Reagan kémfőnökének szavait küldi az amerikai nagykövetnek a Fidesz

Vágólapra másolva!
Ronald Reagan egykori amerikai elnök kémfőnökének a szavaival reagált a Fidesz Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet Népszabadságban megjelent interjújára. Azt az idézetet vették elő, amelyben a hírszerző tábornok arról beszél, miért olyan könnyű az amerikaiak dolga a szocialista kormányokkal.
Vágólapra másolva!

"A szocialistáknak bűntudatuk van, és gazsulálnak nekünk. Ez olyan előny, amit csak a bolond hagy kihasználatlanul. A volt magyar kommunisták úgy adják be a derekukat, mint ahogy annak idején a szovjet gazdának. És meglepi őket, hogy velünk mégiscsak könnyebb tárgyalni."

Ezt a kommentár nélküli idézetet tették fel a Fidesz honlapjára reagálásként Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövetnek a pénteki Népszabadságban megjelent interjújára. A nagykövet azt mondta, csalódásként élte meg, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az általa megfogalmazott kritikákat több sarkalatos törvény esetében, és hogy ősszel még azt hitte, Orbán Viktor hallgatni fog rá.

A Szovjetunió-szakértő William Odon amerikai hírszerző tábornok az 1970-es évek elején a moszkvai amerikai nagykövetségen szolgált, és az ellenzéki író, Alekszandr Szolzsenyicin több művét is ő csempészte ki az országból. Az 1980-as évek második felében Ronald Reagan elnöksége alatt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője volt, majd több egyetemen is tanított elsősorban a Szovjetunióval kapcsolatos tárgyakat.

A neki tulajdonított idézet a Heti Válasz egyik tavalyi cikkében szerepel, amelyben Magyarország amerikai megítéléséről esik szó. Az idézettel azt érzékelteti a szerző, Charles Fenyvesy, hogy miért volt jó viszony az USA és a Gyurcsány Ferenc előtti magyar baloldali kormányok között. A tavalyi cikkből az nem derül ki, hogy eredetileg mikor és kinek mondta a kérdéses szavakat a 2008-ban szívroham következtében elhunyt tábornok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!