Beálltak a kormány mögé az arcvesztéstől tartó fideszesek

Egyeztetés munkaadói és munkavállalói szervezetek képviselőivel a Parlamentben, Matolcsy György, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Alig kapott nyílt kritikát a kormánypárti képviselőktől a gazdasági miniszter által pénteken bejelentett, áfaemelést is tartalmazó adócsomag. Az [origo]-nak nyilatkozó képviselők szerint a kormánypárti frakciók úgy értékelték, hogy biztos bukás lenne visszafordulni az eddigi gazdaságpolitikától. A szegényebb rétegeket sújtó intézkedéseket alaposan átrágják még, de egy kormányzati tisztséget betöltő forrás szerint ez csak "szánalmas bénázás".
Vágólapra másolva!

A gazdasági jellegű döntéseket általában nem vitatja a frakció, a képviselők elfogadják Orbán Viktor kormányfő érvelését, hogy ez még mindig a kisebbik rossz, és sokkal nagyobb lenne a kockázat, ha ezeket a népszerűtlen intézkedéseket nem lépnék meg - az [origo]-t tájékoztató fideszes képviselők szerint ilyen visszhangja volt a képviselők körében a kormány pénteken bejelentett költségvetési tervének, amely áfa- és járulékemelést is tartalmaz.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken délután tartott sajtótájékoztatóján mutatta be a jövő évi költségvetés tervezetét. A miniszter több adónemre kiterjedő, összesen 450 milliárd forintos adóemelő csomagot jelentett be. Eszerint a kormány a mostani 25-ről 27 százalékra emelné az áfát, megemelné a munkavállalókat terhelő egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, megszüntetné az adójóváírás intézményét, és kivezetné az úgynevezett félszuperbruttósítást. A Matolcsy által bejelentett adócsomaggal az [origo] számításai szerint az átlagbér alatt keresők, vagyis a bruttó 210 ezer forintnál kevesebbet keresők járnának rosszul.

A nemzetgazdasági minisztérium kedd délutáni közleményében azonban jelezte azt is, hogy a minimálbér 92 ezer forintra emelésével kiegyensúlyozná ezt a hatást, illetve aki ennek ellenére bukik az adórendszer változásain és az egykulcsos szja-n, az kompenzációt igényelhet az adóhivataltól, amit az átlagbérnél jobban keresőktől szedne be a kormány (részleteket a keddi bejelentésről itt).

"Jön a szánalmas bénázás"

Egy fideszes politikus szerint a képviselők a pénteki bejelentést úgy értékelték, hogy a jelenlegi irányt folytatni kell, az ugyanis biztos bukás lenne, ha az eddig folytatott gazdaságpolitikát alapjaiban változtatnák meg. Így a gazdasági jellegű döntéseknél a frakcióban nem fogalmazódnak meg olyan alternatív javaslatok, mint az önkormányzati vagy az oktatási törvények megvitatása során.

Egy fideszes képviselő, aki az egyik budapesti kerület polgármestere is, azt mondta, hogy "mivel pénz kell a költségvetésnek, nem lehet megúszni a mindenkit egyformán terhelő áfaemelést sem". Szerinte a vagyonadó "nagyobb ellenérzést váltana ki emberekben, és akkor aztán tényleg mindenki szaladgálna a polgármesteréhez. Arról nem is beszélve, hogy ez Gyurcsány-Bajnai-féle megoldás". A gazdasági bizottság egyik tagja szerint "a vagyonadó azért nem jó megoldás, mert a gazdagok trükköznének, eltitkolnák a vagyonukat, az áfát viszont nem lehet megkerülni".

Az "országvédő költségvetésként" bejelentett pénteki adócsomagot - amelyről Matolcsy György többször azt mondta, hogy "nem megszorítás" - ennek ellenére mégis több kritika érte a kormánypárti frakciókban. A legtöbben azt kifogásolták, hogy a kormány pénteken bejelentett intézkedései a legalacsonyabb keresetűeket hozták volna nehéz helyzetbe, ezen a problémán ugyanakkor a kormány keddi bejelentése változtatott, bár az nem derült ki a gazdasági minisztérium közleményéből, hogy mik lesznek a bérkompenzáció részletei.

Egy magas kormányzati tisztséget is betöltő kormánypárti politikus azt mondta, szerinte "ismét jön a szánalmas bénázás, mint az egykulcsos adó bevezetésekor, hogy a kormány előbb felháborítja a közvéleményt azzal, hogy elvesz valamit a szegényektől, majd a viharok után más formában később kipótolja, illetve visszaadja". Ennél jobb lett volna szerinte eleve olyan megoldást találni, amivel nem az alacsony keresetűek jártak volna rosszul.

"Ezt még rendesen meg fogjuk gyúrni"

Még a keddi bejelentés előtt az [origo]-nak több kormánypárti képviselő azt valószínűsítette, hogy a kötelező bérszintek eltolásával, a munkáltatók kényszerítésével próbálja kipótolni a kormány a szegények kieső bevételeit. "Az adótörvények mellett olyan szabályok is kellenek, amelyek a munkáltatókat - hogy úgy mondjam - rákényszerítik a béremelésre. E nélkül kellemetlen hónapok elé néz a kormány és a Fidesz" - mondta az [origo]-nak a béremelések kikényszerítéséről egy fideszes képviselő, aki az egyik megyeszékhely polgármestere is.

A helyzet változékonyságát ugyanakkor mutatja, hogy a pénteki adócsomag bejelentését sem előzték meg hosszas egyeztetések még a kormányon belül sem. De az [origo] által hétfőn a költségvetési változásokról megkérdezett képviselők is a nevük elhallgatását kérték arra hivatkozva, hogy a kormány által vázolt elképzelés még csak tervezet. A gazdasági bizottság egyik fideszes tagja úgy fogalmazott: "ezt még rendesen meg fogjuk gyúrni".

A megkérdezett fideszes képviselők azt mondták, azért emelkedhet a mostani 78 ezer forintról 90 ezer forint fölé a minimálbér, hogy a minimálbéresek ne vigyenek haza kevesebb pénzt, mint az idén. Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára a Tv2 Mokka című műsorában azt mondta, hogy számításai szerint "bruttó 92 ezer forint körül van a fordulópont". A gazdasági bizottság egyik tagja nem tart attól, hogy ezt ne tudnák kifizetni a munkáltatók: "2000 és 2001 között az Orbán-kormány több mint ötven százalékkal emelte a minimálbért, és azt is ki tudták gazdálkodni a munkáltatók".

A Fidesz képviselőcsoportjának hétfő délelőtti ülésén több képviselő is felvetette, hogy beszélni kellene a pénteken bejelentett csomagról (ahogyan azt csütörtökön Navracsics Tibor közigazgatási miniszter kérte is a frakcióvezető Lázár Jánostól), a frakcióvezető azonban ezt azzal hárította el, hogy jövő héten valamikor egy külön, félnapos ülést tartanak majd a költségvetésről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!