A hortobágyi robbanás felelőseit keresi az MSZP

Egy tűzszerész az Infoparkban építkezés közben talált GP-1000 típusú 500 kilogrammos rombolóbombával
Vágólapra másolva!
A négy tűzszerész halálát okozó hortobágyi robbanásról készült belső vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozását és a felelősök megnevezését követeli a kormánytól az MSZP. Kiderült az is, hogy túlterheltek voltak a robbanótest-mentesítésen dolgozó tűzszerészek. A Honvédelmi Minisztérium szerint még nem zárult le a vizsgálat, egyébként pedig tévedés összefüggést keresni a tűzszerészek túlórája és a júliusi baleset között.
Vágólapra másolva!

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a négy tűzszerész halálával járó, július 1-jén történt hortobágyi baleset minisztériumi vizsgálati anyagát és nevezze meg a történtek felelősét.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője válaszokat vár a kormánytól Forrás: MTI/Beliczay László

Budai Bernadett MSZP-szóvivő szerint

"Ma Magyarországon a tűzszerészekre a robbanótesteken túlmenően a Fidesz-kormány jelenti a legnagyobb veszélyt" - mondta, és példaként említette, hogy a honvédségi létszámhiány miatt 2010 óta megduplázódott a tűzszerészek túlórája.

Budai azt mondta: a honvédelmi tárca vizsgálatát - a felelősök megállapítása mellett - azért is jó lenne megismerni, hogy kiderüljön, biztosítás híján milyen kártérítést kaptak a hozzátartozók, továbbá a Hortobágyi Nemzeti Park milyen megállapodást kötött a tűzszerészekkel a hatástalanításra.

Túlterheltek voltak a tűzszerészek

Mint arról az Origo is beszámolt, túlterheltség vezetett a Hortobágyi Nemzeti Parkban július 1-jén történt bombarobbanáshoz – írta a Magyar Nemzet Vargha Tamásnak, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárának írásbeli válaszára hivatkozva.

Egy tűzszerész egy GP-1000 típusú 500 kilós rombolóbombával - képünk illusztráció Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az államtitkár Demeter Márta szocialista képviselő kérdésére adott írásbeli válaszából a lap szerint az derül ki, hogy szélsőséges túlterhelést jelentett a parkban végzett robbanótest-mentesítési munka az ott dolgozó tűzszerészeknek.

HM: tévesek a következtetések

A Magyar Honvédség eközben közleményben utasította vissza a sajtóban megjelent állításokat, amelyek a Honvédelmi Minisztérium által kiadott adatokat félremagyarázva vonnak le következtetéseket a hortobágyi tűzszerészbaleset okairól. A tragikus tűzszerészbaleset okainak feltárására indított független szakértői vizsgálat nem zárult le, az jelenleg is zajlik, annak eredményeit a minisztérium, a Magyar Honvédség a közvéleményhez hasonlóan várja - közölték. Egyúttal jelezték, hogy a honvédelmi tárca - országgyűlési képviselői kérdésre - kiadott írásbeli válasza semmilyen összefüggésben sincs a tűzszerészbaleset okaival. Az abban megadott túlóra adatok az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred teljes állományára vonatkoznak, és nemcsak a tűzszerész katonák által teljesített túlórákra, így "aki a parlamenti válasz és a tűzszerészbaleset között közvetlen összefüggést sejtetett, az felelőtlen vagy szándékosan hamisítja meg a tényeket" - írták.

Az, hogy az állomány már több mint négy éve nem rendelkezik balesetbiztosítással, akkor derült ki, amikor július elsején meghalt a négy tűzszerész. Egy már hatástalanított, 250 kilós bomba robbant fel. Ötödik társuk életben maradt, de súlyosan megsérült.

A július 1-jei baleset helyszíne: négy tűzszerész meghalt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az állományra kötött balesetbiztosítást – más biztosítások mellett – még az előző miniszter, Hende Csaba mondta fel a takarékosságra hivatkozva. Az Origo írta meg: a katonák balesetbiztosításának 2012-es felmondása előtti hat évben 3,6 milliárdot fizetett ki összesen a honvédség biztosítási díjként.

Ez alapján a honvédség 2017-es tervezett, 353,7 milliárd forintos költségvetéséhez képest viszonylag kicsi, körülbelül százmilliós nagyságrendű lehet az az összeg, amibe a teljes hivatásos állomány balesetbiztosításának visszaállítása kerülne, ami az új miniszter, Simicskó István célja is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!