Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A gyülitől görcsölő kislányok miatt lett gyanús a hittérítő

gyerekeket molesztáló pap, Biblia Baptista Egyház, Szolnok, Dan and Patty Peters
Vágólapra másolva!
Több tucat családnak segített rendszeresen kisebb ajándékokkal, és sok gyereket tanított az a 17 éve Szolnokon élő amerikai nő és férje, akit kiskorú veszélyeztetése miatt vettek őrizetbe. A jókedélyű férfit rengetegen ismerik Szolnokon, az embereket arról győzködte, hogy a világot Isten teremtette, a gyerekeket angolra és hittanra oktatta. Tavasszal minden megváltozott, néhány lány elkezdött görcsölni a gyülekezettől.
Vágólapra másolva!

Nagydarab, jó kedélyű fickónak ismerték a szomszédai azt a hittérítőt, aki a hétvégén fogott el a rendőrség Szolnokon. Az évtizedek óta a városban élő férfit kiskorúak veszélyeztetésével gyanúsították meg. Bár az [origo] szerette volna megtudni, hogy pontosan miért, a rendőrség nem adott bővebb felvilágosítást az ügyről, közleményükből az derül ki, hogy háromrendbeli veszélyeztetés az alapos gyanú oka. A rendőrség több adathordozót is lefoglalt a férfi lakásán, aki fellebbezett az előzetes letartóztatást elrendelő bírósági határozat ellen.

Elmesélte, hogy Isten teremtette a világot

Az amerikai férfi feleségével Szolnok Szandaszőlős városrészében, a belvárostól távol lakott, és közismert volt a környéken. A házaspár házának környékén élők szerdán az [origo]-nak azt mesélték, Pápua Új-Guineából érkeztek Magyarországra körülbelül 16-17 évvel ezelőtt, hogy elkezdjék szervezni a helyi Biblia Baptista Közösséget. A 63 éves Dan és a 62 Patricia már évtizedek óta házasok, és négy, már felnőtt, családos gyermekük van, akiktől unokák is születtek.

A sokéves magyarországi tartózkodásuk alatt a magyart is megtanulták: a szomszédok szerint a nő már teljesen jól beszél magyarul, de a férfi még töri a nyelvet. A misszió központi honlapjáról kiderül, hogy egyik fiuk szintén a szervezet hittérítőjeként dolgozik Új-Zélandon. Több helyi azt mesélte, hogy aktívan próbáltak téríteni Szolnokon, de sokan jártak az istentiszteleteikre és más foglalkozásaikra a környező településekről is. A házukhoz közeli vegyeskereskedésből kitérő idős úr annyit mondott, hogy a környéket is rendszeresen járták új hívek után kutatva. "El is mesélte, hogy Isten teremtette a világot meg hasonlók, de mondtam neki, hogy az a sapkás, szakállas ember mást mondott" - utalt Leninre a férfi, majd gyorsan továbbsietett.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Házuk egy elegánsabb utcában áll. Az utcaképet többségében a kilencvenes évek elején épült, jól karbantartott családi házak, valamint teljesen új építésű, jellemzően mediterrán stílusú épületek határozzák meg. A fűnyírók zúgását szerdán kora délután csak néha zavarta meg egy-egy elsuhanó kocsi, amelyből mulatós techno bömbölt. A házaspár az utca talán legszürkébb házában lakik. A kert rendezett, a telek előtti kocsibeállón tapicskolni lehet a túlérett, már feketéllő, lehullott meggyben, a verandán pedig egy barbecue-szettet láttunk. Többször becsengettünk, de senki nem nyitott ajtót - pedig a szomszédok állították, hogy az asszony otthon van, és a kertben ott állt a család kisbusza is.

Figyelt az alakjára

A szomszédok szerint a lelkész és a felesége nem sokat foglalkozik a ház körüli munkákkal, legfeljebb a fűnyírót szokták a kezükbe venni. Mindig inkább hívtak valakit, hogy segítsen nekik a kertben, csapszerelésben vagy az egyéb házimunkában - mondta az egyik szomszéd. A házaspár így került közelebbi kapcsolatba azzal a nővel is, akinek az egyik lánya molesztálással vádolta meg a misszionáriust. A szomszéd szerint a nő hetente többször járt a házaspárhoz takarítani, és előfordult, hogy nyaranta, mikor az amerikaiak elutaztak, vigyázott a házra.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

"Nem is lett volna képes rá" - reagált a hírekre az egyik szomszéd, aki nem tudott semmi konkrétumot az esetről, ám megjegyezte, hogy a férfi néhány hónappal ezelőtt szélütést szenvedett, amitől lebénult a fél arca, ezért rendszeresen jártak fel Budapestre orvosi kontrollra, kezelésre. Nagydarab, jókedélyű fickó volt, aki rendszeresen kantáros, hózentrógeros nadrágban jött-ment, és próbált küzdeni a súlyával. A szomszéd sokszor látta, hogy járt hozzájuk egy ételfutárcég autója, amelyen "Éhezés nélküli fogyás"-t ígért a felirat. "Fogyott is a Dan" - tette hozzá, és azt mondta, azt kívánja mindenkinek: az amerikai párnál rosszabb szomszédja senkinek se legyen.

A férfi nemcsak látásból ismerte az amerikai párt, a környékbeli fiúkhoz, lányokhoz hasonlóan az ő lánya is rendszeresen járt az asszonyhoz angolt tanulni. "Hit reményében angoloktatás" - mondta a házaspár tevékenységét firtató kérdésünkre egy másik, az utcában lakó ötvenes, bajszos férfi is, miközben a muskátlis balkonládákkal elzárt kertkapuval bajlódott. A helyiek szerint a férfi sem csak a bibliával ismertette a gyerekeket, évek óta minden nyáron szervezett baseballtábort a fiataloknak.

Projektor és merítkezőmedence

Az amerikai házaspár lakhelyétől nagyjából 2 kilométerre áll a Magyar Repüléstörténeti Múzeum, amelyet csak a 442-es út választ el a Szolnoki Biblia Baptista Gyülekezet imaházától, ahol az amerikai pár által alapított közösség rendezvényeit tartották. Katonai helikopterek és MiG vadászgépek vöröscsillagos farkának árnyékában egy kivilágított tábla is hirdeti az evangéliumot és a gyülekezet istentiszteleteit.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

"Élték a maguk világát, mindig köszöntek" - mondta a templom tőszomszédságában lakó, épp a talicskáját toló idősebb férfi, aki szerint hétvégente mindig kocsik hada állt a templom környékén. A templomba ugyan nem jutottunk be, de a helyiek szerint és az interneten fellelhető képek alapján az épület technikailag jól felszerelt, a merítkezőmedence mellett van projektor és hangosítás is.

"A lányom és a gyerekei is rendszeresen jártak a közösségbe" - mesélte a templom utcájában lakó idősebb asszony, akit nagyon meglepett, hogy a misszionáriust őrizetbe vették. A lánya részt vett az amerikai asszony által tartott női foglalkozásokon, ahol ceruzatartót, tolltartót és más kézműves tárgyakat készítettek, a kisgyerekek pedig játszottak a többi gyerekkel.

A nő szerint rendszeresen jártak a közösségbe a városrész szélén lakó, szegényebb sorban levő, főleg gyerekek is, akinek a családját az amerikai házaspár tüzelővel, élelemmel és egyéb alapvető szükségleti cikkekkel segítette. A nő szerint a támogatottak egy idő után már listát adtak a házaspárnak arról, hogy mire van szükségük, de ezeket a kéréseket már nem mindig tudták teljesíteni. A kapcsolat nagyjából ezzel egy időben hirtelen megszakadt - mondta az [origo]-nak a nő, aki szerint idén tavasszal, látszólag minden előzmény nélkül, egyszer csak nem jártak többé arról a környékről a gyerekek.

Kibökte, miért nem jár a gyülibe

Szandaszőlős legszélén, a Tisza gátjánál, a házak jóval lepusztultabbak, az utca rendezetlenebb, mint a körülbelül 1 kilométerre található templom és a lelkész házaspár házának környékén. Mediterrán haciendák helyett itt csak klasszikus 60-as, 70-es évekbeli sátortetős házak és vakolat nélküli szükséglakások állnak. Az egyik kertben játszadozó félmeztelen gyerekek mellett a környék képébe nem illő, fekete olasz luxusautó állt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az utcában kérdezősködve hamar kiderült, hogy itt laknak azok a családok, amelyek feljelentették a rendőrségen az amerikai férfit. Csütörtökön, egy forró nyári este szokás szerint az utcán üldögéltek, beszélgettek, a gyerekek játszottak, mikor az egyik nagylány kibökte, miért nem jár már a "gyülibe" immár másfél éve - mondta az egyik lány édesapja, akinek a felesége is jól ismerte a lelkészéket, mert takarítani járt a családhoz. A férfi szerint a lánya vallomása után a többi szomszéd lány is sorra megnyílt, és mindenki elmondta, mit csinált velük az amerikai lelkész. Ezek után az apa tett feljelentést a rendőrségen pénteken.

Az apa az [origo]-nak azt mesélte, hogy a lányok rendszeresen jártak a lelkészhez számítógépezni, internetezni és bibliaórákra, vagy - ahogy ők mondták - "tanítványozásra". Az apa szerint ezeken a tanítványozásokon csak a lelkész volt ott, a felesége sosem, ő mindig elment hazulról. A lány szülei egyébként olyannyira jó kapcsolatot ápoltak a hittérítőkkel, hogy rendszeresen jártak egymáshoz vacsorázni, "még egy disznótorost is együtt csináltunk" - mondta az édesapa, és hozzátette, sejtelmük sem volt, hogy az amerikai hittérítőnek "ilyen hajlamai vannak", de utólag összeállt számukra a kép. A lányuk mindig görcsössé, gondterheltté vált, mikor a hittérítők megjelentek a házban, és a feljelentő édesapa úgy emlékszik, az amerikai asszony egyszer meg is jegyezte, hogy rossz hatással van a férjére, ha kislányok ülnek az ölében.

A feljelentést öt lány vallomása alapján tették, de a helyiek szerint többen is érintettek az ügyben, csak ők félnek a meghurcoltatástól. A lányok között a legkisebb 12, míg a legnagyobb 18 éves, kettő közülük kisegítő iskolába jár, és idegnyugtatókat szed. A két sérült kislány szintén sérült édesanyja azt mesélte, hogy nagylánya "2 hónapig egy kukkot nem szólt", teljesen megnémult azután, hogy megszakadt a kapcsolata a "gyülivel". A lányok az [origo]-nak azt állították, hogy az amerikai férfi simogatta és fogdosta őket.

A rendőrség még pénteken kihallgatta a lányokat külön-külön, ügyfélfogadási időn túl. Az amerikai férfit pedig azzal az indokkal helyezték előzetes letartóztatásba, hogy fennállt a szökés veszélye, hiszen feleségével együtt a napokban repültek volna az Egyesült Államokba. "A rendőrség csak el szerette volna kerülni az ír gázoló blamáját, és elővigyázatosságból csukták le" - vélekedett a lelkész szomszédja, aki csupa jót mondott az amerikai férfiról. Hozzá hasonlóan a megkérdezettek többsége bosszúnak tartotta a feljelentést, és a megcsappant támogatásokkal hozta összefüggésbe. A 63 éves amerikai férfi fellebbezéssel élt az előzetes letartóztatás ellen, és tagadta a gyanúsítást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről