A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Busz- és kamionbalesetek történtek a havas utakon

Vágólapra másolva!
A havazás miatt több helyen árokba csúsztak, felborultak buszok. Egyik balesetnek sincsenek súlyos sérültjei. Jászkisér közelében egy kamion borult az árokba. Délután mindenhol járhatók az utak, a főutakon és az autópályákon megelőző szórással készülnek az éjszakai fagyokra. Nincs megközelíthetetlen település.
Vágólapra másolva!

A Dunántúl déli részén sehol sem esik hó, északi részén és az alföldön vizes hó hull. Szinte mindenütt nedvesek az útburkolatok. Ennek ellenére az fontosabb utakat az egész ország területén sózzák, a főutakon, pályákon megelőző sózás folyik.

Csütörtök délelőtt óta sokat javult a helyzet azokban a megyékben - Baranya, Zala, Somogy -, ahol szerdán sok hó esett - mondta az [origo]-nak az Útinform ügyeletese. Mostanára a három megye szinte valamennyi településén megszűnt a havazás, a Dunántúl északi részén és és az Alföldön délután vizes hó esik. Az Útinform szerint bár sok helyen havazik, az ország összes települése megközelíthető.

Csütörtökön koradélután a Dunától keletre egészen Mátészalkáig mindenütt esik valamilyen csapadék, amely lehet hó, havas eső és eső is. Az utak nincsenek lefagyva, ennek ellenére az fontosabb utakat az egész ország területén sózzák, a főutakon, pályákon megelőző sózás folyik. Mivel nem fúj a szél, hóátfúvások nincsenek, ezért nincs elakadás-veszély a főutakon. Az Útinform munkatársa szerint egyedül a hegyvidékeken lehet nehézkesebb a közlekedés.

Több busz árokba csúszott

Csütörtök reggel árokba csúszott egy menetrend szerint közlekedő autóbusz a Heves megyei Egerbakta és Bátor között, a balesetben feltehetően közrejátszott a havazás miatt csúszóssá vált út - jelentette a Független Hírügynökség. Az elsődleges információk szerint a balesetben öten sérültek meg könnyebben, de mindenki saját lábán szállt ki a buszból - mondta el Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek.

Felborult egy busz csütörtökön reggel az 55-ös főúton Szeged és Baja között is - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Bács-Kiskun Megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Mihályné Bornemisza Eleonóra elmondta, hogy a baleset Csávolynál történt. A busz az erős szél és a csúszós út miatt sodródott le az útról, ahol az oldalára borult. 15 ember és a sofőr volt rajta, hárman sérültek meg könnyebben a kitört ablaküvegek miatt.

Hárman könnyebben megsérültek a Tisza Volán menetrend szerint közlekedő autóbuszán, amikor Csávoly közelében egy kanyarban lecsúszott az útról és az oldalára borult csütörtök reggel - közölte a rendőrség az MTI-vel. A Szeged és Siófok között közlekedő buszban tizenöten utaztak - mondta Mihályné Bornemisza Eleonóra. A busz nagyon erős oldalszelet kapott, ami befolyásolta a haladását, a busz vezetője nem tudta a csúszós, jeges úton tartani járművét - tette hozzá. Bács-Kiskun megyében a havazás miatt eddig tucatnyi kisebb, személyi sérülést nem okozó baleset történt.

Teljes útzár Jászkisér közelében egy kamionbaleset miatt

Defekt miatt borult árokba egy követ szállító kamion reggel Jászkisér közelében; a baleset miatt forgalomkorlátozás van érvényben a 3227-es számú úton. Rövid időszakokban teljes útlezárásra kell számítani. Személyi sérülés nem történt - közölte a rendőrség az MTI-vel.

Forrás: MTI/Bugány János
A Jászkisér közelében felborult kamion. További képeinkért kattintson a fotóra!

A Jászapáti irányából Jászladány felé haladó kamion egyik első kereke az elsődleges információk szerint defektet kapott, ami miatt a jármű irányíthatatlanná vált és a jobb oldali árokba sodródott. A kamion az oldalára borult, rakománya nagyrészt az árokba szóródott - közölte a rendőrség.

A 86-os főúton Hédics közelében egy kamion az árokba borult, ott teljes útzár mellett folyik a mentés - mondta az Útinform ügyeletese. Személyi sérülésről nem érkezett hír.

Zala és Somogy között a legrosszabb a helyzet

A havazás a legtöbb gondot a zalai-somogyi megyehatár környékén, a 61-es főúton okozta, ahol szerda este órákon át folytak a mentési munkálatok a megcsúszott, elakadt teher- és személygépkocsik miatt.

Zala megyében éjszaka is árokba csúszott járműveket mentettek a tűzoltók. Itt szerda reggeltől csütörtök reggelig 15-20 centiméter hó esett. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint szerda estétől összesen tíz esetben riasztották a tűzoltókat árokba csúszott járművekhez. Kamionokat és személyautókat egyaránt menteni kellett, de nem sérült meg senki.

A Magyar Közút észak- és dél-dunántúli regionális főmérnökségeinek ügyeletei szerint Zalában a főutak többnyire latyakosak, hókásásak, a mellékutak havasak vagy a letaposott hótól síkosak. Megközelíthetetlen település nincs, az utak mindenütt járhatóak, de téli útviszonyokra kell készülnie az autósoknak.

Csongrád és Bács-Kiskun megyében is több baleset volt a havas és csúszósak az utak miatt csütörtök reggel. Legtöbb helyen árokba csúsztak az autók, súlyos sérülés nem történt - közölte a helyi rendőrség. Csongrádban három baleset volt, a régi 5-ös úton két autó csúszott árokba, a 43-ason egy román kisbusz csúszott le az útról és ütközött fának. Bács-Kiskunban a legtöbb baleset Baja környékén történt. Itt az 55-ös úton 5 autó csúszott árokba, Kiskunfélegyházánál egy koccanás volt, az 53-ason - Kiskunhalasnál - pedig szalagkorlátnak ütközött egy autó. A balesetek miatt torlódásokra kell számítani, a rendőrség minden vezetőt óvatos vezetésre int.

Tíz centiméter friss hó esett az éjszaka Baranyában, de nincs elzárt település a megyében - közölte a Magyar Közút regionális ügyeletese. A megye főútjai havasak, hókásásak az éjszaka lehullott tíz centis hó miatt, és bárhol előfordulhat hófúvás. A közlekedést egyetlen elakadás nehezíti: az 57-es úton Szederkénynél akadt el egy kamion.

Győr-Moson-Sopron megyében, ahol eddig jelentéktelen mennyiségű hó esett, valamennyi út jól járható, bár latyakos.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Pécs. További képeinkért kattintson a fotóra!

Egyes szakaszokon késnek a vonatok

A havazás okozta váltóállítási gondok miatt késve közlekednek a vonatok az ország déli és nyugati részén csütörtök délelőtt - közölte a Mávinform az MTI-vel. A Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, valamint a Budapest-Vác-Szob vonalon átlagosan 10-15 perces késéssel kell számolniuk az utasoknak - olvasható a közleményben. A peronok és a vasúti kocsik lépcsői síkosak, csúszósak, ezért a Mávinform fokozott figyelmet kér az utasoktól.

Leszakadt vasúti felsővezeték miatt 10-15 percet késnek a vonatok a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon, Rákos és Pécel között. A késések a kora délutáni órákban fordulhatnak elő.

Akár 10 centiméter friss hó is eshet

Az ország egyes részein csütörtökön akár 10 centiméternyi friss hó is hullhat, az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, sárga riasztást és figyelmeztető jelzést adott ki az ország egész területére. A szolgálat honlapján közölt információk szerint többfelé várható havazás az országban, az alacsony hőmérséklet miatt csak lassan fog olvadni a kedd óta lehullott hómennyiség. (Részletes időjárásjelentést itt olvashat.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!