A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bécsi bevásárlóutcán látták a magyar fogyasztást hirdető Matolcsyt

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hátat fordít a befektetőknek
Vágólapra másolva!
Egy üzletlánc táskájával a kezében a leghíresebb bécsi bevásárlóutcán sétálgatott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hétvégén. A külföldi vásárlás ellentmond az általa képviselt gazdaságpolitikának, amelynek alapja, hogy a hazai fogyasztás pörgesse fel a magyar gazdaságot.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György szombaton a bécsi Mariahilferstrassén sétált a családjával - mondta az [origo]-nak egy magyar férfi, aki szombaton ugyancsak Bécsben tartózkodott, és ott látta nemzetgazdasági minisztert. A férfi arra nem emlékezett, hogy Matolcsyéknál voltak-e bevásárlószatyrok, egy blogon azonban látható, hogy a miniszter kezében egy zöld Peek & Cloppenburg bevásárlótáska van.

Ha Matolcsy valóban Bécsben vásárolgatott, akkor azzal ellentmond a saját maga által hirdetett gazdaságpolitikának. A nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanis azért volt szükség az egykulcsos szja bevezetésére, hogy az adócsökkentés miatt az emberek majd többet költekeznek, a belső fogyasztás pedig felpörgeti a hazai gazdaságot. Matolcsy egy szeptember 12-i sajtótájékoztatón is méltatta az egykulcsos szja rendszert, azt mondta: ennek köszönhetően állt meg a fogyasztás visszaesése. Hozzátette: e nélkül a mostani stabilizálódás helyett akár több százalékkal is csökkenhetett volna a fogyasztás 2011-ben.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) hétfő reggel megkérdeztük, hogy a miniszter szokott-e járni Bécsbe vásárolni, illetve ezek alapján mennyire hitelesen képviselhető a belső fogyasztásra épülő gazdaságpolitika. Az NGM kérdéseinkre egyelőre nem válaszolt.

Pénteken Matolcsy György a miniszterelnökkel együtt egy olyan találkozón vett részt, amelyen 11 meghívott közgazdásszal elemezték az ország gazdasági helyzetetét. A találkozónak különös jelentőséget adott az, hogy a Moddy's hitelminősítő épp egy nappal korábban minősítette le a bóvlikategóriába az ország adósságbesorolását (részletek a találkozóról ebben a cikkben).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!