Jön a lex Sipos: törvénymódosításon dolgozik a Fidesz

Selmeczi Gabriella, Fidesz Sajtótájékoztató, Selmeczi Gabriella a Fehér házban.
Fidesz sajtótájékoztatót tart Selmeczi Gabriella a Fehér házban.
Vágólapra másolva!
Törvénymódosításon dolgozik a Fidesz, hogy megakadályozza a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények elévülését. Ez lehet a lex Sipos, legalábbis Selmeczi Gabriella a Sipos-üggyel indokolta a Büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását.
Vágólapra másolva!

A Btk. módosítására készül a Fidesz, hogy ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények - mondta Selmeczi Gabriella, az Országgyűlés népjóléti bizottságának kormánypárti elnöke. A javaslatot még az ősszel a parlament elé terjesztik.

A politikus azt mondta: a Sipos-ügy - a diákjai szexuális zaklatásával vádolt egykori magyartanár ügye - irányította rá a figyelmet arra, hogy lehetnek olyan, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amelyeknél az elévülés miatt nem büntethető az elkövető.

Selmeczi Gabriella a Sipos-ügyet nevezte meg a törvénymódosítás indokaként Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

Selmeczi Gabriella jelezte, hogy a jogszabálynak nem lesz visszamenőleges hatálya. A cél az: akik gyermekek ellen akarnak szexuális bűncselekményt elkövetni, életük végéig számolniuk kelljen azzal, hogy ha tettük kiderül, bármikor lesújthat rájuk a törvény, így senki "nem bújhat ki a felelősség alól" - tette hozzá.

A kormánypárti politikus emlékeztetett: korábban már szigorították a Btk.-t, hogy a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények a sértett 23 éves koráig ne évülhessenek el. "De úgy látjuk, hogy ez kevés" - magyarázta.

Az évtizedekkel ezelőtti molesztálási esetek kirobbanása óta a nyilvánosság elől eltűnt egykori tanár, majd televíziós műsorvezető ügye nagy port kavert a nyáron. Megírtuk: akiket fiatalkorukban szexuálisan zaklattak, azok úgy érzik, ők is megtehetik ezt másokkal, még a saját gyermekeikkel is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!