Parlamenti bizottság vizsgálhatja a gyöngyöspatai események hátterét

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki pártok gyöngyöspatán játszott szerepét is vizsgálhatja az az új eseti bizottság, amelynek felállításáról hétfőn döntött a parlament. A fideszes javaslatra létrehozott testület az "egyenruhás bűnözés" felszámolását segítené, de ellenzéki képviselők között is kereshet majd felelősöket.
Vágólapra másolva!

Eseti bizottságot állított fel az országgyűlés a gyöngyöspatai események feltárására hétfőn. A bizottság feladata lesz az úgynevezett egyenruhás bűnözés felszámolásának elősegítése is, a testület megalakítását a parlament 253 igen szavazattal, 96 nem ellenében támogatta.

Az országgyűlés döntése alapján az eseti bizottság egyebek mellett vizsgálhatja, hogy az ellenzéki pártok "részt vettek-e az ország közrendjének, köznyugalmának megzavarásában", illetve hogy a parlamenti képviselőket milyen felelősség terheli a Heves megyei településen történtekért.

A fideszes javaslatra létrehozott bizottság feltárná például, hogy kik és milyen támogatással állították be magukat valótlanul és jogellenesen rendfenntartónak, de megvizsgálnák a gyöngyöspatai romák "húsvéti utaztatásának" körülményeit is, illetve azt, hogy kinek az érdekében állhatott a "nem létező polgárháborús helyzetről" tájékoztatni a nemzetközi sajtót.

Gyöngyöspatán tavasszal az után alakult ki komoly feszültség, hogy különböző félkatonai szervezetek kezdtek járőrözni a településen, majd a Véderő nevű egyenruhás, félkatonai szervezet kiképzőtábort szervezett oda. A helyi romák ezt megfélemlítésként értékelték, majd a Vöröskereszt szervezésében a romák egy részét pár napra elutaztatták Gyöngyöspatáról. Az utaztatás egyik ötletgazdája egy amerikai üzletember volt, aki korábban az LMP választási kampányát milliókkal támogatta. (A Gyöngyöspatáról szóló cikkeinket itt találja.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről