A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ajándékozzon karácsonyra koalát!

állatkert origo zoo fotók
Vágólapra másolva!
Csak egy apróságot szeretne, de nem tudja, mit vegyen karácsonyra? Legyen az ajándék nagy, de férjen el kis helyen? Valami kis gesztusértékű dologra gondolt? Komolyra? Viccesre? Meghatóra? A megoldás kézenfekvő: fogadja örökbe a Budapesti Állatkert valamelyik lakóját!
Vágólapra másolva!

Minden gyerek tudja, hogy a csirkének hat lába van, tálcán lakik a hűtőszekrényben, és a tetejére átlátszó fóliát tesznek. Igen, a boltban majdnem minden ismeretet be lehet szerezni a világról, talán csak egyetlen kérdés maradt tisztázatlan, amit a színészlegenda Bilicsi Tivadar (kislánya) tett fel évtizedekkel ezelőtt: “Apu! Hod med be, az a nagy elefánt az oroszlán barlangjába? Apu! Hod med be az a nagy elefánt, hogyha meghívják teára?”

A kérdést egyetlen módon lehet megválaszolni, úgy, ha az ember kisétál a Budapesti Állatkertbe, és megnézi a saját szemével. És ha már ott van, akkor gyorsan örökbe is fogadhatja az elefántot vagy az oroszlánt, mert az jó. Nem mellesleg ezzel az elefánt, oroszlán életkörülményeit is javítja. Az állatokat hazavinni ugyan nem lehet, de ezzel az örökbefogadó is jól jár, hiszen nem kell a napi 200 kiló takarmányt felcipelnie a hetedik emeletre, főleg, hogy gyakran elromlik a lift.

Ez a minimum

Az örökbefogadás minimális összege 6000 forint, az összeg befizetése 1 éves nevelőszülői tagságra jogosít.

Átok? Mindenesetre turáni Forrás: Budapest ZOO

Van, aki nem aprózza el, egy titokzatos idegen például turáni viperát támogatott 100 ezer forinttal anélkül, hogy elárulta volna a valódi nevét, ahhoz viszont ragaszkodott, hogy arany fokozatú örökbefogadóként egy különös hangzású nevet - „Alessa dragunov mayfair” - jelenítsenek meg az állatkertiek a kígyó terráriumánál. A rejtelmes idegen másnap bement, lefotózta a táblát, majd még két másik állatot is örökbe fogadott hasonló kikötésekkel. Bár a jelentős támogatók általában sokszor érdeklődnek az állataik iránt, ezt az embert azóta sem látták az Állatkerti körút környékén. Lehet, hogy ő tudja igazán, milyen az a turáni átok. Mindenesetre, amint azt a Méditerranée hotel titkárától tudhatjuk, “épelméjű üdülővendégekre nem lehet világfürdőhelyeket bazírozni!”

Az egyik szupersztár a kettőből Forrás: Budapest ZOO

A FÁNK (Fővárosi Állat- és Növénykert) néven is ismert helynek március óta koalák is a lakói, ami azért is nagy dolog, mert

ezek az erszényesek sem a kaviárt, sem a sült csirkét, de még a tortát sem szeretik,

lehetőség szerint kizárólag eukaliptuszt fogyasztanak. Egy szállítmányozó cég a fő szponzoruk, ők hoznak repülőgépen hetente kétszer friss hajtásokat, viszont egy magánember is beszállt a buliba: több raklapnyi eukaliptuszcserje beszállítását intézte el, így a két koalának, Vobarának és Nur-Nuru-Binnek már egész kis ültetvényük van a kifutójuk előtt. Ez sem volt könnyű dolog - mesélték az állatkerti alapítvány munkatársai -, mert olyan eukaliptuszfajt kellett választani, amelyik bírja az itteni időjárási viszonyokat.

Ők viszik a prímet

A titokzatos támogatók mellett vannak olyanok is, akik nyíltan vállalják, hogy kit fogadtak örökbe. A női kosárlabda-válogatott tagjai például kifejezetten jó fejek, ők az egyik zsiráf nevelőszülei, így a zsiráfnak nem kell olyan mélyre hajolnia, mintha mondjuk valamelyik bányászegylet lenne a pártfogója. A női vízilabda-válogatott játékosai az óriásvidrák gyámjai, amit bárki utánozhat, hiszen egy-egy állatnak több örökbefogadója is lehet. A legnépszerűbb jószágok jelenleg a koalák, ők ketten majd 300 örökbefogadóval vezetik az idei listát. Nagyon népszerű Asha, a kiselefánt is - aki februárban lesz hároméves -, egymaga 142 örökbefogadóval büszkélkedik. Nagy sztárok még a zsiráfok, pingvinek, tigrisek is, ami viszont az állatkertiek szerint furcsa: az orángutáncsaládnak “csak” 97 új örökbefogadója van, pedig két tündéri bébit nevelnek.

Névadó szigetén már kipusztult Forrás: Budapest ZOO

Ha valaki babonás, és az új év közeledtével biztosra akar menni, annak malaca is lehet: a Bulana és Bulan névre hallgató Cebu-szigeti disznóknál (nagyon ritka faj, azon a szigeten, amelyről a nevét kapta, már ki is pusztult) alig két hete kismalacok születtek. Én még nem láttam a kicsiket, de azt mondják, nagyon aranyos, pipaszárlábú emlősök. És hát milyen menő dolog lehet feltartott mutatóujjal arról magyarázni a haveroknak, hogy a felelős állattartó nem megeszi, hanem örökbe fogadja az újévi malacot.

Ő itt Igor. Vagy Tuija Forrás: Budapest ZOO

Az én titkos favoritjaimnak sincsen még örökbefogadójuk, bár ebben nyilván annak is szerepe van, hogy még nemigen látni őket, mert csak néhány napja érkeztek, és még most barátkoznak a kifutójukkal. Ők Igor és Tuija: rozsomákok. A rozsomák bizonyos szubkultúrák tagjai szerint szuperhős, a kevésbé fantáziadús biológusok szerint pedig a menyétféle ragadozók legnagyobb testű képviselője, egy harcias ragadozó, télen még szarvast is képes elejteni.

Korhelyeknek mókuscickány

A kevésbé vérmes állatrajongóknak és a korhelyeknek kitűnő választás lehet a mókuscickány, aki nagy rajongója az alkoholos italoknak. Alapvetően rovarevő, de gyakran feleszegeti az erjedőben lévő gyümölcsöket is, ami miatt nem lehet népszerű pálinkafőzőkörökben.

Egy gyerekkori haverom, Zsolti nagypapája például mindig azt mondta, ha gyümölcsöt akartunk enni, hogy ne zabáljátok a cefrét!

A mókuscickányról megfigyelték, hogy Zsolti nagyapjával ellentétben még akkor sem rúg be, ha viszonylag sok, magas alkoholtartalmú gyümölcslevet fogyaszt, ami az év végi bulik idején komoly előnyt jelent a számára.

Kettő látszik, de ő Zorg, a háromszarvú Forrás: Budapest ZOO

Nem tudni, miért, de az árvák listáján olyan közismert állatok szerepelnek, mint a muflon vagy a csuklyás cerkóf, pedig mindkettő szép a maga nemében. És olyan nem közismertek is, mint a nandu, az aldabrai teknős vagy a nyala.

Szeretne skarlát íbiszt, háromszarvú kaméleont vagy éppen dajkacápát ajándékozni? Tulajdonképpen be sem kell látogatnia az állatkerti ajándékboltba, ahol az örökbefogadásokat intézik, elég, ha felmegy az állatkerti alapítvány honlapjára, és karácsony este a fa alá teheti valamelyiket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!