Többfelé eshet az eső, de továbbra is marad a kánikula

kutya autó napszemüveg hőség
A Siberian Husky wears a pair of sunglasses as it sits in the passenger seat of a van stopped at traffic lights in Sydney, 29 April 2005. The Siberian Husky with the very distinctive bright blue eyes, is a medium size dog originally bred as a sled dog, but is now extremely popular as a family pet.
Vágólapra másolva!
Elsőfokú riasztást adtak ki zivatar és felhőszakadás miatt, másodfokú riasztást pedig hőség miatt.
Vágólapra másolva!

Szerdán és csütörtökön sok napsütésre, országos hőségre kell számítani.

A hőmérséklet csúcsértéke eléri a 30-36 fokot.

A délkeleti szél megélénkülhet – írja a Köpönyeg.hu.

Pénteken marad a perzselő többórás napsütés, de a Dunántúlon

délután már zivatarok törhetnek ki, akár jégesővel.

A déli szél megerősödik, majd nyugaton északnyugatira fordul. 33 fok körüli kánikula lesz.

Szombaton változóan, vasárnap már csak gyengén lesz felhős az ég. Pár fokkal mérséklődik a rekkenő hőség, de csak átmenetileg: szombaton 29, vasárnap már újra 33 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők.

Forrás: AFP/Rob Elliott

Az állatokat is megviseli a meleg

A tartós meleg az állatok szervezetét is megviseli, például a kutyák is kaphatnak hőgutát,

a világos színű sertések pedig le tudnak égni a tűző napon

– írja a Nébih közleményében.

Íme a Nébih néhány jó tanácsa a baj elkerülésére:

  • Gondoskodni kell arról, hogy kedvencek előtt mindig legyen tiszta, friss ivóvíz! Nem szabad hagyni, hogy szomjazzanak a nyári hőségben!
  • Vigyázni kell a mozgatással! Kánikulában nem szabad futtatni a kutyákat, a nagyobb túrákat is hűvösebb napokra kell hagyni! A sétáltatást célszerű a reggeli és a késő délutáni órákra időzíteni.
  • Soha nem szabad az állatokat a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva hagyni! Még árnyékban álló autóban és rövid időre sem!
  • Ahogyan az embereknél, úgy az állatoknál is csökkenhet az étvágy a hosszan tartó meleg miatt. Nedvesített vagy vizesalapú táppal növelhető az étvágyuk, és segíthető a vízpótlásuk. A napi adagot több részre kell osztani!
  • Gondoskodni kell az állatok hűtéséről! Ez történhet vízzel való permetezés, locsolás formájában, esetleg az ivóvíz hűtésével jégkocka segítségével.
  • Kertben tartott kutyák esetében gondoskodni kell árnyékos (fedett), hűvös helyről, ahova az állatok behúzódhatnak a hőség elől!
  • Zárt épületben, lakásban tartott állatoknál gondoskodni kell a folyamatos szellőz(tet)ésről!
  • Idős, túlsúlyos vagy krónikus betegségben szenvedő állatok számára különösen megterhelő a nagy meleg. Ezekre az állatokra ebben az időszakban külön figyelmet kell fordítani, többször kell ellenőrizni az állapotukat!
  • Figyelni kell a hőgutára jellemző tünetekre (lihegés, levertség, kábultság, magas testhőmérséklet, súlyosabb esetben görcsök, komatózus állapot), és azonnal a kezelő állatorvoshoz kell fordulni a tünetek esetleges megjelenésekor! A hőguta életveszélyes állapotot is elő tud idézni, ezért mindenképp a megelőzésre kell törekedni!
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!