Aki máshol akar szavazni, siessen!

Vágólapra másolva!
Péntek 16 órakor zárul a választási névjegyzék, vagyis az átjelentkezők eddig jelezhetik a helyi választási irodán, hogy nem a lakóhelyükön akarnak szavazni. A levélcsomagokat is ma vehetik át a határon túli szavazók, akik a külképviseletekre kérték azok kézbesítését.
Vágólapra másolva!

Több, a választásokkal kapcsolatos határidő is lejár pénteken. 16 óráig jelentkezhetnek a helyi választási irodánál azok, akik nem a lakóhelyükön akarnak szavazni. Ez az úgynevezett átjelentkezés. Aki 16 óráig nem nyújtja be kérelmét a lakóhelye szerinti jegyzőhöz, az nem szavazhat vasárnap a lakóhelyétől távol, aznap már senkit nem lehet átjelenteni. Eddig több mint 91 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni.

Délutánig még dönthetnek úgy a választók, hogy mégsem a nemzetiségük listájára, hanem pártlistára kívánnak szavazni vasárnap. A 13 nemzetiség tagjai március 21-ig kérhették, hogy nemzetiségi választóként regisztrálják őket az országgyűlési választásra. Ám akik úgy ítélik meg, hogy nemzetiségüknek nincs esélye a kedvezményes mandátum megszerzésére, dönthetnek úgy, hogy mégis inkább pártlistára szavaznak.

Mivel valamennyi nemzetiségnek sikerült országos listát állítania, mindegyiknek lesz szavazati joggal nem rendelkező képviselője az új Országgyűlésben, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni a nemzetiségi listára.

Pénteken van utoljára lehetőség átvenni a levélben szavazóknak a szavazási levélcsomagjukat is a kijelölt külképviseleteken, ezért több külképviselet meghosszabbította nyitva tartását. A csomagokat csak személyesen lehet átvenni.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak a vasárnapi országgyűlési választáson, ha felvetették magukat a választói névjegyzékbe. A Nemzeti Választási Irodánál több külképviselet is jelezte, hogy még sok az át nem vett csomag, ezeket általában 9 és 16 óra között lehet átvenni, de Beregszászon és Ungváron este 9-ig, Szabadkán 5-ig, Bukarestben este 6-ig, Kolozsváron 7-ig, Csíkszeredán pedig egészen éjfélig várják az érintetteket.

Szintén péntek 16 óráig kérhető a mozgóurna is a helyi jegyzőktől a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgárok számára. Ugyanakkor a szavazás napján délután három óráig a szavazatszámláló bizottságtól még lehet mozgóurnát kérni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről