Tízmilliárd forintra perli Pécset a Suez

Vágólapra másolva!
Az eredménytelen egyezetések után a Suez vízszolgáltató Bécsben 32 millió euróra perli Pécs városát a Pécsi Vízmű Zrt. székházának elfoglalásáért és a kiesett bevételért.
Vágólapra másolva!

Beadta keresetét a bécsi választott bíróságra a Suez Environnement: a francia vállalat 32 millió euró, azaz mintegy tízmilliárd forint kompenzációt kér Pécstől a Pécsi Vízmű Zrt. székházának "elfoglalásáért" és a kiesett bevételért - közölte a helyi hírekkel foglalkozó Pécsi Stop internetes újság vasárnap.

A lap azt írta, hogy a lépésre a pécsi városvezetéssel folytatott sikertelen, nyilatkozatháborúba torkollt egyeztetés után került sor. A bíróságon már bejegyezték a periratot, most a város válaszát várják.

2009 őszén a pécsi önkormányzat szerződést bontott az akkori vízszolgáltatóval, a város és a francia Suez Environnement közös tulajdonában lévő Pécsi Vízművel. A közgyűlés ezzel párhuzamosan a város saját tulajdonú cégét, az ötmillió forint törzstőkével létrehozott Tettye Forrásház Zrt.-t tette meg vízszolgáltatónak. Az ügyletet a Pécsi Vízmű székházának elfoglalása tetézte be.

Az ügyben számos per indult Magyarországon, de Bécsben dől el minden: ez a bíróság határoz arról, hogy a baranyai megyeszékhelynek mekkora kompenzációt kell fizetnie egykori partnerének az elbukott haszonért, a vízműrészvényekért és a székházért. A pertárgyérték 32 millió euró, vagyis mai áron számolva mintegy tízmilliárd forint. Az összeg forintban az árfolyam változásával több, vagy kevesebb is lehet - olvasható a Pécsi Stop cikkében.

A Suez a cikk megjelenése után közleményt adott ki, melyben azt írta, nem volt más választása, mint az eljárás megindítása. A kereset összege megegyezik azzal, amit korábban a Compass Lexecon nemzetközi szakértő társaság megállapított a Sueznek járó kártérítésként.

Pécs túlzónak tartja a Suez kárigényét

Pécs üdvözli, hogy várhatóan már jövő év elején megkezdődhet a per a Pécsi Vízmű-ügyben a bécsi választott bíróságnál, a keresetet beadó Suez Environnement 32 millió eurós kárigényét azonban "méltánytalannak és szándékosan túlzónak" tartja - derül ki a pécsi polgármesteri kabinetiroda vasárnapi közleményéből.

A Compass Lexecon könyvvizsgáló iroda szakértői anyaga a város vezetői szerint számos téves megállapítást, tévedést és hibás számítást tartalmaz a Pécsi Vízmű Zrt. részvényeinek vételáráról, és jelzik, hogy ezt a perben bizonyítani fogják.
"Jellemző, hogy a kárigény alapjául azt jelölték meg, hogy Pécs nem volt hajlandó a túlzó és értelmetlen díjemelésekre, mert már a korábban megállapított díjak is elegendőek voltak a szolgáltatások költségeinek fedezésére" - írták.

Hozzátették, hogy Pécs továbbra is igényt tart a Suezzel szemben azon kár megtérítésére, amelyet a francia cég által delegált vezetés okozott Pécsnek a 2009. október 5-ei birtokbevétel előtt, és az azóta eltelt két év alatt. "Milliárdokra tehető az okozott kár, mely a pécsieket megillető pénzügyi források átcsoportosításából, egyéb vagyonelemek megszerzéséből, tovább hitelek felvételéből, váltók kibocsátásából adódott" - áll a közleményben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!