Az átlagosnál ugyan kevesebb szőlőt szüreteltek a történelmi borvidéken, ám a termelők kiváló édes borokat várnak az idei évjárattól, az októberben kedvezőre fordult időjárás ugyanis segítette az aszúsodást – tájékoztatta a cég az MTI-t.
A tokaji aszú minőségét szigorított eredetvédelmi szabályok garantálják, az idei termésből már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű borok készülhetnek.
A tokaj-hegyaljai pincészetek idén összesen mintegy 3000 mázsa aszúszemet tudtak felvásárolni, a termés mind mennyiségében, mind minőségében meghaladja a szüret eleji várakozásokat.
Az idei aszútermés elmarad a tavalyi 5000 mázsától, ám a 2013-as kiugró évjárat volt, minőségben és mennyiségben is kiemelkedőnek számított az elmúlt évek átlagához képest - mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a közlemény szerint.