A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

A tankok is elsüllyednek a hóban

Kép leírása: hó, hófúvás, havazás, szélsőséges időjárás, elakadt autó a tatabányai ipari parkban
Vágólapra másolva!
Hatalmas káoszt és katasztrófahelyzetet okozott az országban a hófúvás: a vonatok alig járnak, az M1-es autópályán még több százan rostokolnak, 57 település még mindig fogoly, 160 másik maradt áram nélkül. Az országot már a terrorelhárítás tankjai is próbálják kiszabadítani a hó alól, Pintér Sándor pedig nem elégedett az állampolgárok fegyelmezettségével. Összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Katasztrófahelyzet alakult ki a hó és a szél miatt az országban, Pintér Sándor belügyminiszter délelőtt riadót rendelt el. A miniszter szerint emberemlékezet óta nem volt ilyen kemény időjárási helyzet Magyarországon. Az országban több ezer hótorlaszt fújt össze a szél, a hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy ne induljon el otthonról.

Forrás: Pribeli Gábor olvasónk felvétele
A képekre kattintva galéria nyílik

A legkomolyabb problémák az M1-es és az M7-es autópályákon adódtak, igaz, péntek délután az M7-est újra meg tudták nyitni a Budapest felé vezető oldalon. A legtöbb autós Győr közelében vesztegel még mindig az autópályán és a környéki utakon. Sokan tegnap délután indultak el, de segítségnek még mindig hírét sem látták. A segíteni akarók Facebook-on szerveződnek: sok környékbeli, akinek terepjárója van, segíteni indulna, akinek szabad szobája, az szállást és meleg ételt ajánl fel.

Az országból mindenfelől még délután is özönlenek a hírek arról, hogy milyen problémákat okoz az időjárás: Záhonynál többórás sor alakult ki, egy csomó helyen villanyoszlopok és fák dőlnek ki a széltől - az egyik kidőlt fára felmászva szökött ki harminc pávián a Nyíregyházi állatparkból. Nem csak személyautók, buszok és kamionok, de traktorok, sőt még tankok is elakadtak a hóban, és sokan ásás nélkül a saját ajtajukon sem tudnak kilépni. Az utakon elakadtaknak fogytán az étele, itala és a benzinje, terjed a szóbeszéd arról, hogy egy nő megszült az egyik kocsiban, de nem tud érte menni a mentő, másoknak pedig inzulinra lenne sürgős szüksége.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A mentésbe délután a honvédség lánctalpas egységeit és a Terrorelhárítási Központ harci járműveit is bevetették, de Ausztriából is érkezett segítség az autópályán rekedt járművek kiszabadítására. A rendkívüli időjárási körülmények miatt több mint ezer helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek, több mint nyolcezer embert kellett átmeneti szálláson elhelyezni, több mint százezer ember maradt áram, mintegy tízezer pedig vízszolgáltatás nélkül. Péntek délután még mindig 70 ezren voltak áram nélkül, az érintett települések többsége Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területén van az E.On szerint. A belügyminiszter péntek délután közölte, hogy több ezer rendőr és több száz katasztrófavédelmi szakember mellett mentősök és polgárőrök is dolgoznak a mentésen, az összlétszám megközelíti a négyezret.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője közölte, összesen 227 melegedő helységet nyitottak meg, főként az M1-es és az M7-es autópálya szakaszain. Az altábornagy tájékoztatása szerint az országban 238 beavatkozást igénylő hófúvást regisztráltak, 57 települést elzárt a hó, ez 13.327 embert érint. Mintegy száz közút, öt vasúti vonal járhatatlan, továbbá egy kikötőt, és három határátkelőt is lezártak - mondta. Minden vonalon késnek a vonatok, vannak olyan szerelvények is, amelyek csütörtök este óta még nem tudtak eljutni a célállomásukra. Nem járnak vagy jelentősen késnek az ország több megyéjében a buszok, több jármű utasokkal együtt akadt el a hóban.

A katasztrófavédelem adatai szerint eddig 5446 gépjármű akadt el közúton, 18 vasúti szerelvény került a hó fogságába, 160 településen szakadt meg az áramellátás. Sokat sikerült már kiszabadítani, de az ország hat megyéjében - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Fejér és Zala - még mindig 1430 elakadt jármű van, négyszázan tartózkodnak még most is az autójukban.

Forrás: Pál Balázs olvasónk felvétele

A március 15-i megemlékezések nagy részét lemondták, Budapesti gyűlését vagy demonstrációját egyik párt sem tartotta meg végül, és a nyílt téri állami rendezvények is elmaradtak - a Kossuth téri zászlófelvonás kivételével. Lemondott az ünneplésről a Jobbik, a DK, az MSZP, az LMP is, és az Együtt 2014 sem tart gyűlést. Bajnai Gordon és hat társa csak egy koszorúzást vállaltak be.

Az ellenzéki pártok viszont - a Jobbikot is beleértve - egymással egyetértésben közleményekben bírálták a hóhelyzet kezelését: szerintük mivel már napok óta tudni lehetett, hogy baj lesz, többet kellett volna tenni az ellen, hogy ne ragadjanak ezrek lassan huszonnégy órája a kocsijukban. Gyurcsány Ferenc például a Facebook-oldalára jelentkezett be ezzel: "A kamionosok próbálnak segíteni. Az emberek kétségbe vannak esve. Valaki nem teszi dolgát. Nem működik az ország."

Pintér Sándor belügyminiszter viszont máshogy magyarázza az eseményeket. A délelőtt 11 órakor tartott sajtótájékoztatón megkérdezték tőle, hogy elégedett-e az eddigi megelőző, illetve mentési tevékenységgel. Erre azt mondta, amit az egységek tettek, azzal elégedett, ugyanakkor az állampolgári fegyelemmel nem. Előző nap, amikor már mindenki tudta, hogy nem szabad útnak indulni, negyven gépkocsi ütközött össze az M7-es autópályán - mondott egy példát. "Felelőtlenül, nyári gumikkal elindultak és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni (...), és egy ember el is hunyt."

Itt találja meg folyamatosan, percről percre frissülő tudósításunkat a hóhelyzetről, itt pedig a következő napok időjárásáról tájékozódhat. Ebben a cikkünkben a hóban rekedt autósok szólalnak meg.

A havas utakon, vasúti várókban, elzárt településeken rekedt olvasóinkat kérjük, hogy küldjenek fotókat, videókat, beszámolókat a hirugyelet@origo.hu címre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!