"Hiába próbálod elfelejteni" - nem tud nyugodtan élni a mérgezéses csalás túlélője

szeged tárgyalás másodfokú bíróság
Vágólapra másolva!
Másodfokon is életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték Szegeden a bajai M. Róbertet, aki a vád szerint két nővel is mérget itatott, hogy haláluk révén hozzájusson az életbiztosításuk miatt járó milliókhoz. Egyikük, egy kétgyermekes nő belehalt a mérgezésbe. Hogy a nyomokat eltüntesse, a vádlott megpróbálta kiásatni és eltüntetni a holttestét. Az [origo] beszélt a mérgezést túlélő másik áldozattal, aki egy hónapot töltött kórházban, és a károsodás miatt szívműtétet is végre kellett hajtani rajta. A fiatal nő az emlékek elől Németországig menekült.
Vágólapra másolva!

A húszas évei közepén járó Anett még középiskolás korában ismerkedett meg M. Róberttel, akinek sörözője volt a városban. Az iskola után a lány - aki kérte, hogy teljes nevét ne írjuk le - sokszor beült a barátaival, és a férfi, aki csak néhány évvel idősebb nála, a barátja lett. "Többször kérdezgette, hogy miért nincs életbiztosításod, amikor mindenkinek van" - emlékezett vissza a lány, aki M. Róbert biztatására 21 éves korában, 2006-ban összesen 40 millió forint értékben kötött biztosítást. Így kezdődött az a bűnügy, amelynek nyomán M. Róbertet pénteken életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte másodfokon, nem jogerősen a Szegedi Ítélőtábla, Anett pedig, aki túlélt egy súlyos mérgezést, ma Németországban él, katéterekkel a szívében.

M. Róbert "elhatározta, bűncselekmények elkövetésével tesz szert jelentős anyagi haszonra" - így kezdi a vádlott szándékainak leírását az elsőfokú bírósági ítélet indoklása, amelyet legnagyobb részt helyben hagyott pénteki döntésében a Szegedi Ítélőtábla. A férfi "ismerős személyekkel kockázati életbiztosítási szerződést köttetett. (...) A vádlott eltervezte, hogy miután az életbiztosítást megkötik, a biztosítottakat megöli azért, hogy az életbiztosítás összegét megszerezze."

Anettnek 2006 augusztusában - néhány hónappal az után, hogy megkötötte a biztosítást - volt egy szabad délelőttje, és ezért M. Róbert hívására felugrott a lakására. Azt mondta neki, hogy van egy újfajta likőrje, a lány abból ivott egy pohárral, majd elindult a férfi lakásából. "Elkezdtem szédülni, hányingerem volt, arra már nem is emlékszem, hogy értem haza" - emlékezett vissza Anett. Azt már csak mesélték neki, hogy a lépcsőházban hányt, és olyan állapotban volt, hogy a szomszéd azonnal bevitte a kórházba. "Két hétre rá a pécsi kórházban tértem magamhoz, mindenhonnan csövek lógtak belőlem" - mondta a lány, aki egy idő után jobban lett, ezért hazaengedték, de két nap múlva elájult. Egy hetet töltött az intenzív osztályon, utána pedig szívműtétet kellett végrehajtani rajta, mert a betegsége miatt károsodott a szíve.

A lány azt mondta, eszébe sem jutott, hogy összekösse a betegségét M. Róbert italával, nem is nagyon volt ereje azon gondolkodni, hogy mi baja lehet. A férfi többször meglátogatta, és el is kérte tőle a biztosítási papírokat, mondván, a kórházi ágyban fekvésért is fizet a biztosító, ő majd elintézi az ügyet. Anett ekkor sem fogott gyanút. Az csak később derült ki, hogy a férfi megpróbált hozzájutni a halál esetén járó biztosítási összeghez, sőt, a nyomozás során még a lány halotti anyakönyvi kivonata is előkerült - mondta a lány, aki csak akkor tudta meg, hogy miért kerülhetett kórházba, amikor Kecskemétről rendőrök hívták fel. A nyomozók egy, a lány esetétől teljesen független, titokzatos sírgyalázás ügyében kezdtek vizsgálódni, Anett tudomása szerint így került a látókörükbe M. Róbert. A lány a rendőröktől tudta meg, hogy valószínűleg megmérgezték, és azt is, hogy egy másik fiatal nő, aki szintén kötött életbiztosításokat, hasonló betegség után, 2006 novemberében meghalt.

A másik áldozat nem élte túl

A másik áldozatot, a kétgyermekes N. Editet ugyanis hasonló módon próbálta meg kihasználni a vád szerint M. Róbert, és őt is megmérgezte. A tényállás szerint a férfi és a bajai nő már évek óta ismerték egymást, amikor M. Róbertnek sikerült rábeszélnie, hogy életbiztosításokat kössön, összesen 26,2 millió forint értékben.

A nő 2006. november 10-én lett rosszul, miután a vádlott "amobarbitál-tartalmú szerből és más, ismeretlen toxikus anyagokból kevert mérget" kevert az italába. Annyira beteg lett, hogy kórházba került. Hazaengedték, de néhány nap múlva megint rosszul lett, az orvosok fertőzésre gyanakodtak. A nő intenzív osztályra került, ahol egy nappal később meghalt.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]
Az N. Edit sírja körüli események után fogtak gyanút a rendőrök (képünk 2008 novemberében készült)

M. Róbert ezután a kedvezményezett nevében, de a tudta nélkül megpróbált az ő pénzéhez is hozzájutni, de a biztosítótársaságok gyanút fogtak, és az egyik cég vizsgálatot indított. A férfi megtudta, hogy a holttest exhumálását tervezik, ezért - a tényállás szerint - úgy döntött, hogy "a sértett holttestét kihantoltatja, és megsemmisíti". Ez 2007 tavaszán történt, amikor M. Róbert egy hamis papírt lobogtatva két segítőjével megjelent a császártöltési temetőben, és ásni kezdtek. Viszont több falubeli meglátta őket, és mivel gyanúsnak találták a sírt ásókat, kihívták a rendőrséget - olvasható az elsőfokú ítélet indoklásában, amelyet pénteken jelentős részben helybenhagyott a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla. "A helyszínről távozni akaró vádlottat a helyiek felismerték, aki a helyi önkormányzat előadójának felhívására igazolta is magát, ezután sikerült elmenekülnie a temetőből, de később elfogták" - áll az ítéletben.

N. Edit holttestét összesen háromszor temették el - egyszer a halála után, egyszer a félbeszakadt kihantolást követően, harmadszor pedig az után, hogy a hatóságok exhumáltatták és megvizsgálták a holttestet, a méreg nyomai után kutatva. A nő történetével korábban riportban foglalkozott részletesen az [origo], ezt itt olvashatja el.

A vádlott végig tagadta a mérgezést

A tárgyaláson a kövérkés, kusza hajú, fáradt arcú M. Róbert kifejezéstelen tekintettel hallgatta végig az ítéletet és az indoklást, csak néha csóválta meg a fejét, és csörgette a csuklójára erősített láncot. Mint a tárgyaláson a bíró szavaiból kiderült, a férfi az eljárás során végig tagadta a gyilkossági kísérleteket és azt is, hogy N. Edit holttestének kiásásakor jelen lett volna, csak a biztosítási csalást ismerte el részben. Ugyanakkor a bíró szerint állandóan módosította a védekezését, volt, hogy azt állította, "mindenki hazudik": Anett azért, hogy pénzhez jusson, és mások is, akik valójában a biztosítási csalás mögött állnak.

Az első fokon eljáró bíróság több emberen, aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete, csalás és kegyeletsértés miatt mondta ki bűnösnek M. Róbertet, a Szegedi Ítélőtábla ehhez még egy rendbeli csalás kísérletét tette hozzá. A büntetésen viszont nem változtatott, maradt az életfogytiglani fegyházbüntetés, a tíz év közügyektől eltiltás. A 31 éves férfi legkorábban 30 év után szabadulhat a döntés szerint, igaz, az előzetesben töltött közel négy évet beszámítják majd a büntetésébe.

Forrás: [origo]
M. Róbert tagadta, hogy megmérgezte volna a két nőt (a képre kattintva galéria nyílik)

Mivel az ítélet így kissé megváltozott, volt lehetőség újabb fellebbezésre. Az ügyész azt kérte, hogy a gyilkossági kísérletet súlyosbítsák a "különös kegyetlenséggel elkövetett" minősítéssel. A védő - és M. Róbert - részben felmentést kért, részben pedig az ítélet hatályon kívül helyezését, mert nem tartja megalapozottnak a mérgezésre utaló bizonyítékok és a szakértői vélemények alapján a gyilkossági kísérlet vádját. "Nincs felderítve kellően az ügy, márpedig minden kétséget kizáró terhelő bizonyítékok nélkül nem lehet megállapítani a bűnösséget" - mondta az [origo]-nak Ábrahám László, M. Róbert védője.

Az ítélőtábla bírája szerint viszont az elsőfokú eljárás alapos bizonyítást folytatott le, 76 tanút hallgatott meg, és 9 szakértőt, akik egybehangzóan a vádlott terhére vallottak. A fellebbezések miatt az ítélet még nem jogerős, az ügy a legmagasabb szinten, a Legfelsőbb Bíróságon fog eldőlni végleg. A jogerős ítéletig M. Róbert előzetes letartóztatásban marad.

"Soha többé nem akarom látni"

A pénteki tárgyaláson - a Szegedi Ítélőtábla épületében, ahol megszületett a másodfokú ítélet - sem az áldozatok rokonai, sem Anett nem voltak jelen. A fiatal nő Németországból utazott haza éppen, édesanyja pedig a munkája miatt nem tudott elmenni, így az ítéletről is csak munkatársainktól értesültek pénteken. Igaz, ők a korábbi tárgyalásokon sem voltak ott. "Soha többé nem akarom látni" - indokolta Anett a távolmaradását. "Egyszer ott voltam egy tárgyaláson, de rosszul lettem, mert ott ült mögöttem. Akkor kiküldtek, és írásban tehettem vallomást" - tette hozzá.

Anett szerint "azt nem lehet elmondani, hogy milyen érzés volt megtudni, hogy egy ember meghalt, én meg nem". "Nem mertem kilépni az utcára, főleg nem sötétben, mert féltem. Ezt hiába próbálod elfelejteni, minden erre emlékeztet" - mondta, hozzátéve, hogy a történtek után sürgősen külföldön keresett munkát, ma ideje legnagyobb részét Németországban tölti. "Inkább maradok kint."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!