Vágólapra másolva!
Kedd este 10-ig jelentkezhetnek még azok a felvételizők, akik a Felvi.hu rendszerének akadozása, majd leállása miatt nem tudták időben leadni elektronikus jelentkezési lapjukat - közölte az [origo]-val az Educatio Kft. sajtófőnöke. Az Oktatási Hivatal szerint a gond az volt, hogy nem bírta el a honlap a felvételizést az utolsó pillanatokra hagyó jelentkezők rohamát.
Vágólapra másolva!

A felsőoktatási jelentkezés határidejét kedd este 10 óráig meghosszabbították a Felvi.hu rendszerének hétfő esti akadozása miatt - mondta az [origo]-nak Gáti Mátyás, a honlapot üzemeltető Educatio Kft. sajtófőnöke kedden reggel. Az információt az Oktatási Hivatal is megerősítette közleményében.

Olvasóink is jelezték, hogy a Felvi.hu rendszere a hétfő esti jelentkezési hullámtól szinte összeomlott. Szerintük az internetböngészők számos hibaüzenetet írtak ki a csatlakozási próbálkozások idején. Gáti azonban azt mondta, "ez nem igaz, csak lelassult" a rendszer.

Gáti szerint több ezren próbáltak jelentkezni az utolsó pillanatban, ez vezetett a lassuláshoz. A Felvi.hu ugyanis le van védve "hackertámadások ellen", és nem enged be bizonyos létszámnál több felhasználót - magyarázta a probléma okát a sajtófőnök. "Több hónapja nyílt dolog", hogy mikor van a határidő - mondta Gáti, hozzátéve: "minden évben előfordul, hogy egy-kétezer ember az utolsó pillanatra hagyja a jelentkezést".

Az Oktatási Hivatal ugyanakkor elismerte a leállást: "2010. február 15-én a késő esti órákban a felsőoktatási felvételi elektronikus jelentkezési rendszere hosszabb ideig nehezen elérhető, majd elérhetetlen lett" - olvasható a közleményükben. A hivatal szerint a túlterheltség vezetett a honlap összeomlásához, bár a közlemény azt írja az informatikai szolgáltatóra hivatkozva, hogy a rendszernek "ebben az időszakban az elmúlt években tapasztalt jelentkezői igény többszörösét kellett volna kiszolgálnia".

A bejelentkezési gondokat észlelve először az a döntés született, hogy kedd hajnali 2-ig meghosszabbítják a jelentkezési határidőt, majd ezt kitolták kedd este 10 órára.

Február elején elsőként írt róla az [origo], hogy elveszett a kétszintű érettségire jelentkező diákok adatainak egy része a központi adminisztrációs rendszerből. A hiba miatt sok iskolának elölről kellett kezdenie a jelentkezési procedúrát, de végül a diákok nem szenvedtek hátrányt emiatt. Az adatvesztést egy informatikai rendszerhiba okozta, elveszett a középiskolai felvételik adatainak egy része is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!