Az első fotók a lehetséges merénylőkről

Brüsszel
Passengers are evacuated from Brussels airport, on March 22, 2016 in Zaventem, after at least 13 people were killed and 35 injured as twin blasts rocked the main terminal of Brussels airport.AFP PHOTO / JOHN THYS / AFP / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Megjelentek az első fotók a brüsszeli terrortámadás-sorozat lehetséges elkövetőjéről vagy elkövetőiről. A brüsszeli repülőtér biztonsági kameráján látszanak azok a férfiak, akik közül egynek vagy többnek a feltételezések szerint köze lehetett a több mint 30 halálos áldozatot követelő robbantásokhoz.
Vágólapra másolva!

A dh.be belga bulvárújság közölt fotót az állítólagos merénylőkről. A képen két férfi látszik, amint kocsikat tolnak a zaventemi repülőtéren. A lap azt állítja, hogy a képet a biztonsági kamerák készítették nem sokkal a merénylet előtt. A lap állítását a belga rendőrség is megerősítette.

A két férfi első ránézésre nem tűnik gyanúsnak, de a belga lapok kiszúrták, hogy a csomagszállító kocsit toló férfiak csak az egyik kezükön viseltek kesztyűt. Ez a kommentárok szerint felvetheti annak a gyanúját, hogy

talán így próbáltak elrejteni valamilyen, a robbanószerkezettel összefüggő eszközt.

Később a rendőrség is közzétette ugyanezt a képet, ám a hatóság már a jobb oldalt álló harmadik férfira koncentrált, és arra kérte a lakosságot, hogy aki valamit tud a fehér ruhás férfi tartózkodási helyéről, vagy bármilyen információja van róla, jelentkezzen.

Utasok evakuálása a brüsszeli repülőtérről, ahol két bomba is robbant Forrás: AFP/John Thys

A biztonsági kamera felvételén látható két másik férfi személyazonossága egyelőre ismeretlen, így még az is elképzelhető, hogy mindhármuknak köze lehet az eseményekhez.

Más médiumokban egy újabb, az alábbi fotó is felbukkant a lehetséges elkövetőkről:

A belga szövetségi ügyészség korábban arra kérte a történtekről tudósító médiumokat, hogy

a nyomozás érdekében ne hozzák nyilvánosságra a fényképeket,

ám azok kiszivárogtak a közösségi oldalakon - közölte a VTM televíziós csatorna.

Magyar kormányalkalmazottak

Mint arról az Origo beszámolt, a több mint 30 halálos áldozatot követelő és sok sebesülttel járó támadássorozatban magyar kormányalkalmazottak is megsérültek. A brüsszeli magyar állandó képviselet egyik munkatársa sebesült meg a brüsszeli terrortámadásban - erősítette meg a Külügyminisztérium az Origo információját.

Az állandó képviselet dolgozója a maalbeeki metróállomáson történt merényletben sebesült meg. Jelenleg könnyű sérülésekkel kórházban ápolják.

A brüsszeli terrortámadások másik magyar sérültje is kórházban van.

Ő is könnyű sérüléseket szenvedett. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a másik sérültről azt mondta, hogy ő is kormányalkalmazott.

Az Iszlám Állam vállalta

A merényletekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget - írta a BBC. Ezt a a terrorista szervezethez közel álló Aamák hírügynökség jelentette.

Reggel óta történt:

  • Reggel 8 óra körül két robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőteret. A főügyész szerint öngyilkos merénylő robbantott.
  • Nem sokkal később robbanás volt az uniós negyed közepén található Maalbeek metróállomáson.
  • Hivatalos adatok szerint a két helyszínen összesen 34 ember halt meg, több mint 130-an megsérültek.
  • A brüsszeli magyar konzulátus megerősítette: két magyar sérült van.
  • A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.
  • A belga kormány a legmagasabb szintre, négyesre emelte a terrorkészültséget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!