Tarlós fontolgatja, hogy 2014-ben kiszáll a politikából

Tarlós István, Budapest főpolgármester, interjú, városháza, portré
Vágólapra másolva!
Az elérhető eredményektől és a munkát nehezítő falaktól teszi függővé Tarlós István, hogy 2014-ben újra elindul-e a főpolgármesteri posztért. Tarlós erről a Figyelőnek adott interjúban beszélt. A főpolgármester azt mondta, 2014 előtt várhatóan nem alakul át a mostani kerületi rendszer a fővárosban. A kórházigazgatók Tarlós által lefújt kirúgása miatt vele szembe került helyetteséről pedig kijelentette, "galamblelkű ember, aki láthatóan mindentől fél".
Vágólapra másolva!

"A magam részéről erős megfontolás tárgyává teszem, hogy 2014 után akarok-e egyáltalán politizálni" - jelentette ki a Figyelőnek adott interjúban Tarlós István főpolgármester. Tarlós hozzátette azt is, hogy "eszemben sincs kimondani ilyen kategorikusan, hogy nem indulok újra... Mindent attól teszek függővé, hogy mennyire lehet eredményeket elérni, illetve mennyire ütközöm falakba".

A főpolgármester az interjúban kijelentette, hogy 2014-ben nem fog a székébe kapaszkodni, "ha a miniszterelnök egyszer azt kéri, hogy ne tegyem, nem esik majd nehezemre felállni". Arra a kérdésre, hogy nem a fővárosi választóktól kapta-e a legitimációját, Tarlós kijelentette: "dehogynem, ez a legnagyobb erősségem. Ám nem akarok a miniszterelnöknek keresztbe tenni, azt a munkát végzem, egy egyeztetett program alapján, amit vele megbeszéltem".

Tarlós az interjúban beszélt az elmúlt hetek fővárosi politikai vitáiról. Tarlós kijelentette, "hol Rogán Antalt emlegetik, hol Pesti Imrét, egy egészen más súlycsoportban pedig most a II. kerületi polgármesterrel is próbálják erősíteni ezeket az ellentétképeket. Én úgy látom inkább, hogy ezek szembeállítási kísérletek a sajtóban".

Az idegenforgalmi adó a fővárostól a kerületekhez való átirányításáról Tarlós azt mondta a Figyelőnek, hogy "az idegenforgalmi adót is elvették tőlünk, miközben a feladatok egy része a Fővárosi Önkormányzatnál maradt. Ez mind jogi, mind életszerűségi szempontból nonszensz... Legalább 14-15 olyan polgármestert ismerek, de lehet, hogy több is van, aki tárgyalóképes, és nem csak a saját szempontjait mérlegeli. Ez biztató, még akkor is, ha csak mérlegelésről van szó" - jelentette ki Tarlós.

Tarlós szerint a fővárosi közigazgatási rendszer átalakítása 2014 előtt nem fog megtörténni, "mert ciklus közben egy ilyen változás teljes működésképtelenséget okozhat". Azt jelezte a főpolgármester, hogy a mostani, a fővárosival együtt 24 önkormányzat által működtetett Budapest működését nem tartja optimálisnak. Tarlós szerint nehéz politikai eredményeket elérni Budapesten, mert ezt sokan "parciális csoportérdekből vagy egzisztenciális okok miatt akadályozzák". Tarlós hozzátette azt is, hogy "bizonyos fokú centralizációra van szükség".

A kórházigazgatók helyettese, Szentes Tamás által kezdeményezett, a főpolgármester által leállított eltávolításáról Tarlós azt mondta, "a gyengeség jele lett volna egy ilyen rutintalan, galamblelkű embert, aki láthatóan mindentől fél, bosszúból leváltani". Arról a felvetésről pedig, miszerint a közte és Szentes közötti vita mögött korábbi helyettesével, Pesti Imrével fennálló nézeteltérések húzódnak, Tarlós úgy reagált: "vannak dolgok, amelyekben nem értek egyet Pesti Imrével. Azt se mondhatnám, hogy ő a kedvencem. Ezzel együtt Pestivel együtt tudtunk dolgozni. Szentes Tamás esetében nem Pesti Imre kérte tőlem, hogy nevezzem ki, hanem én javasoltam".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!