Az EU megerősítésén ügyködnek az első miniszteri ülésen

MATOLCSY György és Jean-Claude JUNCKER luxemburgi miniszterelnök az EU-s pénzügyi tárcák vezetőinek találkozóján (ECOFIN)
Vágólapra másolva!
A gazdasági és pénzügyi minisztériumok vezetőinek tanácskozásával kezdődött kedden a magyar EU-elnökség első miniszteri ülése. A tanácskozáson ambiciózusnak minősítették és támogatásukról biztosították az Európai Bizottság tagjai és az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei a magyar elnökség gazdasági programját.
Vágólapra másolva!

Ambiciózusnak minősítették és támogatásukról biztosították az Európai Bizottság tagjai és az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Magyarország uniós elnökségi gazdasági programját. A programot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mutatta be Brüsszelben Európai Unió Tanácsának magyar elnökség alatti első hivatalos miniszteri ülésén.

Matolcsy a program négy prioritását emelte ki: a szorosabb gazdasági koordinációt hozó európai szemeszter elindítását, az úgynevezett gazdasági kormányzás megerősítését, a pénzügyi szolgáltatások és szabályozás megerősítését, valamint a tartós euróövezeti stabilitási mechanizmus megteremtését.

Olli Rehn pénzügyi biztos szerint Magyarország nehéz időszakban vette át az elnökséget, és a következő hónapokban intenzív munka vár a pénzügyi tanácsra. A félév első kihívásának azt nevezte, hogy az EU átfogó, hatékony választ adjon a szuverén államadósság problémájára.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a találkozó előtt azt mondta: "Minden olyan témát reflektorfénybe helyezünk, amelynek eredményeképpen az Unió erősebbé válhat". Matolcsy szerint Magyarország erős és ambiciózus nemzeti reformprogrammal rendelkezik majd február végére.

Az ülésen a magyar elnökség bemutatta féléves munkaprogramját, majd áttekintették az Európai Tanács tavaly decemberi ülését követő intézkedéseket, és a gazdasági kormányzás megerősítését célzó, hat jogszabálytervezettel kapcsolatos munkát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!