Terrorvészhelyzet: nincs megállapodás a törvénymódosításról

A kormány és a parlamenti pártok egyeztetése az alaptörvény módosításáról
Kósa Lajos
Vágólapra másolva!
Bár Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint a módosítás össze fog jönni, mert a Jobbik és az LMP is egyetért a kormánypártok szándékával, a Jobbik és az LMP is jelezte, hogy a kormány javaslata ilyen formában elfogadhatatlan. Schiffer András szerint csak az biztos, hogy a tárgyalások folytatódni fognak. 
Vágólapra másolva!

A kormánypárti politikus előremutatónak nevezte a Honvédelmi Minisztériumban pénteken tartott többpárti egyeztetést, amelyet követően újságíróknak elmondta, a távol maradt MSZP kivételével valamennyi párt egyetértett abban, hogy a párizsihoz és a brüsszelihez hasonló terror veszélyének elhárítása olyan azonnali beavatkozásokat igényel, amelyek alapvető jogok korlátozásával járnak, és erre kizárólag különleges jogrendben van lehetőség.

Schiffer: Nincs konszenzus a módosításokról

Schiffer András a tárgyalásokkal kapcsolatban az Origónak azt mondta, hogy egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy az egyeztetések folytatódnak. A kormány a tárgyalás elején a korábbi januári javaslatát hozta be apróbb módosításokkal, de mivel azt sem az LMP, sem a Jobbik nem fogadta el, ezért azt levették a napirendről – mondta Schiffer.

Schiffer András: Nincs szó megállapodásról Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szó sincsen arról, hogy a tervezett módosításokról megállapodtak volna, mivel erre sem az LMP, sem a Jobbik képviselője sem kapott erre felhatalmazást – mondta az LMP frakcióvezetője. Arról sincsen konszenzus, hogy az alaptörvény keretein belül, vagy alaptörvény módosítással kell a terrorvészhelyzet kérdését rendezni. Az tény, hogy az egyeztetés után új helyzet van, de arról szó sincsen, hogy az ellenzék bármelyik képviselője együtt szavazna a kormánnyal – mondta Schiffer.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Forrás: MTI/Kovács Tamás

Konkrét javaslatok jöhetnek

A kormánypárti politikus jó megoldásnak nevezte, ha a terrorveszélyhelyzetet a büntető törvénykönyvben (Btk.) szereplő tényállás alapján határoznák meg. Emlékeztetett: pártja korábban ellenzéki pozícióból egyszer már megszavazott egy új különleges jogrendet a katasztrófahelyzettel kapcsolatban. Kósa Lajos közölte, a tárgyalás következő fordulója

már konkrét szövegjavaslatokról szól majd.

A Jobbik a túlhatalomtól tart

A Jobbik nem ellenzi az alkotmány terrorveszély-helyzettel kapcsolatos módosítását, ugyanakkor nem enged a kormány azon „túlhatalmi törekvéseinek", amelyek nem a magyar emberek biztonságát, hanem pártpolitikai célokat szolgálnak. Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt parlamenti képviselője, szóvivője bizakodásra okot adónak nevezte a terrorveszély-helyzet bevezetéséről a Honvédelmi Minisztériumban pénteken folytatott többpárti egyeztetést.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a megbeszélés elején komoly vitát váltott ki, hogy a kormányoldal kis módosításokkal ugyanazzal a javaslattal érkezett, mint amit januárban már elutasítottak. A jobbikos politikus szerint azonban később a honvédelmi miniszter és

a kormánypárti képviselők is kompromisszumot mutattak az ellenzéki kifogásokra,

a vita pedig most már elsősorban arról szól, hogy az alkotmányban létrehozzanak egy új, különleges jogrendet a terrorveszély-helyzetre vagy azt adaptálják egy már meglévő szabályozásba.

Kiemelte, a Jobbik elfogadhatatlannak tartja a pártpolitikai érdekek megjelenítését az alkotmányban és csak olyan változtatást támogatnak, amely növeli az ország biztonságát. Mirkóczki Ádám emlékeztetett, pártja több módosító indítványt is megszövegezett, amelyek tartalma reményeik szerint megjelenik majd a végleges javaslatban is.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője, Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az LMP nem akar biankó csekket

Az LMP közlése szerint lekerült a tárgyalóasztalról a kormány eredeti tervezete a terrorveszélyhelyzetről, mivel az ellenzék kijelentette, nem lesz partner abban, hogy a miniszterelnök és a kormány „bemondásra azt csináljon, amit akar”.

Schiffer András, az ellenzéki párt frakcióvezetője a pénteken a Honvédelmi Minisztériumban tartott többpárti egyeztetés után azt mondta,

a kormányoldal szándékot mutatott a megegyezésre

úgy, hogy „mindenféle biankó csekkek nélkül” módosítsák az alaptörvényt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről