A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Jogerősen börtönre ítélték Weiszenberger László korábbi MSZP-s politikust

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság két és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Weiszenberger László korábbi kiskunhalasi szocialista politikust befolyással való üzérkedés miatt a Zuschlag-ügyhöz kapcsolódó ügyben csütörtökön. A jogerős ítélet megerősítette a korábbi bírói döntést.
Vágólapra másolva!

Befolyással való üzérkedés vádjában két és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság Weiszenberger László volt szocialista politikust. Az ügyre a Zuschlag-ügy nyomozása során derült fény, de az ügyészség elkülönítette a két nyomozást. Az eljárás adatai szerint a volt szocialista képviselő, aki 2003-ban még működő Területpolitikai Kormányzati Hivatal kistérségi megbízottjaként együttműködött egy kiskunhalasi cég ügyvezetőjével és egy kunfehértói motel bérlőjével egy vissza nem térítendő - 17 millió forintos - pályázati támogatás megszerzésében.

Ahogy arról korábban az [origo] is beszámolt, a támogatás kifizetése után Weiszenberger felhívta a motel bérlőjét, és ötmillió forintot kért tőle, azt állítva, hogy a pályázat elbírálását koordináló minisztérium egy meg nem nevezett munkatársának kell azt visszajuttatnia a pályázat elfogadása fejében, valamint neki is jár valamennyi a közbenjárásért. A motel bérlője azonban kép- és hangfelvételt készített az egyik beszélgetésről, amelyen Weiszenberger közölte, ellenérték fejében vissza nem térítendő állami támogatást tud elintézni. A rejtett kamerával készített felvételt a HírTV mutatta be, még 2007 őszén.

Weiszenbergerre első fokon öt évet szabott ki a Bács-Kiskun Megyei Bíróság hivatali vesztegetésért. A másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla megfelezte ezt a büntetést, miután megállapította, hogy Weiszenberger nem volt hivatalos személy, ezért hivatali vesztegetést sem követhetett el. Az ügyész fellebbezett, így került a Legfelsőbb Bíróságra az ügy, amely most jogerőre emelte a másodfokú ítéletet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!