető el, a 2008-ast már nem adták le, így hivatalos információk nincsenek a cég helyzetének alakulásáról. A felszámoló egyelőre nem tudott tájékoztatást adni az eljárásról, és az [origo]-nak hétfőn is azt mondta több hitelező, ők sem tudnak semmit arról, maradt-e bármi remény a pénzük visszaszerzésére.

Pártadomány a süllyedő cégtől

A Magyarok Egymásért Szövetségének adott százmilliós adomány azért is feltűnő volt, mert a cég ezt 2008 végén fizette ki, amikor a vállalkozás már leszálló ágban volt. A cégvezető ugyan az [origo]-nak korábban azt állította, hogy akkor még jól állt a cég, de minden egyéb, a kft. korábbi beszámolóiból és a dolgozókkal folytatott beszélgetésekből származó információ arra utalt, hogy a kft.-nek már az adományozás idején is súlyos gondjai voltak. Elbocsátottak embereket, akadoztak a fizetések, és alvállalkozók is jelentkeztek olyan panaszokkal, hogy nem fizették ki a számláikat. Egervári ugyanakkor az [origo]-nak tagadta, hogy a százmilliós adományozás valamiféle pénzkimentési trükk lenne.

A cégvezetőt most nem tudtuk elérni, így a BKV-s fejleményre nem tudtuk reagáltatni, beszéltünk ugyanakkor a cég egyik korábbi vezető beosztású munkatársával, aki vitatta a közlekedési vállalat belső vizsgálatának megállapításait. A kiszivárgott jelentés kifogásolta többek között azt, hogy a C.C. Soft ugyan 85 milliós ajánlattal nyerte el a munkát, de a szerződés összegét később 99 millió forintra módosították. Az egykori céges munkatárs szerint azonban ennek oka egyszerűen az volt, hogy a HÉV-megállókba tervezett utastájékoztató rendszerre vonatkozó ajánlatukban még LED-es kijelzők szerepeltek, a BKV azonban meggondolta magát, és inkább a drágább, LCD-kijelzős megoldást választotta.

Szerződés nélkül is dolgoztak

A jelenleg egy másik cégnél dolgozó és ezért névtelenséget kérő forrás szerint sok munkájuk volt a rendszerrel, a BKV-sok keményen számonkértek rajtuk minden határidőt, és nem is volt nagy hasznuk a munkán. "Húszmilliónál több nyereség biztosan nem volt" - mondta az egykori munkatárs, aki szerint a belső jelentés által sorolt problémák leginkább abból fakadtak, hogy a BKV nem kötött szerződést az utastájékoztató rendszer üzemeltetésére. Hozzátette, hogy a C.C. Soft kapott olyan ígéretet a BKV-tól, hogy megbízást fog kapni az üzemeltetésre, és ezért egy darabig a cég szerződés nélkül is végezte ezt a munkát, hivatalos megállapodást azonban végül nem kötöttek.

A C.C. Soft Kft. a BKV-nak végzett munkát 2007 végén fejezte be, a díjat pedig 2008 elején kapták meg - mondta céges forrásunk, aki szerint a kft.-nek ez volt az egyetlen BKV-s megbízása. A közlekedési vállalatnál kirobbant botrány a szereplők - Demszky Gábor őrizetbe vett tanácsadója és az ügy hatására teljes visszavonulásra kényszerült Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes - miatt politikai üggyé vált, a kft. ügyeit ismerők azonban az [origo]-nak korábban azt mondták, nem tudnak arról, hogy a cég bármely tagjának politikusi kapcsolatai lettek volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről