A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Két bizottsági is dolgozik majd a Polgári Tövénykönyv megújításán, mindkettőt Vékás Lajos vezeti, aki már korábban is dolgozott a Ptk új verzióján, de a tavaly elfogadott változatot élesen támadta. A kormány 2011-re ígéri az új javaslatot.
Vágólapra másolva!

Megalakult az új Polgári Törvénykönyv előkészítését végző két szakértői bizottság csütörtökön a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban. Az Operatív Szakmai Bizottság feladata lesz az elvi kérdések kidolgozása, a szövegtervezetek előkészítése indoklással együtt, míg a Szerkesztőbizottság fog állást foglalni az elvi kérdésekben, elfogadja az Operatív Bizottság javaslatait és biztosítja azok összhangját - közölte a minisztérium.

Mindkét bizottságot Vékás Lajos akadémikus vezeti, aki egészen addig irányította az új Ptk. tízéves előkészítését, amíg 2007-ben a Drakovics Tibor vezette igazságügyi tárca magához nem vonta az előkészítés folyamatát. A végül tavaly szeptemberben elfogadott változatot viszont többször élesen kritizálta, de az igazságügyi tárca több módosítását a szakmai egy része is elfogadhatatlannak tartotta.

A Fidesz már kormányra kerülése előtt többször bejelentette, hogy visszavonja a részben május 1-jén életbe lépő új Ptk.-t, mert szeretné átdolgozni. A Fidesz és a KDNP korábban többek között a kötelező házastársi hűség, a körülményesebb válás, a törvényben szabályozott jegyesség és az orvos-beteg viszony, valamint a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatának eltörlése miatt nyújtott be módosító javaslatokat a Polgári Törvénykönyvhöz. A elnöki stábjának jogi igazgatója a kampány során az [origo]-nak azt mondta, ezekhez hasonló javaslatokat szeretnének viszontlátni az új Ptk.-ban. (Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.)

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár június végén, a végül tavaly szeptemberben elfogadott Ptk. hatályba nem lépéséről szóló előterjesztés vitája során már bejelentette, hogy Vékás Lajos fogja irányítani a törvény átdolgozását, és a javaslat várhatóan 2011 őszén kerülhet a parlament elé, és azt az ülésszak végéig el is fogadhatják. Ezt követően valamivel több mint egy év áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy az új szabályok alkalmazására a szakma felkészülhessen. Répássy azt mondta, a Ptk. előkészítése során - szakítva az eddigi gyakorlattal - a kormány széles körű egyeztetést is tervez.

A Ptk.-t előkészítő bizottságok tagjai

A Polgári Jogi Kodifikációs Szerkesztőbizottság tagjai: Vékás Lajos akadémikus, Kisfaludi András egyetemi tanár, Székely László miniszteri biztos, Harmathy Attila akadémikus, Lábady Tamás, a Pécsi Ítélőtábla elnöke, Petrik Ferenc, a Legfelsőbb Bíróság ny. kollégiumvezetője, Sárközy Tamás egyetemi tanár, Weiss Emília professzor emeritus és Zlinszky János professzor emeritus.

A Polgári Jogi Operatív Szakmai Bizottság tagjai: Vékás Lajos akadémikus, Kisfaludi András egyetemi tanár, Székely László miniszteri biztos, Csehi Zoltán tanszékvezető egyetemi docens, Kőrös András, a Legfelsőbb Bíróság tanácselnöke, Menyhárd Attila tanszékvezető egyetemi docens és Wellmann György a Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezetője.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!