Vágólapra másolva!
Egymás sértegetéséig fajuló vitában, Bajnai Gordont sűrűn emlegetve, az utolsó pillanatban is változtattak a választási eljárás szabályain a kormánypártok kedden este. A legfrissebb ötletük szerint akár otthon is lehet majd regisztrálni, a jegyzőknek ugyanis minden háztartásba el kell küldeniük munkatársaikat, hogy felhívják a regisztráció lehetőségére a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Az utolsó pillanatban ismét módosítja a választási regisztráció szabályait a Fidesz. Az alkotmányügyi bizottság ülésén a fideszes Papcsák Ferenc 227 pontos módosító csomagja mellé benyújtottak egy olyan indítványt, amely szerint mindenki otthon is regisztrálhat. A javaslat szerint a jegyzőknek, illetve munkatársaiknak minden háztartást fel kell keresniük majd, és felhívniuk a figyelmet a választási regisztráció lehetőségére.

Ha valaki a feliratkozás mellett dönt, akkor azonnal regisztrálhat. Emellett megmarad a lehetőség arra, hogy elektronikus úton, illetve a járási hivatalban személyesen is feliratkozhat bárni. "Olyan lesz, mint a népszámlálásnál, jön a regisztrációs biztos, és nála is fel lehet iratkozni a választokra" - mondta az ülés után Papcsák Ferenc.

A nagyon kedves Bajnai Gordon egyesülete

Az alkotmányügyi bzottság majdnem kétórás ülésén szokatlanul feszült volt a hangulat, és az egymást sértegető kifejezések mellett Bajnai Gordon neve hagzott el a legtöbbször. Az ülésen a fideszes és szocialista képviselők akkor sértegették egymást, amikor arról volt szó, a fideszes Papacsák Ferenc azért nyújtotta-e be utolós pillanatban a módosító csomagját, hogy a Bajnai Gordon által vezetett Haza és Haladás Egyesületet kizárja a parlamenti választásokból.

"Bárándy Gergely hazudott" - mondta szocialista képviselőtársa szemébe a fideszes Szakács Imre, aki szerint "a nagyon kedves Bajnai Gordon" egyesülete az előző választásokon sem indulhatott volna. Szakács szerint az, hogy Bajnaira szabva módosítanák a törvényt, "gusztustalan csúsztatás a szocialistáktól". Az MSZP-s Bárándy Gergely erre tömören csak annyit kiáltott, "te, bunkó".

Amikor pedig Bárándy szót kapott, hozzátette, hogy "Szakács faragatlanságáról messze földön híres". A bizottság KDNP-s elnöke, Salamon László ekkor megelégelte a képviselők közbeszólásait és sértgeteséit, és kifakadt: "hogy lehet, hogy nem tudják egymást tiszteletben tartani, nem tűröm ezt a hangnemet". Az elnök figyelmeztetése után elcsendesedtek a képviselők.

Alakul a politikatörténet

A legtöbbet arról vitatkoztak, hogy miért került a csomagba az egyesületek kizárása a parlamenti választásokból. Az előterjesztést beadó Papcsák Ferenc kijelentette: "visszautasítom, hogy ez lex Bajnai, Bajnairól a szövegben szó sincs, és reméljük, hogy a magyar poltikatörténetben nem is lesz szó róla". Bárándy Gergely jól hallhatóan ezt úgy kommentálta, hogy "látjuk, hogy ezért dolgozol".

Papcsák szerint semmi akadálya, hogy a Haza és Haladás pártként induljon a parlamenti választásokon, csak nyilatkozatot kell tennie, hogy az egyesület pártként működik. "De nyilván páni félelem alakult ki a gazdasági háttér miatt, mert a pártok gazdálkodását ellenőrzik, és akkor fellelhetőek lennének olyan források, amelyek idegen államhoz köthetőek" - jelentette ki Papcsák.

Több fideszes képviselő is ezt azzal egészítette ki, hogy egyesülteke a korábbi törvény szerint sem indulhattak. Az MSZP-s Bárándy Gergely ezt elismerte, viszont arra figyelmeztetett, hogy a Fidesz eredeti javaslata engedélyezte volna az egyesületek indulását. "Most hirtelen szűkítik a kört, valószínűleg nem véletlenül javasolják ezt a változtatást" - mondta az MSZP-s képviselő. Gulyás Gergely mosolyogva erre azt mondta, megérti, hogy Bárándy "szeretne egy előkelő listás helyet az Együtt 2014-ben", de szerinte továbbra sincs akadálya, hogy Bajnai elinduljon az MSZP-vel vagy külön.

Lamperth Áderben bízik

A többi 226 pontról nem akart hosszú vitát a Fidesz, ezért az egyik fideszes azt javasolta, hogy a pártok válasszák ki azt az öt pontot, amelyet a legfontosabbnak tartanak, és csak arról vitatkozzon a bizottság. Lamperth Mónika ezt felháborítónak tartotta, kérte a többi pont tárgyalását, és még azt is megígérte, hogy nem fognak "obstruálni" (vagyis szándékosan akadályozni a munkát). Mivel a Fidesz ezt nem engedte (a javaslatot éjfélig be kellett nyújtani), a teremben lévő két szocialista képviselő, Lamperth és Bárándy negyed kilenckor otthagyta az ülést. Papcsák Ferenc erre megjegyezte, hogy "biztosan valami családi programjuk van", majd amitt sajnálkozott, hogy az LMP-s Schiffer András el sem ment az ülésre.

A fideszes képviselők végül megszavaztak a csomag előterjesztését, ami azt jelenti, hogy jövő héten ezekkel a kiegészítésekkel dönthet majd a parlament a választási eljárási törvényjavaslatról. Lamperth Mónika még az ülésen megjegyezte, hogy ne nyugodjanak meg a fideszesek, mert Áder János államfő visszaküldött már törvényt azért, mert a képviselők nem ismerhették meg az utolsó pillanatban benyújtott érdemi módosításokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről