A Seaboy márkanéven forgalmazott, 1 kg-os kiszerelésű, vietnami fagyasztott kardhalból Magyarországra is érkezett – figyelmeztet az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, a Nébih.
A hal egyszeri vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető. A termékben azonban a megengedett határértéket (1mg/kg) meghaladó mennyiségű, 1,22 mg/kg higanyt mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok.
A terméket az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság kivonja a forgalomból.
Ezzel kapcsolatban a vietnami hatóság is fokozott ellenőrzéseket végez. A halak tömeges pusztulását a régióban a nehézfémszennyezés okozza.
A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszerekbe. A szervezetben felhalmozódhat, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása
a vese és a központi idegrendszer károsítása.
A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot.
A Nébih felhívja a figyelmet, ha valaki vett az élelmiszerből, akkor ne fogyassza el.