A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A vezető bírák negyedét nyugdíjazzák az új szabályok miatt

Vágólapra másolva!
Várhatóan tavasszal kiírják a pályázatokat a bírák nyugdíjazása miatt megüresedő helyekre, a jelentkezőkkel szemben elvárás a komoly elméleti felkészültség és a hosszabb szakmai gyakorlat.
Vágólapra másolva!

A Kúrián a hetvennégy betöltött bírói helyből húsz üresedik meg június végéig a bírák nyugdíjazásának új szabályozása miatt, de a főbíró más beosztásban igényt tartana a távozók munkájára.

Darák Péter, a Kúria elnöke a Pécsi Törvényszék éves összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a szervezet megüresedő bírói állásaira a pályázatot a tavasz, illetve a nyár folyamán írják ki. A főbíró szerint az idősebb szakemberek pótlása nem lesz könnyű feladat, körültekintően kell eljárni.

A jelentkezőkkel szemben elvárás a komoly elméleti felkészültség és a hosszabb szakmai gyakorlat, emellett várhatóan nagyszámú pályázatot kell rövid idő alatt elbírálni. Hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy a Kúrián a munka folyamatos legyen.

Darák Péter megjegyezte, hogy tervei szerint a nyugdíjazott bírákat nem bírói minőségben, de tovább foglalkoztatnák. Ők a jövőben az ítélkezés elvi irányításában nélkülözhetetlen elvi állásfoglalások, vélemények megfogalmazásában vennének részt, így a tudásuk hasznosulhatna a Kúria megújuló szervezetében is - mondta a Kúria elnöke.

Az Európai Bizottság januárban többek között a bírák nyugdíjazása miatt is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, a a Velencei Bizottság pedig korlátozná a főbíró hatalmát.

Magyarországon korábban - 1869-től egészen tavaly év végéig - 70 év volt a bírók nyugdíjkorhatára, de a kormánypártok 2011-ben, az új alaptörvény vitája során úgy döntöttek, csak az általános nyugdíjkorhatárig - jelenleg 62 éves korig - maradhatnak hivatalban. Ezzel eredetileg a KDNP képviselői sem értettek egyet, végül mégis minden kormánypárti képviselő megszavazta a javaslatot. A Fidesz azzal magyarázta a döntést, hogy egységes nyugdíjkorhatárt akar, és ettől senki nem térhet el.

Az alaptörvény tavaly év végén elfogadott átmeneti rendelkezései szerint annak, aki már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, június 30-án szűnik meg a jogviszonya, annak pedig, aki év közben éri el, december 31-én. Ez idén a kormány adatai szerint 274 bírót érint. Az alaptörvényben rögzített rendelkezést a parlament átvezette a bírák jogállásáról szóló, tavaly november végén elfogadott törvénybe is, amely szerint fel kell menteni a bírókat, ha betöltik az "irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!