Aki a következő baráti, vagy családi összejövetelre egy különleges vendégváróval szeretne készülni, annak érdemes ezzel a kolbászos pogácsával készülnie, garantált a siker. Mutatjuk, hogyan készül.
Természetesen a friss, puha pogácsa önmagában is rendkívül finom, de miért ne tehetnénk kicsit izgalmasabbá, fűszeresebbé ezt a népszerű sós süteményt, íme a recept:
Kolbászos pogácsa
Hozzávalók:
1 dl víz
1 csomag instant élesztő
1 evőkanál cukor
50 dkg liszt
2 tojás
2 dl tejföl
20 dkg zsír
1 teáskanál só
1 csipet őrölt bors
15 dkg füstölt kolbász
10 dkg reszelt sajt
felvert tojás a tetejére
Elkészítés:
Meglangyosítjuk a vizet. Elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, és hagyjuk állni tíz percig.
Közben a dagasztógép táljába szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a két egész tojást, a két deci tejfölt, a puha zsírt, a teáskanál sót meg a csipetnyi őrölt fekete borsot.
Eltávolítjuk a füstölt kolbász héját, a belsejét ledaráljuk (vagy aprítógépben pépesítjük). Ezt is beletesszük a dagasztótálba.
Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük az előkészített alapanyagokhoz, és hat percig dagasztjuk. Utána letakarva hagyjuk kelni 40-50 percig. Kinyújtjuk, nagyobb szaggatóval kör alakúra kivágjuk, majd a korongokat két sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és ismét kelesztjük 30-40 percig.
Felvert tojással lekenjük, és megszórjuk reszelt sajttal. Végül 180 fokos sütőben, körülbelül fél óra alatt szép pirosra sütjük.
Ha további ínycsiklandó receptekre is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!