A magyarok nem félnek az ukrán válságtól

Vágólapra másolva!
A magyarok alig, a lengyelek és a szlovákok inkább érzik úgy, hogy az ukrajnai helyzet veszélyeztetheti az életüket - derül ki a CEORG 2014. áprilisi adatfelvételének elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás (Central European Opinion Research Group, CEORG) 2014 áprilisában négy közép-európai országban végzett adatfelvételt arról, hogy a megkérdezettek szerint az ukrajnai helyzet mennyire veszélyezteti az ország, valamint Európa biztonságát.

Az ország biztonságért Magyarországon aggódnak a legkevésbé. A lakosság tizede véli úgy, hogy az ukrajnai helyzet egyáltalán nem veszélyezteti Magyarország biztonságát,közel ugyanennyien vannak azok, akik szerint nagyon veszélyezteti, és valamivel több, mint harmaduk szerint inkább veszélyezteti.

A csehországi eredmények sokban megegyeznek a magyar adatokkal, de azoknak az aránya, akik tartanak attól, hogy az ukrajnai helyzet nagyon veszélyezteti az ország biztonságát, majdnem duplája a magyarországi adatoknak.

A szlovákiai és a lengyelországi válaszok is hasonlítanak egymáshoz: mindkét országban kevesen gondolják úgy, hogy az ukrajnai helyzet egyáltalán nem veszélyezteti országuk biztonságát, és a válaszadók csupán negyede vélekedik úgy, hogy inkább nem veszélyezteti. Mindkét országban, de különösen Lengyelországban magas azoknak az aránya, akik szerint inkább veszélyezteti a helyzet az országuk biztonságát. A nagyon veszélyezteti véleménnyel – a csehországiakkal azonosan – Szlovákiában és Lengyelországban is majdnem minden hatodik megkérdezett ért egyet.

Európa biztonságával kapcsolatban kicsit másképpen alakulnak az adatok. A magyarok emiatt sem aggódnak. Lengyelországban és Szlovákiában viszonylag kevesen gondolják úgy, hogy az ukrajnai folyamatok veszélyeztetik Európa békéjét. Csehországban viszont sokkal többen aggódnak Európa, mint az ország biztonsága miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!