A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

A mi emberünk Budapesten

Orbán Viktor; PUTYIN, Vlagyimir államfő beszél FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása mikrofon miniszterelnök MŰSZAKI ESZKÖZ politikus sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM TÁRGY zászló Novo-Ogarjovo, 2014. január 14.
Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2014. január 14. Vlagyimir Putyin orosz államfő (j) és a hivatalos moszkvai munkalátogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az államfő Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján 2014. január 14-én. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Vágólapra másolva!
A cikkíró szerint az Európai Unió az ukrán válság kitörése óta kizárólag a Gazprom projektjeként értelmezi az Ukrajnát megkerülő gázvezeték lefektetését, ezért mindent elkövet a megakadályozására. 
Vágólapra másolva!

A politika a lehetőségek művészete

A Vedomosti című orosz napilap elemzése szerint ezt a fenti állítást bizonyította be újra a magyar miniszterelnök az EU vezetőinek ülésén. Hétfőn a Fidesz-többségű magyar parlament, elfogadta azt a törvény, amely lehetővé teszi, hogy az uniós szabályozások megkerülésével megépülhessen a Déli Áramlat magyarországi szakasza amire az unió természetesen azonnal magyarázatot kért.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor az orosz államfő Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján 2014 januárjában. Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A cikkíró emlékeztet rá, hogy az EU egy ideje – történetesen pont az ukrán válság kitörése óta – kizárólag a Gazprom projektjeként értelmezi az Ukrajnát megkerülő gázvezeték lefektetését, ezért mindent elkövet a megakadályozására.

Jobboldali populizmust emlegetnek

A cikk szerzője emlékeztet arra, hogy a magyar miniszterelnök jelenleg nem csupán a parlamentet, hanem az önkormányzati hatalmi ágat és a sajtó nagy részét is felügyeli, a Nemzeti Bank élére pedig régi bajtársát, egykori gazdasági miniszterét nevezte ki.

Az orosz lap jobboldali populistának és Európa-ellenesnek nevezi a kormány retorikáját, amely a hagyományos nemzeti értékeket helyezi előtérbe. Az internetadóról a szerző azt írja, hogy a többezres tüntetéseket váltott ki, ezért visszavonták a javaslatot, ám a hívei továbbra is támogatják Orbán Viktort.

Soha nem vétózott

A cikk emlékeztet arra, hogy Magyarországnak nincs kijárata a Fekete-tengerhez. Bulgáriának van ugyan ilyenje, ám az EU nyomására le kellett állítania a Déli Áramlat építésének előkészületeivel, ráadásul a helyi kormányválságot követően egy olyan koalíció került hatalomra amely az elődjénél is kevésbé óhajt barátkozni Moszkvával. Így aztán a magyar fellángolásnak igazából nincs is tétje, hiszen a lényeg nem Magyarországon múlik.

Mindannak ellenére, hogy Magyarország látszólag Európa-ellenes politikát folytat, és Putyinnal is szimpatizál, eddig soha sem vétózta meg Oroszországgal szembeni uniós szankciókat. És ugyanígy jártak el mindazok a közép-európai országok, amelyek szövetségesként tekintenek a Kremlre - emlékeztet a cikk.

Kinek kedvez a Déli Áramlat?

Külön érdekességként említi a lap szerzője, hogy a Déli Áramlat megépítésének Budapest általi támogatása tulajdonképpen az Ukrajnán keresztül történő gázszállítások stabilizációjának kedvez. Mert ameddig nincs meg az alternatív csővezeték, addig Magyarország is Ukrajnán keresztül kapja a gázt. És fordítva, a Déli Áramlat sorsa most tulajdonképpen nem az EP által jóváhagyott harmadik energiacsomagtól függ, hanem az ukrán válság mielőbbi megoldásától, amelyben Oroszország szerepe egyáltalán nincs ínyére az Európai Uniónak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!