A Pannon Gasztronómiai Akadémia támogatja az általános szervízdíj bevezetését, mivel az szerintük egy komplex csomag részeként sokat segíthet az éttermek színvonalának a javításán. Ugyanakkor problémának nevezik, hogy bár számos területen a magyar vendéglátósok költségei szinte ugyanolyanok, mint más európai országokban, az üzemeltetési költségek azonban nagyobbak, emiatt sem tudnak lépést tartani a külföldi bérekkel.
Az egyesület szerint ha 5–10 százalék közé csökkenne a turisztikai áfa, mint Nyugat-Európában – a normál áfa ott is 20–25 százalék – az segíthetne a külföldön dolgozó szakemberek hazacsábításában. Ez a folyamat már elindult, hiszen a vendéglátás forgalmi adója
az idén 18 százalékra csökkent és jövőre már 5 százalékra csökken.
Azt is elmondták, hogy a szervízdíj – amely az ország számos éttermében már évek óta létezik – egy legális és kedvezményesen adózott bevételi forrás lehetne az éttermi dolgozóknak.
A borravalót eddig saját belátása szerint adhatta a vendég, de az összegnek a kiosztása, a mértéke más és más volt. Ebben a rendszerben a szervízdíj egységes lesz és legálisan részesülhet belőle mindegyik éttermi dolgozó"
– mondta Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa és a Pannon Gasztronómiai Akadémia alapítója. Csapody elmondta, hogy folynak még a tárgyalások a pontos szervízdíj mértékéről (8-15 százalékos százalék), illetve hozzátette azt is, hogy a befolyt a többletbevétel elosztásánák a módját majd az étterem tulajdonosai határozhatják meg.
A Pannon Gasztronómiai Akadémia szerint
az általános szervízdíjat már a jövő év elején be lehetne vezetni,
és akkor lenne a leghatásosabb, ha további adócsökkentések követnék. Azt is mondták, hogy szerintük a szakma „válság közeli állapotban van". Hasonló intézkedésekkel versenyképesebbé lehetne tenni, a Pannon Gasztronómiai Akadémia pedig ki akarja venni a részét az újabb szakemberek képzéséből is.