Elmarad a neonáci rendezvény a Hősök terén

Vágólapra másolva!
Hiába kapott zöld utat a Hősök terére bejelentette neonáci rendezvény, a szervezők bejelentették, hogy a demonstráció elmarad - írja a Népszabadság. A lap szerint nem tudni, miért gondolta meg magát a rendezvényt eredetileg bejelentő Nemzeti Forradalmi Párt, amely kampányeseménynek tüntette fel az akciót.
Vágólapra másolva!

Elmarad a Hősök terére meghirdetett neonáci demonstráció, az eseményt maguk a szervezők fújták le - írja a Népszabadság. A rendőrség már korábban bejelentette, hogy nem engedélyezi a Hősök terén vagy a főváros más helyszínén szélsőjobboldali szervezetek megemlékezését az úgynevezett becsület napjáról.

A hungarista csoportok ezután egy magánterületen, Budapesten kívül tartották meg demonstrációjukat, az NS Front nevű nemzetiszocialista szervezet viszont ragaszkodott a Hősök teréhez.

A rendezvényt - kampányeseményként - március 6-ára jelentette be a szintén nemzetiszocialista Nemzeti Forradalmi Párt. A lap szerint azért nem az NS Front volt a bejelentő, mert a rendőrség tavaly is megtiltotta az általuk szervezett felvonulást a náci Rudolf Hess halálának évfordulóján.

A rendőrség a gyülekezési törvény alapján első körben megtiltotta a demonstrációt, viszont ezt a bíróság hatályon kívül helyezte, mert az Országos Választási Bizottság a parlamenti választáson induló szervezetek között nyilvántartásba vette a Nemzeti Forradalmi Pártot. Így az esemény választási rendezvénynek minősül, és nem vonatkozik rá a gyülekezési törvény.

Ennek ellenére a Nemzeti Forradalmi Párt közleményben tudatta, hogy a Hősök terére tervezett rendezvény elmarad. Ezt azzal indokolták, hogy összefogott ellenük a rendőrség és az önkormányzat, és lehetetlenné tették a rendezvény "normális lebonyolítását". A lap szerint a Nemzeti Forradalmi Párt egyik vezetőjét is meglepetésként érte a demonstráció lefújása, szerinte "nyilvánvaló árulás történt".

A visszavont neonáci demonstráció idején antirasszista szervezetek tiltakozó gyűlést fognak tartani a Hősök terén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!