Elvis Presley is Budapest díszpolgára lett

Vágólapra másolva!
Díszpolgári címet adományozott a Főváros Közgyűlés szerdán mások mellett Eperjes Károly színművésznek, Csukás István írónak és Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnöknek. A közgyűlésen Hutiray Gyulát főpolgármester-helyettesnek választották, júniustól a városfejlesztésért felel majd.
Vágólapra másolva!

Tizenhat díszpolgári cím adományozásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán, zárt ülésen. A szavazás után nyilvánosságra hozott névsor szerint Budapest díszpolgára lesz Balczó András öttusa olimpiai bajnok, Egerszegi Krisztina úszó, Eperjes Károly színművész, Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója, Kopp Mária egyetemi tanár, Kovács Kati énekesnő, Mádl Ferenc akadémikus, volt köztársasági elnök, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Sánta Ferenc hegedűművész, Szervátiusz Tibor szobrászművész, Szirtes Ágnes színművés, Lech Walesa volt lengyel államfő, Csukás István író, költő, valamint posztumusz Elvis Presley amerikai zenész és Skrabski Árpád informatikus-szociológus.

Szirtes Ágnes nevét az MSZP, Csukás Istvánét pedig az LMP javasolta. A Népszabadság korábban arról írt, hogy csak a Fidesz jelöltjei szerepelnek listán.

A közgyűlés januárban módosította a díszpolgári címekről szóló rendeletet, ennek értelmében június 19-én adják át az elismeréseket, arra emlékezve, hogy 1992-ben azon a napon vonultak ki Magyarországról az utolsó szovjet csapatok. Korábban a főváros egyesítésének napján, november 17-én adták át a díszpolgári címeket.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén titkos szavazással arról is döntött, hogy Hutiray Gyula önkormányzati főtanácsadó, korábbi fideszes közgyűlési képviselő is főpolgármester-helyettesi posztot tölthet be. Az új helyettes a szavazás után letette esküjét.

A főpolgármesternek az önkormányzati törvény értelmében lehetősége van olyan helyettest választani, aki nem tagja az önkormányzatnak. Ekkor a helyettes a főpolgármestert a képviselő-testület elnökeként nem helyettesítheti, de a testület ülésein tanácskozási joggal részt vesz. Hutiray Gyula június 1-jétől tölti be a posztot.

Tarlós István főpolgármester javaslata szerint Hutiray Gyula a városfejlesztési területekért felel majd, így a beruházások, a kiemelt fejlesztések, az európai uniós ügyek, illetve a városfejlesztési és városrendezési feladatkörök szakmai irányítása tartoznak hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről