Milyen támogatások érhetők el családi ház vásárlásához és felújításához?

Vágólapra másolva!
Az állami támogatások hallatán elsősorban a vissza nem térítendő pénzekre gondolunk, hiszen ezek konkrét, ingyen kapott összeget jelentenek. Ugyanakkor többféle kedvezményt kamattámogatásként nyújt az állam. A kombinált támogatásoknál pedig kamatkedvezmény mellett vissza nem térítendő összeget is kapunk, rendszerint tartozás csökkentés formájában. A money.hu szakértői áttekintették a lakástámogatásokat - amelyek természetesen családi házra is felhasználhatók - aszerint, hogy mekkora összegű vissza nem térítendő támogatást nyújtanak.
Vágólapra másolva!

Hitel és vissza nem térítendő támogatás otthonfelújításra

Az Otthonfelújítási Program keretében jelenleg olyan családi házak energetikai korszerűsítését lehet megvalósítani, amelyek 1990. december 31. előtt épültek. A vissza nem térítendő támogatás azonban nem jár automatikusan. 

GettyImages

A Program keretében ugyanis először - a pályázati kiírás feltételeinek vizsgálata és banki hitelbírálat után - egy kamatmentes hitel igénylése történik maximum 6 millió forint összegben, 1 millió forint önerő saját forrásból történő biztosítása mellett. Csak akkor jár vissza nem térítendő támogatás, ha a korszerűsítés eredményeként legalább 30%-os energiamegtakarítás valósul meg a kiinduló állapothoz képest. Ennek összege a korszerűsítendő ingatlan fekvése szerinti járás átlagjövedelmétől és az igénylő jövedelmétől is függ, sőt növelheti még az elvártnál magasabb energiamegtakarítás is. A maximális, vagyis 7 milliós, beruházás esetén ez 2,5-3,8 millió forint közötti összeg lehet. A támogatás a felvett hitel tőketartozását csökkenti, azaz ezt az összeget elengedik a hitelből.

A legszegényebb járásokban élők, illetve a legalacsonyabb jövedelműek a 7 millió forintos beruházásra akár 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak tartozás csökkentésként, így kamatmentes hitelként 2,2 millió forint marad.

Az Energiaügyi Minisztérium nemrég közzétett tájékoztatása szerint hamarosan jelentős változások várhatók a támogatást tekintve. A javaslatok két fő területre összpontosítanak:

  1. A jogosultak körének kiterjesztése: Több pályázó számára nyílhat meg a lehetőség a támogatás igénybevételére.
  2. Egyszerűsített pályázati folyamat: A szükséges dokumentumok mennyiségének csökkentésével kívánják gördülékenyebbé tenni a pályázást.

A módosítások elsődleges célja a bürokrácia csökkentése és a teljes pályázati eljárás hatékonyabbá tétele. Az egyszerűsítések révén gyorsabb és könnyebb lehet a támogatáshoz való hozzáférés a jövőben.

Falusi CSOK: akár 15 milliós vissza nem térítendő támogatás

A falusi CSOK-kal a preferált kistelepüléseken élők juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz az alábbi - gyermekszámtól függő - összegekben, a táblázatban felsorolt hitelcélokra, meglévő gyermekekre is:

 

 Használt lakás, ház vásárlás, ill. bővítés / korszerűsítésMeglévő lakás, ház korszerűsítéseMeglévő lakás, ház bővítéseMeglévő lakás, ház együttes bővítése és korszerűsítéseÚj ház vásárlása, építése
1 gyermek1 millió Ft600 ezer Ft600 ezer Ft600 ezer Ft1 millió Ft
2 gyermek4 millió Ft2 millió Ft2 millió Ft2 millió Ft4 millió Ft
3 vagy több gyermek15 millió Ft7 millió 500 ezer Ft7 millió 500 ezer Ft7 millió 500 ezer Ft15 millió Ft

 

A falusi CSOK mellé fel lehet venni CSOK kamattámogatott hitelt, melynek összege 2 gyermekre maximum 10 millió forint, 3 vagy több gyermekre 15 millió forint. A CSOK-hitelhez az állam kamattámogatást nyújt.

CSOK Plusz és Babaváró: “három az egyben” támogatások

A gyermekvállalást ösztönző kombinált támogatásokban - mint amilyen a CSOK Plusz és a Babaváró - egyszerre lehet kihasználni az állami kamattámogatást és a vissza nem térítendő támogatást, amely tartozás csökkentésként vagy -elengedésként jelenik meg a konstrukciókban.

A CSOK Pluszt alapvetően kamattámogatott hitelként vehetik fel az arra jogosult házaspárok, ha (még) legalább egy gyermeket vállalnak, a meglévő és a vállalt gyermekek együttes számától függően maximum 15-50 millió forint összegben. A (szerződéskötéstől számított) másodikként és azt követően született vagy örökbefogadott, gyermek után gyermekenként 10 millió forint összegű gyermekvállalási támogatásra lesznek jogosultak az érintettek, amit csak a CSOK Plusz hitel törlesztésére lehet felhasználni. Ezáltal vissza nem térítendő összeghez is juthatnak a családok.

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású, bármire költhető kombinált állami támogatás, melyet kamatmentes, ingatlanfedezet nélküli hitelként vehetnek fel a feltételeknek megfelelő házaspárok maximum 11 millió forint összegben. A hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, ha 5 éven belül gyermeke születik a párnak. Ha további gyermekek is születnek, a 2. gyermeknél a fennálló tartozás 30 százalékát elengedi az állam. A 3. babánál pedig a teljes fennálló tőketartozás elengedésre kerül. A tartozás részbeni vagy teljes elengedésével a kamatmentes Babaváró hitel támogatássá alakul át. 

 A jelenlegi lakáscélú támogatások nagyrészt úgy működnek tehát, hogy az állam segít kedvező hitelt felvenni, ha pedig gyermekek születnek, akkor a hitel egy részét elengedik. Ezekhez a konstrukciókhoz egyrészt teljesíteni kell a támogatás igénylésének jogszabályi előírásait, illetve természetesen hitelképesnek is kell lenni a kölcsön felvételéhez. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!