Megkímélik az USA-t a hitelminősítők a kongresszusi kudarc után

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem nyúlnak a nagy hitelminősítők az Egyesült Államok szuverén adósbesorolásaihoz azután, hogy eredmény nélkül végződött a deficitcsökkentési tervek kidolgozásával megbízott kongresszusi "szuperbizottság" tárgyalássorozata az 1200 milliárd dollárosra tervezett állami kiadáslefaragásról. A hitelminősítők azonban nem zártak ki későbbi negatív hitelminősítői lépéseket.
Vágólapra másolva!

Nem tudott kompromisszumot elérni az amerikai kongresszus deficitcsökkentő "szuperbizottsága" arról, hogy mely területeken spóroljanak meg 1200 milliárd dollárt az állami kiadásokon az elkövetkező 10 év alatt - közölte az amerikai szövetségi törvényhozás.

A bejelentést követően a Standard & Poor's, amely a nyáron - első ízben - leminősítette az amerikai államadós-besorolást, azt nyilatkozta, hogy a fejlemény nem befolyásolja sem az Egyesült Államok adósosztályzatait, sem azok kilátását.

Az S&P rövid közleménye szerint ugyanakkor az a tény, hogy a kongresszusi testület képtelen volt megállapodásra jutni olyan költségvetési intézkedésekről, amelyek stabilizálhatnák a hazai össztermékhez mért amerikai államadósság-rátát, alátámasztja a cég által az Egyesült Államok leminősítéséről hozott augusztusi döntést.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings kedd hajnalban Londonban kiadott értékelésében felidézte, hogy amikor augusztus 16-án stabil kilátással megerősítette az "AAA" amerikai adósosztályzatot, ehhez akkor azt a megjegyzést fűzte, hogy a "szuperbizottság" kudarca valószínűleg negatív hitelminősítői lépést eredményezne a cég részéről, és ez legnagyobb valószínűséggel az amerikai besorolás kilátásának negatívra rontása lesz; az amerikai adósosztályzat egy fokozatú leminősítésére kisebb az esély. A Fitch keddi állásfoglalásában közölte, hogy ha negatívra rontja az amerikai osztályzat kilátását, az 50 százaléknál nagyobb esélyt jelezne az Egyesült Államok két éven belüli leminősítésére.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service egyelőre azt közölte, hogy megerősíti az Egyesült Államokra érvényben tartott - a cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - lehetséges legjobb osztályzatot, amelyre negatív kilátás érvényes. A Moody's szerint a "szuperbizottság" kudarca önmagában nem eredményezi a cég amerikai adósbesorolásának módosítását.

Mi függ a "szuperbizottságtól"?

Az amerikai kongresszus kétpárti testületének a vonatkozó törvény alapján mostanáig kellett volna megállapodnia a megszorításokról, hogy a kongresszus költségvetési hivatala a szerdai, végső határidőig el tudja végezni a megfelelő háttérszámításokat az azonnal végszavazásra benyújtandó törvénytervezethez.

A "szuperbizottság" kudarca miatt a jelenleg érvényes jogszabály értelmében 2013-ban megkezdődik egy automatikus, 10 éven át tartó, 1200 milliárd dolláros csökkentés, amely csaknem minden költségvetési tételre egyformán kiterjedt. Barack Obama amerikai elnök a tárgyalások összeomlását követően a Fehér Házból közvetített beszédben jelentette be, hogy megvétóz majd minden olyan törvényhozási kísérletet, amelyek célja az automatikus lefaragások magakadályozása lesz. Ugyanakkor reményét fejezte, hogy a 2013-ban kezdődő takarékossági intézkedésekkel kapcsolatban a törvényhozásnak sikerül még kiegyensúlyozott egyezségre jutnia.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!