A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Kapósak lehetnek a szomszédos városokban a Nokia-dolgozók

Vágólapra másolva!
Várhatóan a tatabányai és győri ipari parkban működő cégeknél kaphatnak majd munkát a Nokia komáromi gyárából elbocsátandó dolgozók. A helyi munkaügyi központ vezetője a következő napokban fog egyeztetni a felvételt tervező cégekkel.
Vágólapra másolva!

"Fontos, hogy a Nokia egyelőre csak előzetes tájékoztatás adott a várható leépítésről, a konkrét döntés még nem született meg. A cég 2300 ember elbocsátását tervezi, ennél többet embert nem építhet le, kevesebbet igen" - mondta az [origo]-nak Pákozdi Szabolcs, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője, miután a Nokia bejelentette, várhatóan 2300 embert küld el komáromi gyárából.

Pákozdi közölte, hogy a munkaügyi központ tavaly egyeztetett a Nokia vezetőivel arról, hogy munkahelymegőrző vagy egyéb támogatást nyújtson a vállalatnak, de a társaság nem élt a lehetőséggel. "Ezeket a támogatásokat általában átmeneti likviditási nehézségekkel küzdő cégek szokták igénybe venni, a nagyok általában nem" - tette hozzá.

Győrbe, Tatabányára mehetnek a dolgozók

A központ vezetője bízik abban, hogy a Nokiától elbocsátandó emberek a környéken el tudnak majd helyezkedni, és példaként a tatabányai és a győri ipari parkot említette. "A Nokiánál dolgozó emberek jó ajánlólevéllel rendelkeznek, megszoktak egy munkakultúrát és munkatempót, ezért a felvételt tervező cégek jó eséllyel adnak nekik munkát" - fogalmazott a szakember, és hozzáfűzte: a jövő héten informális egyeztetést folytat majd az említett ipari parkokban tevékenykedő vállalatokkal.

"Azért csak informális egyeztetés lesz, mert még nem kaptam meg a konkrét számot, hogy hány embert fog ténylegesen elbocsátani a Nokia. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerül sor a leépítésre" - tette hozzá. Arra a kérdésünkre, ha valóban 2300 főt bocsátanak el a Nokia-gyárból, akkor közülük hányan kaphatnak munkát, Pákozdi Szabolcs egyelőre nem kívánt felelni, mondván, a pontos szám ismerete nélkül erről korai lenne nyilatkozni.

Pákozdi szerint nehéz megmondani, hogy a megye munkaerőpiacára milyen hatással lesz a leépítés, mert sokan az ország távolabbi részéről jöttek dolgozni a Nokiához, és munkásszálláson, illetve egyéb helyeken laknak, emellett jelentős a szlovák munkavállalók száma is. Komárom-Esztergom megyében jelenleg 8,8 százalékos a munkanélküliség, ez 13 ezer állástalant jelent. Ezen belül a komáromi kistértségben 1800 fő van munka nélkül, ez pedig 8,1 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg. A foglalkoztatottak száma a megyében 133,8 ezer, a foglalkoztatási arány pedig 55,7 százalékos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!