Hatalmas tömeg van a temetők környékén

Farkasréti temető, 2018.11.01., halottak napja, tömeg
Vágólapra másolva!
Ma és a következő három napban is rengetegen mennek ki a temetőbe halottaikhoz. Ez pedig rengeteg veszélyt jelent, nőhet a rosszullétek, a balesetek és a lopások száma is. Pont ezért több rendőr és mentős dolgozik a hosszú hétvégén. A legnagyobb veszélyt azonban a gyertyák és a mécsesek jelentik, mert szinte minden évben okoznak legalább egy komolyabb lakástüzet, vagy akár tragédiát is.
Vágólapra másolva!

Ezekben a napokban rengetegen, köztük idős emberek mennek temetőbe. Sokan ezt sötétedés után teszik, ezért

– többek között ezt ajánlják az embereknek a mentősök. Ilyenkor ugyanis több a baleset, a sírokban, főleg sötétben könnyen el lehet esni.

Dugó a Farkasréti temetőnél Fotó: Mudra László - Origo

Azt is mondják, különösen

a gyerekre oda kell figyelni a temetőben, sok sírkő ugyanis meglazult, könnyen ledőlhet. Ezek akár tragédiát is okozhatnak.


Temetőbe elmenni sok embernek komoly fizikai erőpróbát jelent. Ezért a betegeknek és az időseknek a mentősök azt ajánlják, vigyék magukkal rendszeresen, vagy szükség esetén szedett gyógyszereiket, és vizet, esetleg innivalót is.

Az ünnepek alatt az egész országban 1.500 mentős dolgozik majd.

A gyertyák és a tűz

Ebben az időszakban a rengeteg mécses miatt jóval több dolga van a tűzoltóknak, mint egy átlagos napon. A mécsesek okozta tüzek miatt november első napjaiban átlagosan húsz-harminc olyan esethez hívják őket, amikor egy mécses vagy koszorú okoz tüzet.

Ráadásul minden évben előfordul legalább egy nagyobb lakástűz vagy komolyabb sérülés, amelyet egy gyertya okoz.

Fotó: Mudra László - Origo

A tüzet a leggyakrabban az okozza, hogy a lakásban égő mécsest, gyertyát olyan helyre teszik, ahol a lángok könnyen belekapnak valamibe, például egy függönybe vagy asztalterítőbe, ahonnan aztán persze a tűz továbbterjed.

A katasztrófavédők azt ajánlják, hogy

a mécseseket tűzálló anyagból készült alátétre tegyék, és persze távol a bútoroktól.

A meggyújtott gyertyát soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, olyan stabil helyre kell tenni, ahol nem tud eldőlni – teszik hozzá.

Egy éve egy budapesti idősotthont kellett kiüríteni, mert egy tévére tett gyertya leégett, meggyújtotta a tévét, amelyről aztán a tűz átterjedt az egész szobára. Akkor heten sérültek meg.

Farkasréti temető Fotó: Mudra László - Origo

A temetőkben nemcsak a lehullott levelek, hanem az elszáradt növények és a művirágok is könnyen lángra kaphatnak. Ezért ajánlott a sírok közvetlen környezetét megtisztítani, mielőtt a gyertyákat meggyújtjuk.

Az elmúlt években egyre többen kezdtek el beöltözni jelmezbe és halloweenbulit tartani. A katasztrófavédők szerint ez is rengeteg veszélyt jelent.

A gyertyákkal feldíszített lakásokban a sokszor éghető anyagból készült jelmezek könnyen lángra kaphatnak.

Fotó: Mudra László - Origo

Ahogy érdemes odafigyelni arra is, hogy hová rakjuk a töklámpásokat, amelyeknek a közepén gyertya van.

Több a rendőr is

A rendőrök is arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy a következő időszak az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent, már csak azért is, mert jóval többen ülnek kocsiba.

A következő napokban olyan helyeken is meg lehet majd állni a temetők közelében, ahol máskor nem. Ezek csak ideiglenes parkolóhelyek. A táblákat azonban érdemes figyelni az autósoknak.

A rendőrök azt is javasolják, hogy azok, akik temetőbe mennek, ne vigyenek magukkal drága dolgokat, a táskájukat ne hagyják őrizetlenül, és figyeljenek jobban a zsúfolt buszokon, villamosokon.

Azt is mondják, hogy aki elmegy otthonról, zárja be lakása ablakát, ajtaját, kertes házak esetén pedig igyekezzen megakadályozni, hogy az utcáról könnyen be lehessen jutni az udvarára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről