Embereket kellett menteni a viharban

Vihar Budapesten
Vágólapra másolva!
Volt olyan utca, ahol csak tűzoltók tudták kiszabadítani az autókban rekedt embereket. Az özönvízszerű eső miatt több száz bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyeletére, száztíz helyszínen késő este is dolgoztak a fővárosi hivatásos tűzoltók.
Vágólapra másolva!

Reggel még 9000 budapesti lakásban nem volt áram, mert a tegnap este fél hét körül lecsapó özönvízszerű eső 31 trafóházat öntött el korábban a fővárosban – közölte az Origóval Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A károk elhárításán folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, a vizet már az összes érintett alállomásról kiszivattyúzták.

Az éjszaka folyamán összesen 47 ezer lakásban ment el hosszabb-rövidebb időre az áram.

Vihar Budapesten Forrás: Origo

A szóvivő azt is elmondta, hogy a Budapesti Közlekedési Központ szakembereivel közösen dolgoznak a tömegközlekedés helyreállításán.

Akadozik a tömegközlekedés

A tegnapi heves esőzés után több BKK-járat még nem a teljes vonalon közlekedik. A 47-es és a 49-es villamos a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között nem közlekedik, ezen a szakaszon az M4-es metrót ajánlja a BKK. A 83-as trolibusz helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár. A 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik, a járatok nem érintik a Március 15. tér és a Fővám tér megállókat.

Vannak olyan helyek is, ahol már helyreállt a rend.

A H6-os HÉV újra két vágányon közlekedik a Közvágóhíd és Pesterzsébet felső között is. Ismét az eredeti útvonalán jár a 20E, a 30-as, a 30A, valamint a 46-os autóbusz. Újra teljes vonalon közlekedik a 70-es és a 75-ös trolibusz. A 61-es villamos ismét a felújítás idején érvényes menetrend szerint közlekedik.

Az autókat is terelik

A Vámház körúton beszakadt az úttest a Sóház utcánál. Emiatt lezárták a Szabadság hidat Pest felé, a Vámház körutat a Kálvin tér felé a Fővám tér és a Pipa utca között, illetve a Szabadság híd felé vezető oldalon a Lónyay utcától a Fővám térig. Az Illatos úton a Külső Mester utca közelében a vasúti aluljáróban nagy mennyiségű víz van. Aki teheti, kerülje ezt az útszakaszt – közölte a BKK.

Továbbra sem működnek a jelzőlámpák többek között a Nagykörút–Üllői út csomópontban, a Kálvin téren, a Blaha Lujza téren, a Hősök terén, az Attila úton az Alagútnál, a Nagyvárad téren, az Üllői út – Ecseri út csomópontban, az Andrássy úton az Izabella utcánál.

Embereket mentettek

A II. kerületi Rómer Flóris utcában, a Frankel Leó utcában, valamint a Mammut bevásárlóközpont környékén, a Lövőház utcánál is tűzoltók mentették ki tegnap este több gépjárműből is a vihar miatt autójukban rekedt embereket – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Szintén víz árasztotta el a XX. kerületi Bácska utca egyik lakását, ahonnan két idős embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak, míg a III. kerületi Szépvölgyi úton egy társasház elektromos tápkábelét rongálta meg a víz, ezért öt lakónak kellett elhagynia az épületet.

Ez a fotó a Facebookon terjed, kollégánk szerint az Uzsoki Utcai Kórház ortopéd traumatológiáján készült:

A kórház folyosóját elöntötte a víz Forrás: Olvasó

A Pöttyös utcai metró aluljárójában is víz állt, emiatt a szerelvények rövid ideig nem álltak meg az állomáson. A Corvin közi aluljáróban negyven centiméter magasan állt a víz.

A XIII. kerületben a Béke téren hét autó rekedt a hatvan centiméter magas vízben, ezeket tűzoltó gépjárművel vontatták biztonságos helyre.

Az özönvízszerű eső miatt százas nagyságrendben érkeztek a bejelentések a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyeletére.

Több mint harminc helyszínen késő este is dolgoztak a fővárosi hivatásos tűzoltók.

A katasztrófavédelem munkatársai azt kérik, hogy ahol a tűzoltók kiérkezése nélkül is sikerült a lakóknak elhárítani a viharkárokat, ott a lakók telefonon mondják le a riszatást – közölte az Origóval Kisdi Máté.

Egy pillanat alatt csapott le

Az eső hétfőn fél hét körül csapott le a fővárosba. A hegyoldalról lezúduló, hatalmas mennyiségű esővíz kis híján kollégánk szeme láttára okozott katasztrófát. Beszámolója szerint a II. kerületben, a Szépvölgyi út Duna felőli végén akkora mennyiségű víz hömpölygött, hogy a buszmegállókban várakozó embereknek menekülniük kellett.

Kollégánk azt mondta, egy nőt kis híján autóbusz alá sodort az áradat.

Az alábbi videót egy olvasónk készítette arról, hogyan hömpölygött az áradat a Szépvölgyi úton.

A II. kerületben a Zöldlomb utca is folyóvá változott, az autók tengelyig érő vízben araszoltak – számolt be kollégánk a viharról.

– mondta.

A buszok is álltak

A vihar a város több pontján okozott gondokat. Víz árasztotta el a Mammut, a Westend és az Arena pláza alacsonyabban fekvő szintjeit, a Nyugati és a Keleti pályaudvarok környékén nem volt áram. A tömegközlekedés is akadozott. Cikkünket az esti viharról itt olvashatja!

Libasorban álltak a BKV járművei a Kolosy téren Forrás: Origo

A meteorológiai szolgálat radarképén jól látszik, hogy a vihar legerősebb pontja éppen Budapest felett volt.

Budapest felett tombolt a vihar Forrás: met.hu

A Balatonnál már délután elkezdődött

Nagy mennyiségű csapadék zúdult Balatonkeresztúr, Balatonmáriafürdő és Balatonújlak térségére, a csatornák csak lassan tudták elvezetni az utcákon hömpölygő esővizet, a 68-as és a 7-es főúton vízátfolyások nehezítették a közlekedést – írta hétfőn délután a Life.hu.

Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy tájékoztatása szerint több bejelentés érkezett Balatonkeresztúr térségéből arról, hogy az esővíz elöntötte az utcákat, és egyes helyeken a házakba, pincékbe is betört. A marcali tűzoltók vonulnak a településen élők segítségére.

A víz több helyen elöntötte a vasúti síneket is, emiatt szünetelt a forgalom Balatonszentgyörgy és Siófok között.

Egész héten csapadékos idő lesz. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője a közlekedőket arra kérte, hogy fokozott figyelemmel vezessenek.

Azt javasolják az autóvezetőknek, hogy felhőszakadás esetén álljanak félre, és várják meg a zivatar végét, mert a hirtelen lezúduló eső erősen korlátozza a látási viszonyokat.

Áramszünetekre is lehet számítani, hiszen a heves szél leszaggathatja az elektromos hálózat vezetékeit – sorolta a szóvivő. Azt is elmondta, hogy a hétfői viharok nyomán eddig 200 riasztást kaptak országszerte a tűzoltók. Jellemzően kidöntött fákat, letört gallyakat kellett eltávolítaniuk, illetve az erős szél tetőcserepeket sodort el, és pincéket öntött el a víz – mondta Hajdu Márton.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről