Zárkózott jótanulónak ismerik a rendőrség szerint lövöldözésre készülő egyetemistát

Vágólapra másolva!
Kirendelték a szakértői bizottságot, amely várhatóan már a jövő héten megvizsgálja a rendőrség szerint lövöldözésre készülő budapesti egyetemistát. A jogi egyetemen tanuló fiút egy diáktársa szerint zárkózottnak tartották, nem járt bulizni a társaival, de a tanárok szerették.
Vágólapra másolva!

A Semmelweis Igazságügyi Orvostani Intézetét fogják kirendelni szakértőként annak a budapesti diáknak a vizsgálatára, aki a rendőrség gyanúja szerint lövöldözésre készült - tudta meg az [origo] a 22 éves egyetemista ügyvédjétől, Somfainé Vajda Ágnestől. Hasonló ügyekben mindig orvos szakértői bizottság dönti el, hogy pontosan milyen vizsgálatokat végeznek el, illetve szükség van-e arra, hogy a gyanúsítottat hosszabb időn keresztül figyeljék meg.

A kirendelt ügyvéd - aki kedden találkozott először az egyetemistával - azt mondta: várhatóan a jövő héten elvégezhetik az igazságügyi vizsgálatokat védencén, aki jelenleg a fővárosi Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetében van előzetes letartóztatásban.

S. Ábelt a rendőrség több emberen elkövetett emberölés előkészületével gyanúsítja, mert a rendőrség szerint azt tervezte, hogy egy fővárosi bevásárlóközpontban vagy saját egyetemén 22 embert lelő, és - a rendőrség szerint - erre több mint másfél éve készült. A fiúnak sportlövőként volt is egy 9 milliméteres Parabellum típusú fegyvere.

Információink szerint S. Ábel az ELTE jogi karának hallgatója volt, nemrég vizsgázott - többek között - büntetőjogból, illetve büntetőeljárási jogból. Egy névtelenséget kérő diáktársa az [origo]-nak azt mondta, zárkózottan viselkedett, kevés barátja volt, és rajtuk kívül mással nem is nagyon kereste a kapcsolatot. Kilógott a sorból azzal is, hogy a szokásos egyetemista témákról kevésbé, míg inkább politikai és tudományos kérdésekről beszélgetett két-három barátjával - tette hozzá.

"Nem volt az a bulizós típus, csak egy egyetemi futóversenyen indult - állította a névtelenül nyilatkozó jogász hallgató. Szerinte S. Ábel a jó tanulók közé tartozott, a tanárok kifejezetten szerették, volt, hogy őt kérték meg egy-egy szöveg lefordítására, mert több nyelven - egy közösségi portálon megtalálható apróhirdetései alapján angolul és latinul - is jól beszélt. Órák után is szívesen maradt, hogy beszélgessen a tanárokkal - mondta forrásunk.

Szerinte az ELTE jogi karán mindenkit megdöbbentett a fiú letartóztatása, mint mondta, azóta ez beszédtéma a diákok között. Korábban nem hallottak tőle semmi olyat, amiből a terveire lehetett volna következtetni, vagy arra, hogy - ahogy azt a rendőrség állítja - érdekelték volna a más országokban elkövetett egyetemi ámokfutások.

A rendőrség a múlt pénteken közölte, hogy gyanúja szerint huszonkét embert akart kivégezni S. Ábel, aki a rendőrség szerint részletes beismerő vallomást tett. A rendőrség sajtótájékoztatóján közölte, az elmeszakértő által megvizsgált fiatalember személyiségzavaros. A fiatalembert a rendőrség őrizetbe vette, és kezdeményezte előzetes letartóztatását több emberen elkövetett emberölés előkészülete miatt.

Az ügy előzményeiről itt olvashat részletesen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről