A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

A tehetségtelen ellenzékben bízik a Fidesz

Pedagógus tüntetés
Vágólapra másolva!
Van veszélye a Fidesz számára annak, hogy a botrányok összekovácsolják az ellenzéki szavazókat március 15-én, a kormánypártban mégsem tartanak attól, hogy ez a bukásukhoz vezethet. A 2018-as választások még messze vannak, bár a Magyarországnál jobb gazdasági helyzetben lévő Szlovákia példája intő jel lehet Orbánék számára.
Vágólapra másolva!

Érthető, hogy

az ellenzék mindent megtesz,

hogy kihasználja a március 15-i ünnepben rejlő mozgósítási lehetőséget, mondják az Origo által megkérdezett kormánypárti politikusok. Ez a jelenség egyébként évtizedek óta része a magyar közéletnek.

A Fideszben úgy látják, van arra esély, hogy az év elején kezdődött tiltakozó mozgalmak összeállnak, de ettől még nagyon messze van a mostani helyzet.

Botrányok

Az utóbbi hetekben több, a Fidesz számára kedvezőtlen folyamat indult el. Az egyik ezek közül a tanárok demonstrációja, amit egyelőre nem sikerült hatástalanítani. A kormánypártok számára a Nemzeti Választási Iroda előtti botrány sem jött jókor.

Szintén nem sikerült a fideszes képviselőknek pontosan megindokolniuk, hogy miért kellett az MNB alapítványai által kezelt pénzeket kivenniük a közpénz fogalma alól.

Több mint tízezeren tüntettek a Kossuth téren február 13-án Fotó: Marton Szilvia - Origo

Ezek az ügyek ahhoz vezettek, hogy a legfrissebb felmérések szerint a kormánypártok támogatottsága csökkent, bár még így is messze előzik az ellenzéki pártokat. Mindazonáltal a kormánypárti politikusok körében nem lehet pánikhelyzetről beszélni. Ennek több oka is van.

Palkovics a szupersztár?

Az egyik ok, hogy a következő parlamenti választás még két évig nem esedékes. Az oktatás területén kialakult problémákat pedig addig mindenféleképpen lehet kezelni. A Fidesz-frakcióban szinte csodafegyverként tekintenek Palkovics László államtitkárra. Úgy látják, a politikus képes lesz megoldani a problémákat, mivel

a felsőoktatási válsághelyzetet is sikeresen menedzselte.

Nagy előnynek tartják, hogy Palkovics nem a közoktatásból, hanem az egyetemi szférából érkezett.

A Fideszben nagyon bíznak Palkovicsban Fotó: Marton Szilvia - Origo

Kormánypárti képviselők arról is beszéltek, hogy az oktatási kérdésekben már az is nagy eredmény, hogy a kabinet visszakozott a korábbi álláspontjából. Erre korábban csak az internetadó és a felsőoktatási keretszámok esetében volt példa komoly utcai megmozdulások után. Úgy látják, a Klik átalakítása és az adminisztrációs terhek csökkentése után csillapodnak a kedélyek.

Nem aggódnak

A másik ok, hogy többek szerint az ellenzéki oldalon nincs meg a kellő politikai tehetség, hogy kihasználják a kormány hibáit. Éppen emiatt nem gondolják azt, hogy pont a mostani demonstrációkba bukna bele a kabinet. Ráadásul 2012 elején az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért rendezvényein és 2014 őszén a netadóellenes tüntetéseken is több tízezren demonstráltak a kormány ellen,

mégsem bukott bele a kabinet.

Számháború biztosan lesz a március 15-i rendezvényeken, de ebben szintén nem lesz újdonság.

Vészjelzés

Mindezek ellenére intő jel a Fidesz számára a március 5-i szlovákiai választások végeredménye. Északi szomszédunkban az összes felmérés azt mutatta, hogy Robert Fico viszonylag simán fog nyerni, és maximum egy koalíciós partnerre lesz szüksége. Ezzel szemben földrengéssel felérő változások történtek a szlovák pártrendszerben, és az sem biztos, hogy Fico egyáltalán hatalmon maradhat.

Robert Fico szlovák miniszterelnök példája riasztó jel lehet a Fidesznek is Forrás: MTI/AP/CTK/Martin Mikula

A szlovák példa azért is intő jel lehet a Fidesz számára, mivel északi szomszédunk gazdasága az elmúlt időszakban a magyarnál lényegesen jobban teljesített, és az életszínvonal is magasabb. Úgy tudjuk, a Fidesz felső vezetése még nem elemezte az ottani történéseket. Ami mindenképpen tanulság lesz számukra, hogy Fico a tanárok és az ápolók sztrájkja után vesztett 5-8 százalékpontot a támogatottságából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!