A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Fideszes kapta a legtöbb szavazatot a II. kerületben, de a választás érvénytelen

Vágólapra másolva!
Időközi választást tartottak a II. kerület egy részében, a 2-es számú választókerületben. A legtöbb szavazatot Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje, a kerület polgármestere kapta megszerezve az abszolút többséget, a választási részvétel azonban nem érte el az 50 százalékot, így a második forduló dönt. Az MSZP-s Lévai Katalin megelőzte az LMP-s Karácsony Gergelyt, aki bejelentette, hogy nem lép vissza a második fordulóban.
Vágólapra másolva!

Időközi országgyűlési képviselő-választást tartottak vasárnap a főváros II. kerületének egy részében. Bár megszerezte a szavazatok abszolút többségét Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje, a részvétel túl alacsony volt, a választás érvénytelen lett.

A 2-es számú választókerület 56 szavazókörében több mint 49 ezer választópolgár adhatta le szavazatát reggel 6 és este 7 óra között. A szavazatok 100 százalékának összeszámolása után a részvételi arány 39,02 százalék lett, vagyis nem lett meg a szükséges 50 százalék, a választás érvénytelen. Ilyenkor a második fordulóban az összes jelölt újra indulhat, két hét múlva azonban már nem lesz szükség 50 százalékos részvételi arányra, a mandátumot az fogja nyerni, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A vasárnapi voksoláson Láng Zsolt kapta a legtöbb 10 031 voksot, amelly az összes szavazat 52,61 százalékát jelenti a választi iroda adatai szerint. 24,18 százalékkal Lévai Katalin, az MSZP jelöltje lett a második, Karácsony Gergely, az LMP jelöltje 15,55 százalékot kapott. A Jobbikos Bodor Zoltán 6,53 százalékkal lett a negyedik. A parlementi pártokon kívül Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség jelöltje indult, ő a szavazatok 1,13 százalékát szerezte meg.

Láng Zsolt már most is a Fidesz parlamenti képviselője, tehát amennyiben két hét múlva is megszerzi a szavazatok többségét, úgy valójában egy másik fideszes politikus kerülhet be az országgyűlésbe. Fideszes források szerint azért őt, a II. kerület polgármesterét indították el, mert olyan embert kellett, akinek a munkáját ismerik a választók. Láng Zsolt a 39 százalékos választási részvételt kiemelkedően magasnak nevezte. Szerinte a II. kerületben nagyon tudatos szavazók vannak, akik szeretnének beleszólni a közügyekbe. Szerinte a választók másfél év kormányzás után is bíznak a kormányban.

Lévai Katalin és Karácsony Gergely a választás előtt, a Népszabadságnak adott közös interjújukban azt mondták, hogy hajlandóak lennének visszalépni a második fordulóban egymás javára.

A szocialista Lévai Katalin azt nyilatkozta a választási forduló után, hogy nagyon tisztes eredménynek tartja a második helyezést, és reméli, Karácsony Gergely betartja nyilvánosan tett ígéretét és visszalép a javára. Szerinte a 10 százalékpontos különbséget, amely Láng Zsolt és az MSZP-LMP együttes szavazatok közt van, erős kampánnyal be lehet hozni a második fordulóban.

Karácsony Gergely azonban azt nyilatkozta, hogy az ígérete arra vonatkozott, ha reális esély van a Fidesz-KDNP jelöltjének megszorítására. Mivel szerinte Láng Zsolt előnye túl nagy, így ő maga nem lép vissza, és elindul a második fordulóban is.

A jobbikos Bodor Zoltán szerint, aki második fordulóban is indulni kíván, a részvételi arány a politikától való elfordulást jelzi. Kovácsics Ádám szerint az is nagy eredmény, hogy parlamenten kívüli erőként el tudtak indulni a választáson.

Az időközi választást Balsai István alkotmánybíróvá való kinevezése miatt kellett kiírni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!