Napokig zárva maradhat az M1-es autópálya az árvíz miatt

Vágólapra másolva!
Egy megáradt ér alámosta az M1-es autópályát, amely emiatt beszakadt, és Győr közelében teljes szélességében le kellett zárni. Szerda estére 50 kilométernyi útszakaszon torlódott fel a kocsisor, van, aki 2 és fél óra alatt tett meg egy kilométert. Észak-Magyarországon is több utat le kellett zárni. Miskolc mellett víz alatt van az M30-as autópály csomópontja és a 3-as főút.
Vágólapra másolva!

A Cuhai-Bakony-ér áradása miatt teljes az útzár az M1-es autópályán Bőny és Győr között. A víz egy híd mellett kimosta a földet az autópálya alól, ezért a 105-ös kilométerkőnél négy-öt méter hosszan beszakadt a pálya Győr felé vezető oldala. A másik oldalon is megrongálódott a burkolat, ezért az M1-es mindkét irányban lezárták. A főváros felől érkezőket a 100-as kilométernél az 1-es útra, a másik irányban haladókat a 106-os kilométerszelvénynél a 19-es útra irányítják.

A közútkezelő és a rendőrség tájékoztatása szerint szerda estére körülbelül 50 kilométernyi útszakaszon torlódott fel a kocsisor az M1-esen. Az autósok gyakorlatilag lépésben, 5-10 kilométer per óra sebességgel tudnak csak haladni. Olyan is akadt, aki két és fél óra alatt tett meg egy kilométert.

Winkler-Virág András, az Állami Autópálya-kezelő szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: vizsgálják, hogy ideiglenesen rendbe tudják-e tenni a leszakadt útszakaszt. Ez valószínűleg csak hajnalra fog eldőlni. Ha sikerül, várhatóan súly-, sebesség- és sávkorlátozást vezetnek majd be az érintett szakaszon.

A közútkezelő egy hosszabb kerülőutat javasol az autósoknak: Budapestről az M7-esen egészen Székesfehérvárig, onnan 8-as úton Veszprémig, végül pedig a 82-esen Győrig. Úgy tudni, többen egyébként Szlovákiába mennek át Esztergomon keresztül, így kerülnek.

Forrás: MTI/Győri Károly
Kilyukadt az M1-es -még több képért kattintson!

Az autópálya hídja alatt átfolyó, máskor csak csörgedező Cuhai-Bakony-ér most elvadult folyó, az autópályákat pedig nem ilyen extrém időjárási viszonyokra méretezik - mondta az [origo]-nak Winkler-Virág András, az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője. Winkler-Virág szerint az autópálya déli oldalán az áradások miatt egy nagy tó alakult ki, ebből folyamatosan áramlik át a víz az autópálya alatt. A szakemberek szerint a híd túloldlán turbulens áramlás alakult ki, az átfolyt víz visszakanyarodott, és alámosta az autópályát - mondta a szóvivő. A víz nem a híd szerkezetében tett kárt, hanem a híd után teljesen kimosta a földet a pálya alól.

Winkler-Virág szerint azt is nehéz megbecsülni, hogy mikorra javíthatják ki a hibát, mert amíg az ár nem vonul le, nehéz megközelíteni a területet, bár kollégái jelenleg is vizsgálják a lehetőségeket, "nem úgy néz ki, hogy gyorsan fog menni" a helyreállítás. Az árvízi védekezést koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) biztost nevezett ki, hogy segítse a sérült M1-es autópálya mielőbbi helyreállítását.

Gondot okoznak a rendőröknek a lezárt M1-es autópályánál a megszokásból és GPS-szel utazók a megyei rendőrkapitányság vezetője szerint. A műholdas helymeghatározók nem tudnak az útlezárásokról, ezért rendszeresen blokkolt útvonalra irányítják a sofőröket. Ez főleg a külföldieknek miatt probléma, mert a rendőrök nehezen értenek velük szót, az elkerülő utak pedig nincsenek egyértelműen kitáblázva. Nehezíti a helyzetet, hogy a Budapest felé utazók számára nincsen alternatív útvonal; a 81-est "egyszerűen elmosta a víz", lezárták, így Székesfehérvár felé nem lehet kerülni, ahogy az elöntött Bőny felé sem vághatnak le a vezetők.

Lezártják a 6-os utat csütörtökön

Teljes szélességében lezárják a 6-os főutat Dunakömlődnél csütörtök reggel nyolc órától, mert kivágják az út menti veszélyes fákat - közölte a Paksi Rendőrkapitányság közlekedési alosztályvezetője az MTI-vel. Az útelzárás várhatóan egy-másfél óráig tart. A Budapest és Pécs között utazók az M6-os autópályán vagy a Duna túloldalán kerülhetik el ezt a szakaszt. Február 27-én a vihar miatt útra dőlő fának ütközött két autó. A baleset után egy szakértő tizennégy fát ítélt veszélyesnek, ezeket vágják ki csütörtök reggel.

Miskolcnál lezárták az M30-ast

Miskolc mellett lezárták az M30-as autópálya utolsó szakaszát, mert kilépett medréből a Sajó. Az [origo] helyszínen lévő munkatársa szerint a víz teljesen elárasztotta a sztráda lehajtóját és a 3-as főutat. A főúton keresztben egy 3-4 homokzsák magasságú ideiglenes gátat építettek, a félméteres vízben közútkezelő munkatársai egy munkagéppel kotorják a szalagkorlátokon megakadó uszadék fát, hogy a víz szabadon folyhasson. Az autókat Felsőzsolca irányába terelik el.

Szerdától korlátozások lesznek az M7-esen is a 184-es és a 190-es szerelvény között, mert az elmúlt napok esőzése miatt fel kell újítani a pályát. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI-vel közölte, hogy a Sávoly és Zalakomár közötti szakasz felújításának idejére először a Budapest felé vezető pályára terelik a teljes forgalmat, majd a munka végeztével - nagyjából másfél-két hét múlva - a Nagykanizsa felé tartóra.

A vízátfolyások miatt Heves és Nógrád megye több közútján is félpályás, illetve teljes útzárat rendeltek el - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-t. Heves megyében Bélapátfalva és Szilvásvárad között rézsűcsúszás miatt, Nagyfüged és Tornazsadány között pedig vízátfolyás miatt van félpályás útlezárás. Eger és Noszvaj között földcsuszamlás miatt zárták le az utat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az M30-as autópálya és a 3-as főút csomópontja - még több képért kattintson!

A Kápolna és Tófalu közötti szakaszt a gát állapotának megóvása érdekében zártak le a 3,5 tonnánál nagyobb súlyú járművek elől. Belvíz miatt zárták le Füzesabonynál a 33. számú utat. Teljes az útzár vízátfolyás miatt Detk belterületén, valamint Adács és Vámosgyörk között.

Nógrád megyében két szakaszon lépett életbe teljes útlezárás: a 21. számú főúton Csécsénél, illetve Csécse és Szarvasgede között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről