Szintet lépett az indiai haditechnika

ORIGINAL economy diplomacy Horizontal
Indian Prime Minister Narendra Modi attends the 10th BRICS summit (acronym for the grouping of the world's leading emerging economies, namely Brazil, Russia, India, China and South Africa) on July 27, 2018 in Johannesburg, South Africa. / AFP PHOTO / POOL / MIKE HUTCHINGS
Vágólapra másolva!
India hadgyakorlaton rakétával sikeresen megsemmisített egy alacsonyan Föld körüli pályára állított, 300 kilométeres távolságban lévő műholdat - jelentette be Narendra Modi indiai miniszterelnök szerdán.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország után

India a negyedik ország a világon, amelynek sikerült elérnie ezt a haditechnikai eredményt.

Modi televíziós beszédében aláhúzta, hogy a fejlesztés egyetlen ország ellen sem irányul, és nem célja háborús légkört teremteni.

- tette hozzá, rámutatva, hogy az 1,25 milliárd lakosú ázsiai ország csatlakozott a világűr nagyhatalmaihoz.

Narendra Modi Forrás: AFP/Mike Hutchings

A Shakti (hindi nyelven: erő) művelet három percig tartott.

Az előre meghatározott célpontot egy műholdvadász rakétával semmisítettek meg.

Szakértők elmondták, hogy a műholdromboló technológiák bevetésekor a célpontok ezer és ezer darabkára robbannak, amelyek hatalmas sebességgel száguldanak a Föld légköre felé, és más, a világűrben elhelyezett eszközökre is veszélyt jelentenek. Egy másik lehetőség, hogy az ellenséges műholdakat földi telepítésű vagy űrpályán keringő lézerekkel teszik működésképtelenné. Azonban földi lézernél az atmoszféra zavaró hatású lehet, és a lézersugár irányítása is nehézkes, míg az űrbe telepített lézereknek az energiájuk korlátozott.

Indiában két hét múlva parlamenti választások kezdődnek. Modi szeretné újabb öt évvel meghosszabbítani mandátumát. A szavazás eredményét május 23-án hozzák nyilvánosságra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!