A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Az MSZP-vel is összefognának a fideszesek Tarlós ellen

Tarlós István és a Fidesz konfliktusa, Orbán Viktor és Tarlós
Vágólapra másolva!
Annyira eldurvult az elmúlt hetekben a fővárosi fideszesek és Tarlós István konfliktusa, hogy a Fidesz a budapesti szocialistákkal is összefogott volna Tarlós ellen - tudta meg az [origo]. Tarlós helyettese és a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a budapesti helyzetről egy titkosan kezelt levélben Orbán Viktort is tájékoztatta. A héten közben Rogán Antal kezdeményezésére újabb fórumot alakítottak a fideszesek.
Vágólapra másolva!

Budapest aktuális helyzetét és a Tarlós István főpolgármesterrel való együttműködés nehézségeit elemzik fővárosi fideszesek abban a levélben, amelyet néhány hete küldtek Orbán Viktornak. A levelet az [origo] információja szerint Tarlós István egyik helyettese, György István, illetve Németh Zoltán fővárosi fideszes frakcióvezető írta alá, de a kidolgozásában több budapesti fideszes is részt vett.

Fővárosi fideszesektől úgy tudjuk, hogy Orbán Viktor a levélre úgy reagált, hogy jelenleg nem az ő dolga foglalkozni Tarlós és a Fidesz-frakció vitájával. Megbízta azonban a Miniszterelnökség államtitkárát, Lázár Jánost, hogy tájékozódjon az egyre mélyülő konfliktusról.

A Fidesz-frakció és Tarlós István közötti egyre nagyobb ellentétet jól jelzi, hogy az előző, szeptemberi közgyűlés előtti frakcióülésen több résztvevő szerint a frakció "ultimátumot adott" Tarlósnak. György István főpolgármester-helyettes felolvasott egy nyolcpontos listát, amelyben követelték Tarlóstól például, hogy küldje el két munkatársát: a Fővárosi Biztonsági Irodát vezető Pető Györgyöt, illetve tanácsadóját, a volt XII. kerületi polgármestert, Mitnyan Györgyöt.

A fideszesek szerették volna, hogy a fővárosi cégek vezetőit ne Tarlós jelölje, hanem a közgyűlés, és ezen az ülésen tette a frakció világossá, hogy nem fokozhatja le a főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központot vezető Vitézy Dávidot. Tarlós ugyanis úgy gondolja, hogy Vitézynek "az életkorából adódóan van még mit tanulnia a cégvezetés területén", ezért vezérigazgató-helyettesnek szerette volna lefokozni. A Fidesz-frakció emellett azt is el akarta érni, hogy Tarlós a Naszvadi György nemzetgazdasági államtitkárral folytatott kormányzati tárgyalásokra magával vigye György Istvánt.

Az MSZP-t is megkereste a Fidesz

A frakcióülésen több résztvevő szerint György István közölte Tarlóssal, hogy ha ezt nem teljesíti a főpolgármester, akkor az MSZP-vel is hajlandóak összefogni azért, hogy megnyirbálják a főpolgármester jogköreit. Fővárosi fideszes és szocialista képviselők is megerősítették az [origo]-nak, hogy György István tárgyalt erről Horváth Csabával, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjével.

A szocialisták azonban elutasították György kezdeményezését, egy MSZP-s szerint "egyszerűen azért, mert semmi érdekünk összefogni a Fidesszel és legyengíteni a főpolgármestert". A Fidesz-MSZP összefogásra és az ultimátumra egy résztvevő szerint Tarlós úgy reagált, hogy megfenyegette Györgyöt, hogy minden főpolgármester-helyettesi hatáskörétől megfosztja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az Orbánnak küldött levél tartalmáról megkérdeztük György Istvánt és Németh Zoltánt, de egyikük sem kívánt nyilatkozni. György István annyit mondott, "ez nem időszerű", Németh Zoltán pedig azt mondta: "Ha lesz olyan levél, amelyről be kell számolni, beszámolunk."

Tarlós István főpolgármester szintén nem kívánt nyilatkozni sem az Orbánnak küldött levélről, sem a Fidesz-frakcióval fennálló konfliktusáról. A múlt héten az [origo]-nak adott interjújában viszont célzott az ellentétre. Tarlós azt mondta: "minden nagyobb politikai közösségben vannak nemtelen módszerekkel dolgozó, koncepciószerűen másodszándékú emberek", majd hozzátette, hogy "nálunk is vannak hivatásos ólálkodók, akik ha lehetőséget látnak, elkezdenek mesterkedni".

Új fórumot alakítottak Rogán vezetésével

A főpolgármesternek nemcsak a Fidesz-frakcióval, hanem a kerületi polgármesterekkel is egyre feszültebb a viszonya. A már tavaly nyáron külön szervezetbe, a Budapesti Önkormányzati Szövetségbe tömörült kerületvezetők elsősorban a finanszírozás miatt orrolnak a főpolgármesterre. Őt okolják ugyanis azért, amiért várhatóan átalakul majd a fővárosi forrásmegosztás jelenlegi rendszere (a főváros és a kerületek a forrásmegosztási törvény alapján osztoznak a személyi jövedelemadó települési önkormányzatokat megillető részén), és a folyamat végén a kerületek kárára kaphat majd több pénzt Budapest.

Tarlós István a megválasztása óta harcol azért, hogy a főváros nagyobb részt hasíthasson a finanszírozásból, a forrásmegosztás átalakítását akarta elérni akkor is, amikor év elején a fővárosnak javaslatokat kellett tennie a BKV finanszírozási problémáinak megoldására. Részben ezzel kívánják pótolni azt az összeget is, amely a dugódíj bevezetésének elhalasztása miatt esett ki a közlekedési cég jövő évre tervezett fenntartási forrásai közül. Tarlós István múlt heti interjújában már tényként kezelte, hogy a forrásmegosztást megváltoztatják, de a pontos összegről még nincs döntés.

Eközben kedden egy újabb fórum alakult a kerületi érdekek képviseletére a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a főpolgármesterrel közismerten feszült viszonyt ápoló Rogán Antal kezdeményezésére. A kerületi polgármestereken túl valamennyi fővárosi képviselőt, az egyéniben és listán bekerülteket is tömörítő, több mint negyvenfős munkacsoport a tervek szerint "szükség szerinti" gyakorisággal tárgyal majd a megoldandó problémákról. A legfontosabbnak az [origo]-t tájékoztató résztvevők a forrásmegosztás ügyét nevezték, bár az összegekről nem a főpolgármesterrel, hanem Naszvadi György nemzetgazdasági államtitkárral kell harcolniuk.

A keddi ülésen felvetődött az is, hogy szálljanak szembe azzal a belügyminiszter által benyújtott, azonban a főpolgármester által is üdvözölt tervezettel, amely szerint az egységes arculatra hivatkozva a kerületeknek át kellene adniuk Duna-parti ingatlanaikat a fővárosnak.

Tarlós nem kommentál, az MSZP megerősít

Ha a történet igaz - bár nagyon szánalmas -, akkor a főpolgármester háta mögött történtek az említett ügyek, ezért Tarlós István nem nyilatkozik róluk - reagált Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója csütörtökön az [origo] cikkére. Horváth Csaba MSZP-s frakcióvezető pedig megerősítette, hogy a fővárosi Fidesz megkereste őket Tarlós István főpolgármesteri jogköreinek megnyirbálása érdekében. Hozzátette, hogy ezeket a megkereséseket elutasították, mert személyek közötti konfliktusnak tartják, amelyben nem kívánnak részt venni. Bírálta, hogy ilyen "botrányokról" szól a város élete és nem arról, hogy Budapest "csődközelben van".

György István főpolgármester-helyettes kijelentette: sem ő, sem a fővárosi frakció más tagja nem tárgyalt Horváth Csabával, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjével sem pedig Molnár Zsolttal, az MSZP budapesti elnökével. Jelezte: az elmúlt két év működésének tapasztalatairól továbbra is folyik egy párbeszéd a főpolgármester és a Fidesz-KDNP frakció között, ez még nem zárult le, ha lesz mondanivalójuk a végén, nyilvánosságra fogják hozni.

Ugyanezt jelezte Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője is, aki határozottan visszautasította az egyeztetésekre vonatkozó állításokat is. Felvetette: ha az a kérdés, hogy ki tart rendszeresen kapcsolatot az ellenzékkel vagy Horváth Csabával, akkor az nem a Fidesz-KDNP frakció, hanem inkább a főpolgármestert kellene megkérdezni.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!